Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Vidám dalokkal csalogatták elő a tavaszt

Vidám dalokkal csalogatták elő a tavaszt

Tavaszváró hangversenyt tartott a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa április 27-én a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Városunk neves kórusának és a Széljáró Balladás Együttes magyar népdalokkal tarkított vidám hangulatú zenés programjára a barátságtalan idő ellenére is nagyon sokan ellátogattak szombat este.

A 3 évvel ezelőtt szintén a magyar népdalok jegyében tartott tavaszváró hangverseny óriási sikerére alapozva a Zenebarátok Egyesülete más műsorral és más vendég zenekarral ismét közönség elé lépett. Akkor a Bella Banda lépett fel, ezúttal pedig a Széljáró Balladás Együttes vendégszerepelt Vas László vezetésével.

- A népzene olyan dallamokból tevődik össze, amelyeket sokan és sokáig énekeltek – állapította meg Bartók Béla. Kodály Zoltán szerint pedig a népdal lényegében életfunkció. A nép zenei szükségletének ösztönös kielégítése. Ebben fontos szerepet kap a közösség. Ami létrehozta és fenntartja, az a nép és a szájhagyomány. Már a XIX. században a nemzeti öntudat erősödésével jelentkezett egyre erőteljesebb igény a népi kultúra megismerésére, de akkor még nem teremtődtek meg sem társadalmi, sem technikai feltételei. A tudományos népzenegyűjtés Magyarországon az 1890-es évek közepe táján indult el, Európában az elsők között Vikár Bélával, aki fonográffal örökítette meg a népi előadók dalait. Ekkor csatlakozott Kodály, majd Bartók és más jeles muzsikusok és tanítványaik, akik nemcsak begyűjtötték az akkor még Nagy Magyarország területéről érkező dalokat, hanem elemezték és csoportosították az anyagot. Mára több mint 200 ezer magyar népdalt regisztráltak. A hihetetlen mennyiségű és felbecsülhetetlen értékű népzenei kincs inspirálta a XX. század zeneszerzőit éppúgy, mint a kortársakat.

Kodály így fogalmazta meg a népdal feldolgozások szükségességét: Hogy a nagyközönség megismerje és megkedvelje a népdalt, válogatni kell a javából és valamilyen feldolgozással közelebb kell vinni a közönség ízléséhez. Kell rá a ruha, ha már behozzuk a mezőről a városba. A mai alkalommal ilyen különböző ruhába öltöztetett magyar népdalok fognak megszólalni – mondta az est műsorvezető háziasszonya Zakar Anita.

A szórakoztató zenés programba Szatmári Imre karnagy még a közönséget is bevonta egy-két közösen elénekelt magyar népdallal, melynek hatására tetőfokára hágott a hangulat a művelődési központ dísztermében.

(Képek és videok: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.