Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Február 11. 10:24, kedd | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Emléktáblát állítanának Wass Albertnek

Emléktáblát állítanának Wass Albertnek

Szentegyedi és Czegei Gróf Wass Albert tiszteletére kívánnak emléktáblát állítani a városi könyvtár udvarán.

Szentegyedi és Czegei Gróf Wass Albert tiszteletére kívánnak emléktáblát állítani a városi könyvtár udvarán. Hunyadi László szobrászművész Wass Albert domborművét Bozóki István és dr. Tarjányi József ajánlotta fel az intézmény számára. A domborművet február 22-én este, a Wass Albert felolvasómaraton zárásaként szeretnék felavatni. A tábla elhelyezéséhez azonban a képviselő-testület engedélyére van szükség.

Az erdélyi magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának, Szentegyedi és Czegei Gróf Wass Albertnek tavaly állított emléket Kiskunfélegyháza városa. A lélek legmélyéről feltörő kristálytiszta magyarságtudat és hazafiság megtestesítőjének mellszobra a Szent István templom előtti téren kapott helyet. Wass Albert szobrának felállítását Vas Antal nyugalmazott igazgató kezdeményezte. Az egyetemes magyarság értékrendjét hűen képviselő író, költőfejedelem szobrának kivitelezését Kocsis László helyi kőfaragó, kőszobrász készítette el.
Dr. Tarjányi József és Bozóki István felajánlásának köszönhetően újabb művészeti alkotás – Hunyadi László szobrászművész Wass Albert domborműve – emlékeztetheti a félegyháziakat az erdélyi magyar irodalom egyik legnagyobb alakjára. A dombormű elhelyezéséről február13-ai ülésükön határoznak a városatyák.

Szentegyedi és Czegei Gróf Wass Albert erdélyi magyar író és költő. Magyarországon csak halála után fedezték fel Wass Albertet, mint az erdélyi magyar irodalom nagy alakját. Ő a magyar irodalom ellentmondásos figurája, a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben vannak, akik a legnagyobbak között emlegetik, és masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon. Egyik leghíresebb könyve a Kard és kasza, amelyben több generáción keresztül tekinti át a magyar történelmet, 1050-től egészen a jelenkorig, a saját, ősi nemzetségének történetén keresztül. Wass Albert 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt. Nicolae Ceausescu elnökségének éveiben-Romániában betiltották a könyveit. Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt. Irodalmi munkásságának kritikai feldolgozása ma is folyik. Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi olvasók mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. 2005-ben A Nagy Könyv című magyarországi felmérésben az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.