Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Június 15. 18:00, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

175 éve született Pásztor Ferenc

175 éve született Pásztor Ferenc

A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület 5 évvel ezelőtt emléktáblát helyezett el Petőfi u. 23. sz. alatt, annál a háznál, ahol Pásztor Ferenc első Petőfi-kutatónk, városunk díszpolgára 175 évvel ezelőtt született.

Ma (június 15-én) emlékezéssel egybekötött koszorúzással tisztelegtek Pásztor Ferenc élete és munkássága előtt. Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatójának köszöntő beszéde után Kapus Béláné a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke visszaemlékezésében felidézte Pásztor Ferenc életét, szellemiségét és munkásságát a megjelentek előtt.

Pásztor Ferenc 1841. június 11-én született. Édesapja Pásztor László iparos, édesanyja Mihalovics Apollónia tanítónő. Pásztor Ferenc elemi iskolai tanulmányait Kiskunfélegyházán végezte, majd Budapesten szerzett tanítói diplomát. 1860-tól helyettes tanító, majd 1861-ben kinevezték rendes tanítónak. 1967-ig tanított Félegyházán, s eközben már verselgetett is.

Pásztor Ferenc tehát abban az utcában született, ahol a mi Petőfink gyermekéveit töltötte. Az itt élő emberek még emlékeztek az 1840-es, 50-es években a Petrovics családra, a fűzfa sípot fújó, nádparipán lovagló kis Sándorra. Az ő Petőfi képüket, szeretetüket, emléküket szívta magába, s vitte magával megpróbáltatásokkal teli életútján. 1867-ben a Petőfi gyermekkori lakhelyén elhelyezett emléktábla avató ünnepségének egyik fő szervezője volt. Az általa megírt emlékirat pedig az egyetlen hiteles forrás az első hivatalos országos Petőfi-ünnepségről. Erre az ünnepségre írja Petőfi gyermekkori lakában című versét, melyet Nagy Dániel a Szent Benedek Gimnázium 10/A. osztályos tanulójától hallhattak a megjelentek a Petőfi utcai emléktábla előtt.

Az ünnepi megemlékezést követően a megjelentek elhelyezték tiszteletük koszorúját Pásztor Ferenc egykori szülői házának falán.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.