Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Február 15. 16:01, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

A mezgések is képviseltették magukat a Mangalica Fesztiválon

A mezgések is képviseltették magukat a Mangalica Fesztiválon

2017-ben immáron tizedik alkalommal került megrendezésre a Budapesti Mangalica Fesztivál, melyen a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola is képviseltette magát.

A budapesti Szabadság téren február 10-12-ig zajló országos gasztronómiai eseményen a bor-, pálinka-, kézműves vásár mellett családi- és gyermekprogramok, koncertek, zene, tánc, főzőverseny és élőállat kiállítás is várta a látogatókat. Az ínyenceknek ismét lehetőségük nyílt találkozni a hazai mangalicatenyésztés legjavával. A csodás húsok, kolbászok és sajtok mellett remek borok és pálinkák csábították kóstolásra az odalátogatókat.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének tagja a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola is méltán jelent meg büszkén a valódi ínyencségnek számító mangalica termékeivel a vásárral egybekötött kiállításon.
A kiskunfélegyházi mezőgazdasági iskola egyre nagyobb népszerűségnek örvend nemcsak régiónkban, hanem országos viszonylatban is, hiszen tanulói egyedülálló módon a termelés első láncszemétől kezdve – mikor a takarmány előállítása folyik – az állattenyésztésen és a tanüzemi feldolgozáson át egészen az értékesítésig minden fázist gyakorlatban is elvégeznek. Teszik ezt úgy, hogy a tangazdaságban lehetőség nyílik azon takarmány előállítására, mellyel az iskola tulajdonában lévő állatokat hizlalják, majd a gondozási feladatok elsajátítását követően, az iskola tanvágóhídján megtanulják a húsipari termékek előállítását is. A termelés utolsó fázisaként pedig a közelmúltban nyílt mintaboltjukban értékesítik ezen termékeket.

Az iskola tanulói számos húsipari és élelmiszeripari versenyen jeleskednek és nem egy közülük már a Szakma Kiváló Tanulója címmel is büszkélkedhet. Így az Országos Mangalica Fesztiválon való részvétel egy újabb lépcsőfok az iskola sikereinek palettáján.

- Igaz először vettünk részt ilyen versenyen, de úgy tűnik nem utoljára. Többször olyan sor állt az iskola standjánál, hogy nem győztek kiszolgálni a pultban állók. Beneveztünk a termékversenyre is, ahol noha serleget nem kaptunk, de tekintve, hogy országos megmérettetésről beszélünk, az ötödik helyre is büszkék vagyunk – nyilatkozta Rózsa Pál igazgató a fesztivál kapcsán.

Azt is megtudtuk, hogy a fesztiválon részt vevő diákoknak és oktatóknak is nagyon tetszett a rendezvény, noha a szabad idejükről kellett lemondani ezért. A tapasztalatszerzés és a kellemes élmények megérték a fáradozást, arról nem is beszélve, hogy jó pár elismerő szót bezsebeltek termékeiket illetően. Noha eddig sem volt vitás, de a fesztiválon elért sikerek után bátran mondhatjuk, hogy a félegyházi mezgés húsipari termékek nemcsak közvetlen régiónk boltjainak polcain állják meg a helyüket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.