Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Február 05. 13:47, csütörtök | Helyi
Forrás: -szerk.-

Felolvasónappal kezdődtek a Móra Ferenc-emléknapok

Felolvasónappal kezdődtek a Móra Ferenc-emléknapok

Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1934. február 8-án hunyt el Móra Ferenc, városunk szülöttje, díszpolgára.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Móra Ferenc Gimnázium és a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola évről évre megemlékezést tart, tisztelegve ezzel az író nagysága előtt. A Móra Ferenc-emléknapokat ma (február 5-én) felolvasónap nyitotta meg.

Az emléknapokat Csányi József polgármester nyitotta meg: Móra Ferenc az egyik legkedveltebb magyar író. Félegyházi volt, mint mi, azokon az utcákon jár, amin mi, azt kapta a várostól, anyjától, apjától, amit mi is. Ahogy ő maga írta: "Más írónak is van születési helye, más író is szereti szülővárosát, de nekem Félegyháza több, mint emlék. Engem Félegyháza tett íróvá - amit le sem szeretnék tagadni -, a magyar nyelvem is Félegyháza adta, józan világnézetemet is Félegyháza adta, és azon kívül minden benne van Félegyházában, ami nekem kedves: A Daru utca, gyermekkorom. Nekem Félegyháza jelenti apámat, az ő derűjét és az anyám símogató kezét, jelenti azt a hűséget, amely elkísér a sírig: mindent jelent nekem..."

A Móra-felolvasónapon a város felső tagozatos tanulói, a zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola diákjai és a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola növendékei vettek részt. A fiatalok részleteket olvasnak fel az író műveiből egészen 16 óráig.
A Móra Ferenc-emléknapok pénteken 8 órakor megemlékezéssel folytatódnak a Móra Ferenc Gimnáziumban. 9 órakor Móra-ünnepség következik a Constantinum Intézmény sportcsarnokában. 10 órakor koszorúzás lesz a Daru utcai Móra Ferenc szobornál. 10.30 órakor a testvériskolák, küldöttségek képviselőit fogadják a Polgármesteri Hivatalban. 11 órakor a Móra emlékhelyeket tekinthetik meg a vendégek. 14 órakor a program emlékműsorral zárul a Művelődési Központban. Köszöntőt mond Rosta Ferenc alpolgármester, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója. Móra-verset hallunk Ménesi Vivientől, a zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola 5. osztályos tanulójától. Móra Ferencre emlékeznek a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola tanulói, közreműködnek a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola növendékei.

Díszvendégek:

Jenesné Móra Zsuzsa, Móra István dédunokája, Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája Vendégeink: Móra Ferenc Általános Iskola (Székelyudvarhely) Móra Ferenc Általános Iskola (Zimándújfalu –Arad megye) Móra István Művelődési Egyesület (Kevi –Vajdaság)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.