Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Június 20. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

A vágóhíd termelne, a környékbeli lakók pihennének

A vágóhíd termelne, a környékbeli lakók pihennének

Létezik arany középút? (Beszámoló az ügyben tartott lakossági fórumról.)

Majd két évtizede folyik a küzdelem, mely a Hungary Meat Kft. vágóhídja és a környékbeli lakók között zajlik. A vágóhíd gyakorlatilag 1940 óta létezik Kiskunfélegyházán, ám akkor még nem ilyen technológiával, nem ekkora területen és nem ilyen kapacitással zajlottak a vágások. A termelés megugrásával egyenes arányban emelkedett a zajártalom a közvetlen közelében lévő lakóépületekben, és finoman fogalmazva: messziről szaglik az üzem környéke.

A környékbeli lakók immáron 18 éve folyamatosan panaszkodnak. Végső elkeseredésükben egy lakossági fórumot követően összefogtak, hogy felülvizsgáltassák a vágóhíd működési engedélyét és megvédjék otthonukat, családjukat és nem utolsó sorban saját egészségüket a szag és zajártalomtól. Dr. Kiss Csaba környezetvédelmi szakjogász, az EMLA Környezetvédelmi Management és Jog Egyesület elnöke elvállalta a lakóközösség jogi képviseletét a vágóhíd szag- és zajártalom perének ügyében. Mint megtudtuk, első fokon a bűz elleni panaszt elutasították, de a zaj ellenit pedig megnyerte a lakóközösség. Ez azonban mégis tarthatatlan, hiszen nap mint nap orrfacsaró bűzben élni képtelenség, arról nem is beszélve, hogy az döntéshozatalt követően sem történt semmi változás a zaj ügyében a vágóhídnál. Sőt mi több egy újabb (nagyobb) teljesítményű kondenzátor beszerelése volt a válasz a cég részéről a pereskedésre, mely a lakóházaktól 80-100 m-re dübörög a nap huszonnégy órájában.

A lakóközösség a Kúriához adta tovább ügyét, majd ezt követően a napokban felkeresték Gyenes Attilát a kerület közös képviselőjét és egy olyan fórum összehívását kérték ahol képviselteti magát a Hungary Meat Kft., a környezetvédelmi felügyelők, városunk vezetése és természetesen a lakóközösség megbízásából Dr. Kiss Csaba jogász.

A fórumra csütörtökön (június 18-án) délután a Dózsa György Általános Iskolában került sor, ahol Lénárt József a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó tanácsosa röviden ismertette a tényállást. Mivel a Környezetvédelmi Felügyelőség megszűnt, helyette a Csongrád-megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya látja el a fentiekhez hasonló panaszos esetekre vonatkozó intézkedéseket, így a főosztály jogásza Dr. Petrovics György közigazgatási tanácsadó, Bakocsi Judit környezetvédelmi felügyelő (aki elsősorban zajártalmakkal foglalkozik) és Balatoni Zsolt környezetvédelmi felügyelő (hulladékgazdálkodással foglalkozik) jelent meg a fórumon. A céget Basics István építészmérnök és Dobronyiné Lantos Karolina környezetvédelmi előadó képviselte. Városunk vezetése tekintetében pedig Csányi József polgármester és Balla László alpolgármester jelent meg a fórumon.

Lénárt József főtanácsos úr véleménye szerint az már előrelépés a dologban, hogy legalább reagál a Hungary-Meat a megkeresésre, hiszen a 2000-es év elején közepén abszolút még válaszra sem méltatták a lakók panaszaira elkezdett önkormányzati intézkedéseket.

A fórumon a lakóknak lehetőségük nyílt arra, hogy személyesen elmondják panaszaikat a cég képviselőinek és válaszokat kapjanak arra például, hogy miért reagált a cég a zajártalom vétség megállapítását követően oly módon, hogy még nagyobb teljesítményű kondenzátort szerelt be, melynek zajkibocsátása még az előzőét is meghaladja. Igaz azóta nem történt újabb mérés, de a lakók szerint még elviselhetetlenebb a dübörgés a lakásokban a vágóhíd folyamatos munkavégzése következtében.

A cég az újabb kondenzátor beszerelésére azt a választ adta, hogy az előző tönkrement és a hűtést azonnal meg kellett oldani, hiszen napi ötezer vágásnál egy ilyen meghibásodás felfoghatatlanul nagy veszteséggel jár. Az újabb kondenzátor viszont nem fért be az eredetileg tervezett helyére, ezért helyezték a másik mellé, ahol viszont nem megoldott a zajszűrés. Utóbbi tényéhez azonnal csatolták, hogy természetesen folyamatban van a probléma orvoslása és emellett több száz milliós befektetéssel új rendszer kiépítésére kerül sor a közeljövőben, amellyel környezetbarát eszközök és hűtőfolyadék használata válik lehetővé. Ezenkívül július 20-ig egy olyan zajszűrő fal emelése fog megtörténni, amely jelentősen csökkenteni fogja akár a gépek, akár a kamionok zajának beszűrődését a környékbeli lakóházakba.

