Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Február 14. 08:27, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

A férj több mint férfi, a feleség több mint nő

A férj több mint férfi, a feleség több mint nő

Vallotta Hajagos Gyula esperes, a Szent István Templom plébánosa a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban - a házasság hete jegyében - február 13-án tartott előadásán.

A házasság a család alapja címet viselő előadáson megjelent igen széles skálát képviselő korosztály sok érdekes információval gazdagodott.

- Az ember boldogságra született. Boldogságának alapja pedig a család. A keresztények hitvallása szerint pedig családról csak ott beszélhetünk, ahol van házasság. Azonban mind a házasság, mind pedig a család fogalma az elmúlt időszakban igen szétszórt fogalmakká váltak – szögezte le Gyula atya az előadás kezdetén. Elmondása szerint épp ezért szerette volna a házasság hete jegyében megrendezett programsorozat részeként tisztázni a fogalmak valódi jelentését.

Elsőként a házasság hetének jelentőségét kutatta fel ehhez az interneten. A sok lényegtelen és silány információk között valódi kincsekre is bukkant. Mint például arra a tényre, hogy a házasság hetének gondolata több mint 20 évre nyúlik vissza. Magyarországon ehhez a gondolathoz 11 éve csatlakoztak és azóta elmondhatjuk, hogy világméretű eseménnyé nőtte ki magát ez az ünnep. Azt is elmondta a plébános, hogy az idei évben még nagyobb aktualitása van a Házasság Hete ünnepségsorozatnak, mert kormányunk a 2018-as évet a Család Évének nyilvánította.

Gyula atya annak is utánajárt, hogy miért épp február közepén tartják a házasság hetét. Kutatásai során jutott ahhoz az információhoz, hogy a 20 éves időszakot megelőzően Amerikából indult el egy kezdeményezés: a Valentin-napi ünnep, melynek háttere abszolút nem fűződik Amerikához. Valentin Ausztriában élt és halt vértanú halált keresztény emberként. A házasság hete egy kicsit arra is irányult, hogy azt a nem egészen egyértelmű és pozitív tartalmat, amit a Valentin-nap hordoz, tökéletesíteni próbálták. A Valentin-nap apostolai egy férfit és egy nőt láttak, akiknek van valami közük egymáshoz és ezt próbálták kifejezésre juttatni elsősorban a férfiak számára (melynek a hölgyek nagyon örültek). Ez a mozgalom azonban odáig elment, hogy nem baj ha van házasság, lehet még egy külső kapcsolat is az mellett. A megoldás venni kell a feleségnek is és a barátnőnek is virágot. Ez azonban nem az emberiség javát szolgálja! – közölte a plébános.

A Valentin-nap apostolainak követőivel ellentétben a házasság hetének kezdeményezői nem férfiról és nőről beszéltek, hanem férjről és feleségről. Az óriási különbség itt van! – tudatta a népes számban megjelent érdeklődőkkel Gyula atya. A férj ugyanis több mint férfi, a feleség pedig több mint nő – szögezte le a plébános előadásának központi gondolatát, melyet előadásának további részében több ténnyel és magyarázattal alátámasztott.

A majd egy órás rendezvényen olyan érdekes információkkal gazdagodtak a megjelentek, mely valóban méltóak a Házasság Hetének megünnepléséhez.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: