Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Október 19. 05:41, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

20 éve együtt dalolnak

20 éve együtt dalolnak

Fennállásuk 20. jubileumát ünnepelte a hétvégén a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa.

Ez alkalomból október 16-án a Szent István templomban, október 17-én pedig a Mezőgazdasági Szakiskola sportcsarnokában tartottak ünnepi hangversenyt.

Városunk régi időkre visszanyúló zenei hagyományokkal rendelkezik. A kóruséneklés terén nagy elismerést és tekintélyt szerzett Kapus Béla karnagy. Az ő nevéhez fűződik a zeneszerető és zeneértő gárda felcseperedése, akik felnőttekké válva sem voltak hajlandóak lemondani a kóruséneklés felemelő élményéről.

A Zenebarátok Egyesülete legfőbb céljául mindig is azt tartotta szem előtt, hogy Kiskunfélegyházán a hosszú távú kóruséneklést megteremtse és továbbvigye azt a hagyományt, amelyet 1949-ben az Ifjúsági Énekkar elkezdett. Az egyesület mai tagjait tekintve láthatjuk, hogy részben az ifjúsági kórus volt énekesei, másrészt egyéb énekelni szerető személyek alkotják a lelkes gárdát. Találhatunk a soraiban orvosokat, mérnököket, pedagógusokat, akik olykor nehéz körülmények között is lelkesedéssel, fegyelemmel vállalják a heti próbákat. A megalakuláskor 40 tagból állt a kórus, 24 nő és 16 férfi vegyeskarként adott elő csodálatos kórusműveket.
Miután Kapus Béla karnagy 55 éves kórusvezetői munka után nem vállalta tovább a kórus vezetését, új karnagy után nézett a lelkes gárda.

Kiváló, tehetséges karnagyra leltek Szatmári Imre személyében, aki a Móra Ferenc Gimnázium és a helyi zeneiskola, emellett a gimnázium aranyminősítésű Énekklubjának kórusvezetője, a Szent István katolikus templom kántora volt akkor, valamint alapító tagja a városi pedagógus kamarakórusnak. A Zenebarátok Egyesülete őt ítélte a legalkalmasabbnak a sikeresen működő, de karnagy nélkül maradt együttes vezetésére mind szakmai alkalmasságát, mind emberi hozzáállását ismerve. 2003. szeptember 15-től sikerrel végzi ezt a feladatot. Új tagok, új művek, hatalmas bizonyítási vágy jellemzi a kórust, ami nem hullott szét, újabb fellépéseket vállalva tovább ment a megkezdett úton, s igyekezett az elvárásoknak továbbra is megfelelni. Új felkérések és fellépések, új kapcsolatok színesítik a munkát. Az eltelt idő igen gyümölcsöző, eredményes, sikeres volt, ezt a megvalósított programok is bizonyítják.

Az október 17-ei jubileumi hangversenyen Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere elismerését fejezte ki a kórus két évtizedes munkájához. Köszönetét fejezte ki a sok szívet melengető pillanatért, amellyel városunk lakóinak életét színesebbé és boldogabbá tették és hogy az énekkar számos hazai és külföldi szereplésén jó hírét keltették városunknak.

A jubileumi hangversenyen közreműködött az olaszországi Feltre városának Solo Voci férfikara és a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar Kamaraegyüttese.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).