Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Április 20. 13:08, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Vigyázzon, óriási adósságot is örökölhet

Vigyázzon, óriási adósságot is örökölhet

Gyakran csak a hagyatéki eljárás során derül ki, hogy az örökhagyó nem csak pénzt vagy ingatlant, hanem hatalmas adósságot is maga után hagyott.

Bizonyos esetekben meg tudnak "szabadulni" az örökösök az adósságtól, de számos olyan helyzet van, amikor nem vagy csak nagyon nehezen.

Többféle módon lehet sajnos adósságot örökölni, jelentkezhet például egy magánszemély, hogy az örökhagyó még életében kölcsönt vett föl nála, felhalmozódhat tartozás valamelyik hivatalnál, közmű cégénél, de az ingatlan vagy a gépjármű is lehet hitellel terhelt. Sőt, akár az örökhagyó vállalkozásáról is kiderülhet, hogy jelentős mínuszban van.

Lehet adósságot is örökölni?

Igen, meg lehet örökölni a hiteleket, de az összkép azért árnyaltabb, nem kell rögtön arra gondolni, hogy minden körülmények között a nyakába kell vennie egy örökösnek akár a több tízmillió forintos tartozást is – mondta a hirado.hu-nak Homonnai Bendegúz, ügyvéd.

Egyrészt fontos jogszabály, hogy az örökös csak az örökség erejéig felel az adósságért, másrészt az örökséget vissza is lehet utasítani, igaz, akkor az egészet. Tehát arra nincsen mód, hogy valaki csak az ingatlant vagy a készpénzt fogadja el, de az adósságot nem. Egyetlen perifériás esetben van arra lehetőség, hogy részben fogadja el valaki az örökséget, illetve részben utasítsa vissza: ha termőföldet örökölne. A közjegyzői költségeket viszont mindenképpen meg kell téríteni, akkor is, ha a hagyaték azt nem fedezi. A közjegyző pedig köteles végigmenni az öröklési soron. hátha valaki, akár egy egészen távoli rokon elfogadja. Ha senki sem vállalja, legvégül az államra száll a hagyaték. Az állam pedig szükségörökös, tehát nem utasíthatja vissza a hagyatékot – mondta Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Az örökségről az örökhagyó életében is le lehet mondani, ebben az esetben írásbeli szerződést kell készíteni, amit mind az örökös, mind az örökhagyó aláír. A visszautasítás lehetőségével pedig kizárólag a hagyatéki eljárás során lehet élni.

Regionális eltérések mutatkoznak a visszautasítások terén

Leggyakrabban a komoly személyi kölcsönök esetében lépnek vissza az örökösök – mondta a Tóth Ádám. Teljesen egyértelműen látható, hogy a magas hiteldíjmutató miatt sokszor eléri vagy meghaladja az örökséget a hagyatéki tartozás. A XII. vagy II. kerületben sokkal kevesebb a túladósodott hagyaték, mint mondjuk Ferencvárosban, de általánosságban Budapesten is lényegesen kevesebb a visszalépés az örökségtől, mint Borsodban.

Kiskorú is örökölhet tartozást

Amennyiben az örökhagyó leszármazottai, a gyerekei visszautasítják az örökséget, tovább kell mennie a közjegyzőnek az örökösödési sorban, és akár az is előfordulhat, hogy a kiskorú unokák öröklik meg az adósságot. A jog azonban lehetővé teszi, hogy a szülők a gyámhatóság bevonásával visszautasítsák a kiskorú nevében a terhes örökséget. A gyámhatóság viszont csak akkor járul hozzá a visszautasításhoz, ha tartozást örökölne a kiskorú – magyarázta a MOKK elnöke.

Az adóstársnak és a kezesnek fizetni kell

Nincsen lehetőség az örökhagyó tartozását visszautasítani abban az esetben, ha valaki dologi adósként vagy kötelmi adósként szerepel a hitelszerződésben. Illetve az, aki kezességet vállal valakiért, szintén nem tud megszabadulni az adósságtól a hitelt felvevő halála esetén sem.

Akár egy vállalkozás tartozásait is megörökölheti

A vállalkozás formájától függ, hogy hogyan öröklődik a hitel - az egyéni vállalkozásnál közvetlenül beáll az örökhagyó részére, egy betéti társaságnál a beltag a teljes vagyonával felel, a kültag csak a vagyoni betétjével, egy kft. esetében pedig az üzletrészt lehet megörökölni, tehát a korlátozott felelősség az örökösre is érvényes.

Mennyi ideig állhat elő bárki követeléssel?

Előfordulhat az is, hogy jóval a rokon halála után áll elő egy bank vagy bármilyen más cég azzal, hogy behajtsa az örökösön az elhunyt tartozását. Akár a kamatokkal együtt is. Az általános elévülési idő öt év, tehát ezen belül előkerülhet bármilyen hitelező vagy vagyontárgy, jogszerű követelés, melyért az örökös az örökség erejéig felel. Az örökségből szigorú sorrendben kell a közjegyzőnek kifizetni a költségeket: először a temetést, aztán a hagyaték megszerzésének a díját, ezután az örökhagyó adósságai jönnek, majd a köteles rész és az ún. hagyományok kerülnek sorra – mondta Tóth Ádám.

Arra van jogköre a közjegyzőnek, hogy kifüggesszen egy hirdetményt, amiben kéri az ismeretlen hitelezőknek a jelentkezését, hogy nyújtsák be az igényüket. Amennyiben erre nem jelentkezik senki, akkor mondhatja a közjegyző, hogy elfogyott a hagyaték. De például a faktoring cégek - akiknek a bankok eladják az adósságot - gyakran megkeresik a közjegyzőket, akár 3-4 évvel a hagyatéki eljárás lezárulása után.

Távoli rokon, ismeretlen anyagi helyzetű rokon esetén érdemes alaposan, akár jogász vagy könyvelő bevonásával tájékozódni az örökhagyó pontos aktíváiról és passzíváiról – tanácsolja az ügyvéd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.