Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Július 07. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Van csoki a fagyiban?

Van csoki a fagyiban?

Álommunka a kánikulában csokoládés jégkrémeket kóstolgatni: öt doboz jeges finomságot vetettünk alá érzékszerveink szigorúan szubjektív ítéletének.

Háromfős csapatunk vakteszten kóstolta a fagyikat, s a szerint mondott ítéletet, mennyire tetszett az állaga, íze, a csomagolása (hiszen sokakat ez is befolyásol a vásárlásnál). Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: nem volt könnyű dolgunk az öt gombóc szakszerű megkülönböztetésével.

Míg a házilag készített fagyiba általában tejszín, cukor, tojássárgája, kakaó vagy csokoládé kerül, az élelmiszeriparban gyártottak esetében egyéb összetevőket is olvashatunk a címkén: tejpor, tejzsír, pálmazsír, kókuszzsír, kakaópor, stabilizátorok, emulgeáló szerek, sűrítő és krémesítő anyagok. Ezek között több az E-számmal jelölt összetevő, melyekről tudjuk, hogy nem károsak, de azt nem, hogy miért szükségesek.

A Lidlben, az Aldiban, a Reálban és egy hálózaton kívüli éjjel-nappaliban szedtük össze a kóstolnivalót. Egy Sparba is bementünk, hogy minél több, sokak által elérhető nagyobb üzlet képviselve legyen, de ott a keresett fajtát éppen nem találtuk.

A csokifagyik gyártói két utat járnak: vannak a csokoládédarabkákkal dúsított, ropogóssá tett fagyik, illetve a sima, beleszórt csoki nélküli termékek. Teljesen egyéni, ki melyik mellett teszi le a voksát, elképzelhető, hogy valakinek a fagyi krémessége, lágysága fontosabb, mint az, hogy ropogtassa.

A csomagolás nem elsődleges fontosságú, de egyik-másik masszív dobozka láttán megremegett újrahasznosító hajlamú lelkünk: a jól zárható doboz kincs a konyhában. A vásárlás után vettük észre, hogy kakukktojás is került a kosárba: az egyik jégkrém csokis és tejszínes vegyes keverésnek bizonyult, ami nem volt teljesen egyértelmű a vásárláskor. Értékelő csapatunk megállapította, hogy a férfiak a kesernyésebb, az étcsokoládéra emlékeztető ízt kedvelik az édesebbel szemben. A fotózás alatt jól látszott, hogy egyes termékek hamar olvadásnak indultak.

Az értékelésnél az első helyen holtverseny született. A nyertesekre a telt, kissé kesernyés csokoládéíz, a krémes, de nem olvadó állag jellemző, a Grandessa fagylaltban találtuk a legtöbb hozzáadott valódi csokoládét. Gyenge minőséget nem találtunk. Árban messze kimagaslik a Carte d’Or márka: nagyjából kétszer annyiba kerül, mint a versenytársai – véleményünk szerint ezt a tényleg kiváló minőség sem feltétlenül indokolja.

1. helyezettek:
CARTE D’OR
Chocolate belga csokoládéval
3% csokoládédarabkákkal
- 500 g - 200 kcal/100 g
- Reál - Ára: 1199 Ft

GRANDESSA SCHOKOLADE
7% csokoládédarabokkal
- 520 g - 121 kcal/100 ml
- Aldi - Ára: 649 Ft

2. helyezett:
GELATELLI CHOCOLATE
5% csokoládédarabkákkal
- 561 g - 100 g/251 kcal
- Lidl - Ára: 649 Ft

3. helyezett:
MAZSI
Csokoládés-tejes fagylalt
belga csokoládéval - 450 g
- Magyar termék - Ára: 610 Ft


4. helyezett:
BELLINO
Tejszínes-csokoládés jégkrém
- 460 g - 169 kcal/100 g
- Lidl - Ára: 449 Ft

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.