Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Február 08. 11:26, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Ünnepi műsorral emlékeztek

Ünnepi műsorral emlékeztek

Ma (február 8-án) Móra Ferenc halálának évfordulóján ünnepi műsorral emlékeztek meg a jeles író munkásságáról és emberi nagyságáról a Constantinum Általános Iskola diákjai.

Móra Ferenc Kiskunfélegyházán született 1879. július 19-én. Íróként, újságíróként, muzeológusként is bizonyította kiválóságát élete során. Szegényparaszt családból származott, apja Móra Márton foltozó szűcslegény, majd mester, anyja Juhász Anna kenyérsütő asszony volt. Tanulmányait – a család szegénysége miatt – nehéz körülmények között végezte.

A paraszti élet nyomorúsága és nélkülözései megjelennek magvas tartalommal bíró remekműveiben. Emellett azonban értett a gyermekek nyelvén is, hiszen a Hatrongyosi kakasok, a Dióbél királykisasszony vagy például a Cinege cipője érdekes és magával ragadó olvasmányok az ifjú korosztály számára. Móra Ferenc műveiről épp ezért mondhatjuk, hogy közel állnak a felnőttekhez és gyerekekhez egyaránt.

Pályáját versírással kezdte (Az aranyszőrű bárány, elbeszélő költemény, Szegénysoron) és később is írogatott verseket (Könnyes könyv). Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója volt. Szépprózáját kitűnő mesélőkészség, higgadt humor és az élőbeszédhez közelálló világos stílus jellemzi.

Mindák József az intézmény vezetője e szavakkal emlékezett meg a jeles íróról a Constantinum Katolikus ÓÁGSZK Móra Ferenc Általános Iskolájának falán lévő emléktábla koszorúzását követően:

„Amikor Móra Ferenc művet olvasunk, akkor ne mást nézzünk benne, mint magát az életet, a kiskunfélegyházi életet illetve általában az emberi életet. Móra Ferenc azon írók közé tartozik, akik az életről írnak. Nagyon sokat tanulhatunk a családi szeretetről, az összetartozásról, a hazaszeretetről és igazából a tenni akarásról. Épp ebből kifolyólag minden diák és minden felnőtt számára egyaránt példaértékű lehet. Amikor megemlékezünk akkor tekintsünk ebből a szempontból is Móra Ferencre és páratlan műveire.„

A jeles eseményen a 6/B. osztályos tanulók adtak elő Móra Ferenc verseivel és írásaival fűszerezett műsort, melyben Jaksa András Mihály, Szondi Inez, Dinnyés Adél, Horváth Klára Csenge, Csósza Anna Cecília, Szűcs Tibor közreműködtek. Felkészítő tanáruk Csáki Annabella és László Éva.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 09:03, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok: