Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Július 03. 13:15, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Díjakat és elismerő okleveleket adtak át Semmelweis-nap alkalmából

Díjakat és elismerő okleveleket adtak át Semmelweis-nap alkalmából

A kiskunfélegyházi kórház munkatársai ma (július 3-án) pénteken a Városháza dísztermében emlékeztek meg a legismertebb magyar orvosról. A délután folyamán pedig kerti partival folytatódott az ünnepség.

Július elseje minden évben a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született 197 éve Semmelweis Ignác, akit az „anyák megmentőjének” is hívnak.

Ő az aki elsőként felismeri, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok okozzák azzal, hogy boncolás után kézfertőtlenítés nélkül mennek át a szülészeti osztályra, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálják a várandós nőket. Világossá vált számára, hogy ez volt az oka annak, hogy a pusztán bábák és bábanövendékek által kezelt várandós nők körében sokkal ritkább jelenség volt a gyermekágyi láz, mint az orvosok és orvostanhallgatók által is kezeltek között. Több vegyszer kipróbálása után 1847 tavaszán a klórmeszet választja fertőtlenítőszernek. Kötelezi az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, októbertől pedig kötelezővé teszi az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is. A gyermekágyi lázban elhaltak aránya az orvosok szülészeti osztályán kisebb lesz, mint a bábákén.

Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek 1847 és 1861 között nyomtatott formában megjelent egyes dokumentumait 2013-ban az UNESCO világemlékezet részévé nyilvánították.

A kiskunfélegyházi kórház munkatársai ma (július 3-án) pénteken a Városháza dísztermében emlékeztek meg a legismertebb magyar orvosról. A délután folyamán pedig kerti partival folytatódott az ünnepség.

A megemlékezésen beszédet mondott Dr. Körtvélyessy András, a kiskunfélegyházi kórház igazgatója és Dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója. A műsorban közreműködtek az Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, akik klarinéton adtak elő fülbemászó dalokat a megjelenteknek.

Az ünnepség fénypontjaként Dr. Körtvélyessy András, a kiskunfélegyházi kórház igazgatója és Dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója átadta az elismerés okleveleit és virágcsokrait a kiemelkedő munkát nyújtó járó orvosoknak, ápolóknak, kórházi dolgozóknak.

25 éves jubileumi elismerést kapott:
Koncz Imréné bérszámfejtő (munkaügy), Pappné Szabó Szilvia asszisztens (gasztroenterológia), Péter-Szabóné Pap Andrea asszisztens (bőrgyógyászat).

30 éves jubileumi elismerést kapott:
Almási Judit fizioterápiás asszisztens (fizio- és mozgásterápia), Barna Bernadett röntgen asszisztens (röntgen diagnosztika), Holler Dezsőné asszisztens (reumatológiai szakrendelés), Hürkecz Attiláné fizioterápiás asszisztens (mozgásszervi rehabilitáció), dr. Kerényi Zsuzsanna főorvos (tüdőgyógyászat), Kószó Istvánné ápoló (krónikus osztály), dr. Parczen Dénes főorvos (mozgásszervi rehabilitáció), Szabóné Kiri Andrea asszisztens (kardiológia), Váradi Éva asszisztens (nőgyógyászati szakrendelés).

40 éves jubileumi elismerést kapott:
Faragó Istvánné gyógytornász, kardiológiai rehabilitáció, Kafcsakné Simon Klára ápoló (krónikus osztály), Keleti Mária orvosírnok (ápolási igazgatás), dr. Letoha Viktória főorvos (ápolási osztály), dr. Rigó Imre főorvos, nőgyógyászati szakrendelés, Ruskó Antal Péterné labor asszisztens (labor), Szél Margit osztályvezető főnővér (mozgásszervi rehabilitáció).

A jubileumi elismerések után a Városalapítók Napján az Ápolók Napján és a kecskeméti központi Semmelweis Napi ünnepségen elismerésben részesült egészségügyi dolgozókat köszöntötte dr. Svébis Mihály és dr. Körtvélyessy András. Szél Margit főigazgatói dicséretben, Kószó Istvánné kiváló ápoló elismerésben, Kámán-Varga Emese a kórház kiváló dolgozója elismerésben, Bajáki Katalin főigazgatói dicséretben részesült.

Magyariné Tóth Erika, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara helyi elnöke a MESZK elismeréseit adta át Göröcs Évának, Gáspár Imre Józsefnének, Czikó Gábornénak és Győriné Horváth Szilviának.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.