Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 25. 08:28, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Szász András újabb két alkotását mutatta be

Szász András újabb két alkotását mutatta be

Szász András író, fotós, újságíró Boczonádi Szabó József című könyve után újabb két remekművét mutatta be szeptember 24-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Szász András író, fotós, újságíró Boczonádi Szabó József című könyve után újabb két remekművét mutatta be szeptember 24-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A könyvbemutatón a Kiválasztottak című novellakötet és az Égbe szálló fohászok című imádságos és énekes könyvének hátteréről, keletkezésük történetéről beszélt a kortárs író.

Az eseményt Kállainé Vereb Mária a Könyvtár igazgatónője nyitotta meg. Pár mondatban összefoglalta Szász András életét, melyből megtudhattuk, hogy az író Nagyváradon született és gyermekkorát is ott töltötte. Családjával 1988-ban hagyta el szülővárosát, azóta Kiskunfélegyházán él. Újságírói pályafutása 1991-ben a Petőfi Népe című napilapnál kezdődött, ahol kezdetben külső tudósítóként, majd 1992-től belső munkatársként dolgozott. 1996-ban a lap kiskunfélegyházi és tiszakécskei szerkesztőségének vezetőjévé nevezték ki. A Petőfi Népét 2009-ben hagyta el, azóta „szabadúszóként” tevékenykedik. Jeles írói munkásságát is mutatják az általa elnyert díjak: Szalézi Szent Ferenc-díj (2004), Kiskunfélegyházi Aranytoll (2007), Kiskunfélegyháza Város Kultúrájáért (2007) és Pilinszky János-díj (2010).

A Kiválasztottak novellakötet tulajdonképpen a szülővárosában élő emberek tanúlságos életét dolgozza fel szórakoztató és mindenki által könnyen érthető hangnemben. Kellemes, hangulatos kikapcsolódást nyújthat bárkinek, ha kezébe veszi a könyvet és elolvas belőle alkalmanként egy-egy novellát, ahogy azt Kállainé Vereb Mária is tette ízelítőül.

Az Égbe szálló fohászok című imádságos könyv megalkotásához sokan hozzájárultak, hiszen kiskunfélegyházi imádságos és énekes könyv lévén a tartalmát mind-mind félegyházi emberek szolgáltatták azzal, hogy az Ótemplomba bevitték imakönyveiket az atya kérésére. Szász András pedig időt, energiát nem kímélve válogatta össze belőle a szebbnél-szebb imákat, énekeket. Elérzékenyülve mesélt arról, hogy kezébe akadtak olyan imakönyvek is, amelyek megjárták a frontot, sőt volt olyan is, amelyet még a golyó is átütött (s talán az az imakönyv óvta meg a tulajdonosa életét). Nem hiába szolgált rá az Égbe szálló fohászok arra a kitüntetésre, hogy még Ferenc pápához is eljutott. Sőt büszkén olvasta fel az író a pápától érkezett levelet, melyben megköszöni az értékes ajándékot és hálája jeléül imáiba foglalja Szász András nevét, ezzel is elismerve munkáját.

A könyvbemutató az ótemplom fiataljainak zenéjével, énekével majd a könyvek dedikálásával zárult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok