Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. December 02. 19:51, szerda | Helyi
Forrás: HVG

Változás jön a válás utáni gyerekelhelyezésben?

Változás jön a válás utáni gyerekelhelyezésben?

Ki a jobb szülő? – abszurd módon erről kellene döntenie a bíróságnak a gyerekelhelyezési perekben. Az Európa Tanács inkább a váltott elhelyezés törvénybe iktatását szorgalmazza.

Az anya több alkalommal is lelépett a gyermekei mellől, idegen férfiakkal töltötte a szabadidejét és csak a késő éjszakai órákban tért haza. Bár a bírósági is úgy ítélte meg, hogy magatartása „nem illeszkedik abba a társadalmi elvárásba, ami egy feleséggel és egy édesanyával szemben elvárható”, mégis neki ítélték a kisfiait. Az apa azóta havonta kétszer 36 órát látja őket.

Ha ennyire ellentmondásos ítélet – mint amit az Ajkai Járásbíróság pár éve hozott – ritkán születik is, a válás utáni gyermekelhelyezésekben az anyák egyértelmű „győztesek”. A lap által idézett kutatásból azonban az is kiderül, az apák többsége már a válópert megelőzően lemond a gyermekeiről, akik így 90 százalékban az anyákhoz kerülnek.

A skandináv országokban és Nyugat-Európában ugyanakkor terjedő gyakorlat a gyermek érdekeit is jobban szem előtt tartó megoldás, hiszen végső soron „nem a gyerek válik”. Arrafelé már rendszeres, hogy a szülők szakítása után a gyermek egy hetet az egyik, egy hetet a másik szülőnél tölt, így az anyához és az apához való joga egyformán érvényesül. Az osztott vagy váltott elhelyezést szorgalmazza az Európa Tanács ajánlása is, amire már ma Magyarországon is van jogi lehetőség, a felek mégis csak ritkán élnek vele.

Az akadályokról és további részletekről később számolunk be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.