Városlista
2022. május 19, csütörtök - Ivó, Milán

Hírek

2022. Január 21. 13:57, péntek | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Vince-napi bortúra, vesszőszentelés a hajósi pincefaluban

Vince-napi bortúra, vesszőszentelés a hajósi pincefaluban

Helyzetkép a hajósi pincék háza tájáról: milyen a tavalyi évjárat? Hol, mikor lehet vele megismerkedni? Milyen rendezvények várhatóak idén a Pincefaluban? Lesz-e Orbán-nap? Hogyan telelnek a szőlők?

Ezekről kérdeztük a Vintegro Pinceszövetség tagjait. Mint megtudtuk, mind a fehér-, mind a vörösborok tekintetében ígéretes évjárat a 2021-es, amelynek egyes tételeit megkóstolhatják azok, akik január 22-én, szombaton ott lesznek a hét pince részvételével tartandó hajósi Vince-napi bortúrán és a nyitott pincékbe is ellátogatnak.

– A tavalyi szezon szeptembertől novemberig tartó időszaka jól alakult, nálunk nagyjából be is hozta azt a kiesést, amit a járvány okozott, amely sajnos a pincefalu életére is rányomta a bélyegét. A mi pincénk például hat hónapon át zárva volt, de amikor nyitva voltunk, akkor is azt éreztük, hogy félnek az emberek a vírustól, nehezebben mozdulnak ki otthonaikból. Ennek ellenére a körülményekhez képest elfogadható évet zártunk, de reméljük, az idei esztendő még jobban alakulhat – kezdte értékelését Umenhoffer Márta borász, a Vintegro Pinceszövetséghez tartozó Umenhoffer pince borásza, aki a bor minőségéről kifejezetten örömteli hírekkel szolgált.

– A bor szempontjából ellenben nagyon-nagyon jó évjáratot tudhatunk magunk mögött. Gyönyörűen sikerültek a fehérborok, és bár a vörösek java még a fahordókban pihen, ezeknél is jónak ígérkezik a tavalyi évjárat. Nagyon szép borok érlelődnek a pincékben, bizonyára másoknál is – mondta a szakember, hozzátéve: "Régen volt már ilyen évjárat, hogy minden ennyire jól, tip-top módon sikerüljön a szőlő és a bor tekintetében.”

Tíz boros rendezvényre várják a bor szerelmeseit

A mostani időszak amolyan holtidőnek számít a borospincékben és a pincefaluban, nem igazán van mozgás a pincék körül, különösen hétköznapokon – tudtuk meg. Ám ez várhatóan már a hétvégén megváltozik.

– Szombaton Vince napja alkalmából megtartjuk az első idei rendezvényünket. Vince-vesszőt szedünk, és hagyományos vesszőszentelést is tartunk.

A télutóra készülünk még a farsangi pincenyitogatóval, amely rendszeresen nagy érdeklődés mellett zajlik. Utána, áprilisban következik a „Tavaszi pincenyitogató”, amely szintén népszerű rendezvénye szervezetünknek.

Ezzel együtt tíz rendezvényt tervezünk az idei évre, amelyhez nagy reményeket fűzünk. Abban bízunk, hogy a járvány is csitul egy kicsit, ezzel is megkönnyítve az idei évünket.

A borversenyt illetően még vannak bizonytalanságok

– Azt még nem tudjuk, hogy a hagyományos hegyközségi borversenyt milyen keretek közt lehet megtartani, nyílt, vagy zártkörű lesz-e, és hogyan bonyolódhat a minősítés, hiszen a járvány miatt már tavaly is a korábbi években megszokottól eltérően zajlott a „lekóstolás” – mondta Umenhoffer Márta.

Az elnöktől arra is rákérdeztünk: mi a helyzet a szőlőskertekben, szőlőültetvényeken, mit ígérnek a tőkék erre az évre, bár erről talán még korai volna végleges ítéletet mondani.

– Az ültetvények még javában telelnek. Néhány nagyobb termelő már metszi a szőlőt, de egyelőre nem kezdte meg minden pince a metszést, ahogyan egyelőre mi is kivárunk. Nem vagyunk elkésve, így a hagyományoknak megfelelően Vincével indíthatjuk a metszést.

A hajósi bor iránt érdeklődők szemében a legfontosabb kérdésünk az Orbán-napra vonatkozott.

