Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Március 16. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

A jövő héten is van esély egy hideghullámra, éjszakai fagyokra

A jövő héten is van esély egy hideghullámra, éjszakai fagyokra

A múlt heti hideghullámot komolyabb fagy nélkül átvészelte a fejlődésben 3-4 héttel a szokásos időpont előtt járó vegetáció, de a hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek nem járnak messze Magyarországtól.

A jövő héten is van esély hideghullámra, éjszakai fagyokra - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt egy hétben több időjárási front is érintette a térséget. Van, ahol minden napra jutott csapadék, a legtöbb, 20-30 milliméter a nyugati országrészben hullott hétfőn és kedden, míg a Dunántúl délkeleti felén és az Alföldön nagy területen 5 milliméter alatt maradt a csapadék heti mennyisége. Északon és az Alföld északi részén többfelé még mindig áll a víz a földeken, ezek kiterjedése csak lassan csökken. A felszínközeli réteg az Alföld déli felén és a Dunántúl délkeleti részén eléggé kiszáradt az utóbbi hetekben.

A hőmérséklet a múlt héten csütörtökre jelentősen visszaesett, az Északi-középhegységben hó is hullott. Csütörtökön és pénteken a napi maximumok kevéssel 10 Celsius-fok alatt alakultak, de mivel éjjel többnyire felhős maradt az ég, nem hűlt le nagyon erősen a levegő, viszonylag kis területen alakult ki rövid időre és csak gyenge fagy. Szombattól újra enyhébb léghullámok érkeztek, elmúlt a fagyveszély, a maximumok pedig 10 Celsius-fok fölé emelkedtek.

Az őszi vetések az enyhe télen megsínylették a tartós vízborítást, a belvízfoltokban már sokfelé kipusztultak. Azokon a területeken, ahol nem volt tartós belvíz, a növények már látványos fejlődésnek indultak, fejlődésük hetekkel megelőzi a szokásost, a kalászosokra már a bokros állapot a jellemző, az őszi káposztarepce pedig kezd szárba indulni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, mert a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a fagy.

Egyre több gyümölcsfa fakad, virágzik, több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, és már egy mínusz 2, mínusz 3 Celsius-foknál erősebb fagy is nagyon komoly károkat tudna okozni - írták.

Hozzátették: az elmúlt napokban többször esett, ez igen kedvező a gombás megbetegedéseknek, és a folytatásban is több napon várható csapadék, így nagy figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Az előrejelzés szerint marad a nagyon változékony időjárás, előbb enyhül az idő, majd hétfőre akár komolyabb lehűlés is érkezhet, főleg keddtől éjszakai fagyokkal. Több napon is várható eső, zápor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok