Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. December 15. 11:52, péntek | Helyi
Forrás: BAON

A tanyavilágban élők helyzetéről tanácskoztak

A tanyavilágban élők helyzetéről tanácskoztak

A napokban tartották találkozójukat Bács-Kiskun megye 4-es számú választókerületének polgármesterei Szankon.

A településvezetők Lezsák Sándor országgyűlési képviselő invitálására negyedévente ülnek össze.

Ez volt a 72. értekezletük. Lezsák Sándor körzetében szinte minden településen működik a falugondnoki szolgálat, ezért hívta meg a tanácskozásra Csörszné Zelenák Katalint, a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének vezetőjét - adta hírül a BAON internetes hírportál.

Csörszné kérte a polgármestereket, hogy több segítséget adjanak a gondnokoknak, akik nagyon leterheltek. Sok településen nem tudják megoldani a helyettesítésüket, emiatt nem tudják kivenni a szabadságukat sem. A honatyát pedig arra kérte, hogy szorgalmazza a szolgálatok fenntartásához biztosított állami normatíva emelését, mert az évek óta nem változott.

Falugondnokonként évi 2,5 millió forintos támogatást kapnak az önkormányzatok, melyeknek ehhez még ugyanennyit kell hozzátenniük, amit számos település nem vagy csak nagyon nehezen tud kigazdálkodni.

A találkozó másik vendége Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára volt, aki a településképi arculati kézikönyvek elkészítéséről tartott tájékoztatót. Elmondta, mivel sok település későn kapta meg a támogatást, számos önkormányzat jelezte, hogy nem tudják időre befejezni a kézikönyvet. Ezt figyelembe véve december 31-ig kitolták a leadási határidőt.

A polgármesterek azt is jelezték a helyettes államtitkárnak, hogy a települések rendezési tervének felülvizsgálata is nagy terhet ró az önkormányzatokra. Jánosiné Gyermán Erzsébet, Gátér polgármestere elmondta, hiába nyertek pályázati támogatást, nem elegendő a teljes költségre, a hiányzó összeget pedig nem tudják kifizetni. Ugyanakkor a rendezési terv felülvizsgálatát jövő év végéig kötelező minden településnek elkészíteni.

Füleky Zsolt válaszában elmondta, nyártól ingyenessé tették az egységes digitális alaptérképet, ami jelentős költségcsökkentést jelent az önkormányzatoknak. Tartalmi egyszerűsítéssel is próbálják segíteni a munkát és ígéretet tett arra, jövőre megvizsgálják, hogyan tudnak további segítséget nyújtani ebben az önkormányzatoknak.

Címlapfotón balról jobbra: Lezsák Sándor, Patkós Zsolt polgármester és Füleky Zsolt (A képet készítette: Vajda Piroska)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 09:03, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok:

2024. Április 30. 08:40, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).