Utóbbival kapcsolatban szintén óriási problémák vannak, hiszen miután sikeresen kitiltották a Katona József utcából a kamionos forgalmat, a teherautók a Csólyosi úton kénytelenek parkolni és várakozni. Az itt élők nem tudnak szellőztetni az állandó por miatt, az út minősége folyamatosan romlik, arról nem is beszélve, hogy a kamionok parkolás alatt is járó motorjai mekkora zajjal járnak. A környékről már kérték a megállni tilos tábla kihelyezését, de ez sem jelentett megoldást a problémára, ugyanúgy megállnak a teherautók.

Csányi József polgármester úr a hallottak elhangzása és természetesen az egész ügy ismeretében összefoglalta nézeteit a komplex problémával kapcsolatosan. Mindenki számára egyértelmű, hogy a legfőbb probléma az, hogy egy ekkora volumenű cég nem a városon kívül helyezkedik el, hanem a lakóházak közvetlen szomszédságában. Ezen azonban nem tudunk változtatni, tehát olyan intézkedéseket kell megtenni, hogy az mindenki számára megfelelő megoldást jelentsen a problémákra. A zajártalom megszüntetésére ki kell dolgoznia a vállalatnak egy olyan koncepciót, mely a lakosság megelégedésére szolgál.

A szag ügyében érdemleges előrelépés nem történt, hiszen a cég képviseletében a környezetvédelmi előadó elmondása szerint az állati eredetű hulladék elszállítása napi szinten zárt rendszerben történik, tehát nincs átömlesztés. A teherautó üres konténerrel érkezik, majd annak leemelése után a tele konténer felrakását követően távozik a telephelyről. Viszont a közeljövőben megvalósul az állatok „pihentető” karámjában a levegőcserélő rendszer szagelszívó filterrel való ellátása is pontosan abból kifolyólag, hogy ne kerülhessen ki kellemetlen szag a légtérből.

Arra kérdésre viszont még mindig nincs meg a válasz, hogy mégis mitől bűzlik a vágóhíd? Ezek után pedig hogyan lehetne a problémát orvosolni, ha még az okát sem tudják?

A kamionok parkolásának ügyében a polgármester úr nyújtott segítő kezet azzal a felajánlással, hogy a napokban átad egy listát azokról a területekről, ahol megvalósítható lenne a teherautósok pihenőhelye a behívásig. Utóbbit még egy remek ötlettel is megtoldotta egy ún. beléptető rendszer bevezetésével, mely működik a Mercedes gyárban és több nagy cégnél is, ráadásul a kivitelezése sem kerül sokba. Ezzel a rendszerrel időpontra mennének a vágóhíd területére a kamionok és megszűnne a plusz zajártalom nemcsak a Csólyosi úton, hanem a Hungary Meat Kft. közvetlen szomszédságában lévő utcákban is.

A szag megszüntetése mellett még egy nyitott kérdés maradt az ügyben. Egy szomszédos utcában (Katona József utca) élő lakó megjegyezte, hogy amikor ő megkezdte a vállalkozását, akkor először engedélyeztetni kellett minden helyiségét, minden gépének működését. (Itt megjegyezném, hogy sem zajjal, sem szaggal abszolút nem járt a tevékenységi köre.) A hosszú évek során pedig ha ellenőrzést kapott és rendellenességet találtak, az óriási birság mellett azonnali bezárásra kötelezték, melynek az időtartamát is meghatározták. Utóbbi pedig nem a hiba kijavításáig tartott, hanem a határozatban megadott időre. A kérdés adott. A Hungary Meat Kft. miért a gombra varrja a kabátot? Hogyan történhet meg az, hogy először horror pénzekért történnek meg beruházások, majd utána ha egy-egy ellenőrzés rendellenességet talál, némi pénzbírságot követően zajlik tovább a termelés. A válasz egyértelmű. Egy ekkora üzem bezárása végeláthatatlan következményekkel járhat mind a munkavállalók tekintetében, mind a város költségvetésében.

Véleményem szerint már pozitívumként kell tekinteni arra, hogy a Csongrád-megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának kivizsgálását követően előállt a cég egy Intézkedési Tervvel, melynek megvalósítása folyamatosan zajlik. Hogy milyen eredménnyel, azt pedig reményeink szerint a közeljövőben meglátjuk...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok