Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Május 31. 13:00, vasárnap | Belföld
Forrás: - HVG.hu -

Virágzik a használtautó-piac, aratnak a csalók is.

Virágzik a használtautó-piac, aratnak a csalók is.

Mire figyeljünk?

Évente 120 ezer import használt autó érkezik és nagyjából félmillió hazai autó cserél gazdát Magyarországon. A nagy számok mellett a horrortörténetek is egyre gyakoribbak. A jogszabályok ráadásul nagyon megkönnyítik a csalók „munkáját”.
A használt autók folyamatosan bővülő szürkeimportja nemcsak a hazai gépjárműpark öregedéséhez járul hozzá, hanem egyre több olyan esetet is generál, amikor a gépkocsi megvásárlója csalás áldozatává válik – állítja a használt gépkocsik kereskedelmével foglalkozó Das WeltAuto.
Az okmányirodák adatai szerint a használt autók vásárlásának trendje pozitív Magyarországon, a válság éveiben jellemző 420 ezer után tavaly már csaknem 492 ezer jármű cserélt gazdát, az első negyedéves adatok alapján pedig az idén több mint 530 ezer átírás prognosztizálható. Ezek az adatok nem tartalmazzák a használt autók magánimportját, amely 2010 óta erőteljesen bővül, 2014-ben már meghaladta a 96 700-at, és az idén mintegy 25 százalékos további növekedése várható.
A kint vásárolt gépkocsik hatvan százaléka 10 évnél idősebb volt, s mindössze 23 százalékban döntöttek a vevők 5 évnél fiatalabb járműnél. Évente közel 60 000, kifejezetten idős gépkocsi érkezik Magyarországra, hiszen ezen autók vételára kedvező ugyan, de az olcsónak tűnő 12-15 éves középkategóriás autó idővel pénztemetővé válhat a javítási számlák sokasodásával.
A jelenlegi szabályozás szerint az EU-ból behozott gépjárművek nem esnek át eredetiségvizsgálaton a forgalomba helyezés előtt, és a bűnügyi nyilvántartásban sem ellenőrzik őket. Ez a tény a szürke- és a feketegazdaság számára is nagy teret hagy. Problémák esetén a kereskedő felelősséget nem vállal, vagy eleve elérhetetlen. Azt azonban tudnunk kell, ha a fent említett okok egyike miatt hatósági eljárás indul, úgy az illetékes szervek bármikor lefoglalhatják az autónkat. (És ne legyünk naivak, egy olyan kis kft., amely pár éve 500 ezer forintos tőkével lett bejegyezve, leginkább megfoghatatlan kategória kártérítési szempontból. Ezeket probléma esetén gyorsan felszámolja a tulajdonosa, és ha a hosszú pereskedés végén, igazat is ad nekünk a bíróság nem sok esélyünk van kártérítésre. - szerk.)
Sok jóban azok sem reménykedhetnek, akiktől április közepén több mint száz gépjárművet koboztak el a rendőrök. Olyan tulajdonosok voltak, akik csak az intézkedéskor szereztek tudomást arról, hogy lopott használtautót vásároltak. (A kocsikat egyébként külföldi bérautóként hozták be az országba és átütötték az alvázszámaikat - a szerk.) Az országos hatósági akcióban öt embert állítottak elő. Szakértők szerint a pórul járt tulajdonosok csak polgári peres úton juthatnak majd követeléseikhez, melyek sikerére azonban több éves eljárás mellett sincs garancia - mondta el a DasWeltauto, a használt gépkocsik kereskedelmével foglalkozó cég márkaigazgatója Frank György.
Igazából nem nagyon van más orvosság a csalók ellen, mint a körültekintő vásárlás: a megbízható értékesítési partnerrel való üzletkötés, valamint az óvatosság az ismeretlen előéletű, irracionálisan alacsony futásteljesítményű járművekkel szemben. Nem csak, hogy érdemes, de ajánlott egy autó megvásárlása előtt elvinni, márkától függően 10-20 000 forintba kerülő átvizsgálásra, amelynek során legalább hozzáértő szakvéleményt is kapunk a kocsiról, amivel egy esetleges rosszul elköltött összeg sokszorosát spórolhatjuk meg.
Ugyan nem az autót érintő műszaki csalás, de a legjellemzőbb kereskedői fogás még az áfacsalás. A leggyakoribb esete az, amikor egy vállalkozás egy-két köztes tulajdonos beiktatásával, - egymásnak hamis számlával átadva a kocsi tulajdonjogát - az EU-ban nettó számlával megvett autóból, bruttó számlásat ”gyárt”, így 27 százalékos árelőnyre tehet szert. Az új tulajdonos egy ilyen eset után szintén úgy járhat, hogy az adóhatóság lefoglalja a járművet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.