Az önkormányzat és a pinceszövetség is nagyon szeretné, hogy két kimaradt év után idén végre megtarthassuk az Orbán-napot, ha nem is olyan nagy volumenűt, mint korábban.

Miután már két éve nem tudtuk megtartani ezt az egész város életében nagyon fontos, emblematikus rendezvényt, nagyon hiányzik mindenkinek. Nemcsak a vendéglátóknak, hanem a visszajáró vendégeknek, a nagyobb közösségnek is, és a város lakói is nagyon várják. Ez volna a 43. Orbán-napunk, és nagyon örülnénk, ha végre újra a régi Orbán-napokra jellemző nagy élet lenne a pincefaluban! – nyilatkozta Umenhoffer Márta.

„Ha csorog a Vince, tele lesz a pince”

Szent Vince napja régtől fogva termésjósló ünnep a bortermő vidékeken. Az időjárásból is a termésre lehet következtetni a hagyomány szerint: ha január 22-én csapadékos az idő, akkor bőséges termésre lehet számítani, ha viszont száraz időt hoz Vince, akkor szűkös esztendő vár a borászokra – tartja a népi bölcsesség.

A ’csízió’ ilyesfajta jóslatai nem alaptalanok, hiszen hosszú évek megfigyelésén, tapasztalatain nyugszanak, de a pontos okok nem ismertek.

Tudományosan ennél mégis megalapozottabb módszer a Vince-vessző begyűjtése.

Hagyományosan e napon járták be először a szőlőket, és ekkor metszették le a tőkéről az első vesszőket.

Ezeket aztán vízbe állították, és megvárták, amíg kihajtanak. A rügyek fakadási erélyéből, valamint a fakadó rügyeken látható virágzatkezdemények mennyiségéből, minőségéből és állapotából aztán már tényleg következtetni lehetett arra, hogy mit várhatunk a tőkéktől, hogyan vészelték át a tél legkeményebb időszakait, mennyire rakodtak be a rügyek terméssel – a rügyek differenciálódása ugyanis már az előző tenyészidőszak derekán megkezdődik, és mire a tőkék visszahúzódnak telelésre, le is zárul.

Ezért a Vince-napi hagyományokat ma is sok borvidéken ápolják. Így van ez Hajóson is. A hétvégén Vince-vesszőt szentelnek és Vince-napi bortúrát szerveznek.

A hétvégére tervezett Vince-napi rendezvényről a szintén a Vintegro Pinceszövetséghez tartozó Knehr pincét vezető, több borversenyen zsűritagként tevékenykedő Knehr István, a szövetség elnöke részletesebben is beszélt portálunknak.

– Szombaton, január 22-én lesz Vince napja. Ennek kapcsán egy régi hagyományt szeretnénk újjáéleszteni, vesszővágást és vesszőszentelést fogunk tartani. Ez lesz az idei első rendezvényünk a pincefaluban. A hagyomány szerint az ilyenkor begyűjtött első veszőkből lehet megjósolni azt, hogy milyen termés várható.

Emellett szokás a vesszők megáldása is, a jobb termés reményében. A vesszőket szombat reggel kilenc órakor fogjuk megszentelni, utána pedig bortúra indul hét pince részvételével. Ennek keretében irányítottan, csoportvezető kalauzolása mellett kereshetik föl a benevezett pincéket az érdeklődők, ahol borkóstoláson vehetnek majd részt.

Bár a járvány nem kedvezett, ennek ellenére tavaly is sokan ellátogattak a pincefaluba. Mi, hajósi borászok azt érezzük, hogy egyre nagyobb az érdeklődés, egyre többen látogatnak el rendezvényeinkre, és reméljük, idén is folytatódni fog ez a tendencia! – zárta tájékoztatóját Knehr István, a Vintegro Pinceszövetség elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 18. 18:24, szerda | Helyi

Visszatérések, kezdetek és versenyek a Koppányoknál

2022. Május 18. 12:42, szerda | Helyi

Bajt okoz, ha túlzásba visszük a vízfogyasztást

Mi történik, ha túl sok vizet iszunk? Mik a jelei annak, hogy nem tartottuk a mértéket?

2022. Május 17. 19:05, kedd | Helyi

Saját öccsét élesztette újra egy bugaci férfi

Tegnap kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz az 55 év körüli férfihez, aki vacsora közben nyelt félre egy szalonnadarabot.

2022. Május 17. 19:00, kedd | Helyi

Halálos baleset történt Jászszentlászló közelében

Egy 33 éves férfi halt meg a balesetben.