Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Április 23. 09:24, szerda | Belföld
Forrás: NAV

Adókedvezmény jár bizonyos betegségek esetén

Adókedvezmény jár bizonyos betegségek esetén

A súlyosan fogyatékos személyeknek az összevont adóalap adójából levonható kedvezmény jár.

A súlyosan fogyatékos személyeknek az összevont adóalap adójából levonható kedvezmény jár. Ennek mértéke az év első napján érvényes minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg havonta.

A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket kormányrendelet rögzíti. A különféle mozgás- és érzékszervi valamint mentális fogyatékosságok mellett például cukorbetegség esetén is járhat a kedvezmény, amelyet azok is igénybe vehetnek, akik fogyatékossági támogatást vagy rokkantsági járadékot kapnak. Utóbbira az jogosult, aki a 25. életéve betöltése előtt teljesen munkaképtelenné vált, illetve 80 százalékos, vagy azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett, és számára nyugellátást, baleseti nyugellátást nem állapítottak meg. Tehát a rokkantsági illetve rehabilitációs ellátásban részesülők (a korábbi szabályok szerinti rokkantnyugdíjasok) az ellátásuk jogcímén nem jogosultak erre a kedvezményre.

Az adókedvezményt, a rokkantsági járadékot, illetve a fogyatékossági támogatást megállapító határozat, a rendeletben felsorolt betegségek esetén pedig szabályos orvosi igazolás birtokában lehet igénybe venni. Az orvosnak a kiállított kedvezményre jogosító igazolásról az adóhivatalnak adatokat kell küldenie. Aki a korábbi évekre is jogosult lett volna a kedvezményre, de azzal nem élt, a megfelelő igazolások alapján az elévülési időn belül önellenőrzéssel utólag igénybe veheti azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel