Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Június 03. 16:47, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

A Batthyány Iskolában ezentúl emlékfa mutatja az utat az egykori Magyarország városaiba

A Batthyány Iskolában ezentúl emlékfa mutatja az utat az egykori Magyarország városaiba

Emlékfa avatással egybekötött Trianoni megemlékezést tartottak ma (június 3-án) a Batthyány Lajos Általános Iskolában.

Makányné Óvári Éva igazgató asszony ünnepi megemlékezését követően az iskola udvarán emlékfát avattak, amelyen a táblácskák jelzik az egykori Nagy Magyarország városaiba, falvaiba vezető út irányát és azt, hogy hány kilométerre vannak városunktól madártávlatban.

A határon túli területek, amelyeket 1920-ban Trinanonban levágtak országunkból, mint egy kenyérszelet, hozzánk tartoznak. Mi vagyunk a közepe és sokszor a világ közepe is ez az ország. De azok, akik a határon túli részeken élnek, körbeveszik a mi kis országunkat, azok is hozzánk tartoznak – mondta Makányné Óvári Éva a Batthyány Iskola igazgatója az intézmény aulájában tartott megemlékezésen.

A nemzeti összetartozás napját 2010-ben az Országgyűlés egy törvényi határozattal hozta létre a Trianoni békeszerződés felváltásaként. Ugyanekkor indult el a „Határtalanul Program” is. Ez ugyancsak a nemzeti összetartozás érzését erősíti minden hazánk fia szívében. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyar lakta területein. Így személyes tapasztalatokat is szerezhetnek a külhoni magyarságról. A Határtalanul Programban már közel százezer gyermek vett részt. 2016-ban erre 1,9 milliárd forintot fordítanak.
A Battyhány Iskola 7. M és Z osztályosai az elmúlt héten indultak Erdélybe. A legtöbb gyermek először járt itt és meghatódtak a kedves fogadtatástól és csodálkozással tapasztalták, hogy mindenütt beszélnek magyarul. Voltak Nagyszalontán, megnézték a Királyhágót, Bánfihunyadon megtekintették a Kalotaszegi Templomot, megcsodálták messziről a Tordai hasadékot, közelről a Sóbányát, látták a Gyergyói havasokat és Gyergyóújfalun szálltak meg. Jártak a Gyilkos-tónál, a Békás szorosnál, a Békás patak medrében felkapaszkodtak elég veszélyes terepen, zuhatagok és vízesések látványától kísérve.

Voltak Szejkefürdőn, a székely kapuk között átmentek Orbán Balázs és Tamási Áron sírjához és a Trianoni emlékműre is rávetették tekintetüket. Korondon megismerkedtek a fazekasság hagyományaival, megcsodálták Argonit múzeum kiállítását, Gyermekújfaluban megmászták a Csicsaj-követ és megismerkedtek az ott is nagy népszerűségnek örvendő Natura Programmal. Székelyudvarhelyen és Fehéregyházán is megfordult a csapat és Segesváron, Déván, Aradon keresztül jöttek haza. Megrendítő pillanat volt a kirándulásban, amikor Gyergyószentmiklóson rátaláltak Erős Zsolt emlékművére, aki épp az utolsó utazása és hegymászása előtt járt a Batthyány Iskolában 2013. februárjában. Sok energiát fektetnek bele az ottani emberek abba, hogy őrizzék a hegymászó emlékét. A csapattal tartott Bense Zoltán, az iskola földrajztanára, aki hegymászóként személyesen is ismerte Erős Zsoltot és rengeteget tudott mesélni az érdeklődő ifjúságnak a táj különlegességeiről is.

Makányné Óvári Éva igazgató asszonytól azt is megtudhattuk, hogy az iskola, jövőre is élni fog a pályázat adta lehetőséggel és jövőre is megszervezi az erdélyi körutat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.