Hírek
2016. November 19. 14:00, szombat |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
10 étel, amit ne együnk reggelire
Sokan úgy gondolják, hogy egy kávé, egy pohár narancslé vagy éppen a joghurt tökéletes eleme a reggelinek.
Azonban ha éhgyomorra fogyasztjuk ezeket, az nem tesz jót az emésztésünknek. Nézzük, milyen ételeket ne együnk éhgyomorra!
Ezeket ne együk éhgyomorra
Omlós, felfújt pékáruk: az ezekben lévő élesztő irritálja a gyomorfalat, valamint felfúvódást okoz.
Édességek: ha cukrot eszünk reggelire, az megemeli a vércukorszintet, amely folyamatosan terheli a hasnyálmirigyet, ez pedig cukorbetegséghez vezethet.
Joghurt és más fermentált tejtermékek: ha üres gyomorra eszünk joghurtot, a benne lévő gyomorsav elpusztítja a tejsavbaktériumokat, így pontosan a jó tulajdonságuk veszik el. Érdemes a reggeli zárásaként joghurtot enni.
Körte: a gyümölcsben lévő nyersrost felsérti az üres gyomorban lévő finom nyálkahártyát.
Paradicsom: a paradicsomban sok a csersav, amely növeli a gyomor savasságát, ez pedig fokozza a gyomorfekély kialakulásának kockázatát.
Uborka és más zöld színű zöldségek: a nyers zöldségek tele vannak aminosavakkal, ami alapvetően nagyon jó, de ha éhgyomorra fogyasztjuk őket, akkor gyomorégést, hasi fájdalmat okozhatnak.
Banán: ha éhgyomorra eszünk banánt, akkor a vérünkben lévő magnézium ugrásszerűen megnő. Ez pedig károsíthatja a szívet.
Fűszerek: a fűszeres ételek rombolják és irritálják a gyomor nyálkahártyáját és növelik a gyomorsavtermelő folyamatokat. Ez pedig hozzájárul az emésztőrendszer rendellenességeinek kialakulásához.
Hideg, szénsavas üdítők: ha reggel szénsavas üdítőt iszunk, akkor csökken a gyomor vérellátása, valamint a szénsav rombolja a gyomor-nyálkahártyát. Ennek eredményeképp pedig lassul az anyagcsere.
Citrusgyümölcsök: ezek a gyümölcsök tele vannak gyümölcssavval. Ha éhesen ezzel indítjuk a napot, az növeli a gyomorfekély és a gyomorhurut kialakulásának esélyét.
Mit együnk?
Zabpehely: úgymond védőbevonatot képez a gyomorfalon, ami megakadályozza, hogy a gyomorsav kikezdje azt. Ezen kívül olyan fontos rostokat tartalmaz, amelyek alacsonyan tartják a test koleszterinszintjét.
Hajdina: stimulálja az emésztőrendszert, valamint kiváló protein, vas és vitaminforrás.
Kukoricakása: segít eltávolítani a mérgeket és nehéz fémeket a testünkből és beállítja a bélflóránkat.
Búzacsíra: 2 evőkanál búzacsíra biztosítja a szervezetünk számára szükséges napi E-vitamin mennyiség 15 százalékát, valamint a szükséges folsav 10 százalékát. Hozzájárul az emésztőrendszer normális működéséhez.
Tojás: kutatások bizonyítják, hogy ha tojást reggelizünk, fokozatos lesz a napi kalóriabevitelünk.
Görögdinnye: Ha görögdinnyét reggelizünk, azzal folyadékot biztosítunk a szervezetünk számára. Emellett jót tesz a szemünknek és szívünknek a benne található likopinnak köszönhetően.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi
Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális
Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.
2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi
TeSzedd akció Petőfiszálláson
A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.