Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Május 13. 11:36, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Több mint 50 program a Városalapítók Hetén

Több mint 50 program a Városalapítók Hetén

A Városalapítók Hete (május 16-24.) a hagyományokkal szakítva, idén nem csak 4 napra szorítkozik. Egy hét leforgása alatt több mint 50 program közül válogathatnak a kikapcsolódni, szórakozni vágyók.

A Városalapítók Hete (május 16-24.) a hagyományokkal szakítva, idén nem csak 4 napra szorítkozik. Egy hét leforgása alatt több mint 50 program közül válogathatnak a kikapcsolódni, szórakozni vágyók.

Hamarosan beszerezhetjük a programfüzetet városunk intézményeiben. A részletes programokról pedig külön szórólapokról és plakátokról kaphatunk információt, melyek a rendezvény helyszínén(ein) kerülnek majd kihelyezésre.
Rosta Ferenc alpolgármester úr ma (május 13-án) tartott sajtótájékoztatóján megtudhattuk, hogy a Városalapítók Hetén 6 kiemelt esemény köré csoportosulnak a különféle programok.

1. A nyitórendezvény kiemelt jelentőségű, mert országos szintű esemény. A XVII. Országos Mazsorett Fesztivál május 16-án (szombaton) délután lesz.

2. A Jászkun történeti emléknap köré csoportosul, a következő nagy volumenű esemény. A programok sorozata május 20-án (szerdán) 10 órától kezdődik. Ünnepi műsor, előadások, helytörténeti fotókiállításokkal teszi érdekessé a számunkra fontos történelmi eseményre való emlékezést. A neves előadókkal igazán magas színvonalú programnak ígérkezik.
Szintén szerdán kerül sor a Kihívás Napja rendezvényre, amely biztosan nagy tömegeket fog megmozgatni.

3. Május 22-én is sok program vár ránk 14 órától. Előadásoktól kezdve Kossuth-díjas festőművész megjelenésig sok minden várható, de a legfőbb eseménye a „Miénk itt a tér” megnyitása, mely jó néhány éve nem volt már városunkban. Nagyszabású eseménynek ígérkezik, nemcsak azért mert olasz vendégeink is lesznek zászlóforgatók személyében, hanem szabadtéri kiállítás és fesztivál szereplői jelentős alkotók Kecskemétről.

4. Május 23-én (szombaton) a VII. Kunsági Bajuszfesztivál 10 órai kezdettel indítja a negyedik eseménysorozat csoportját, ahol fellépnek a Langaléta Garabonciások, lesz bábjáték, ingyenes vetítés, Tolcsvay-koncert stb. Valamint a „Miénk itt a tér” külön programmal is készül ezen a napon az érdeklődőknek.

5. Május 24-én (vasárnap) 9 órakor szentmisével kezdődik az ötödik eseménycsoport. Olasz zászlóforgatók fogják várni a miséről kiérkezőket, majd elkísérik a vendégeket a Polgármesteri Hivatal Dísztermében az Ünnepi Képviselőtestületi Ülésre.
A kitüntetések átadása mellett egy nagyon fontos történelmi eseményt tartogat ez a nap. Újra megalakul a Móra Ferenc Társaság. A Móra Ferenc Társaság az 1930-as években alakult, majd egészen a háború utánig 1940-ig működött. Megszűnése után helyette a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület megalapításával próbálták hiányát pótolni több-kevesebb sikerrel.
A Móra Ferenc Társaság újra megalakulásának előzményeként azt kell tudnunk, hogy jó néhány budapesti, szegedi, félegyházi polgár elhatározása öltött testet abban, hogy 6 alapítóval ismét felveszik az elejtett fonalat. A Móra Ferenc Társaság ünnepélyes keretek között május 24-én újra megalakul. Ezzel nemcsak a régi hagyományokat próbálják az alapítók folytatni, hanem új köntösbe öltöztetve országos szintűvé emelkedik a társaság. A Móra Ferenc Társaság legfőbb célja az ifjúsági irodalom népszerűsítése, nem kifejezetten helyi, hanem nagyobb volumenű dolgokat ölel fel, a város határain jóval túlmutat. Ezt alátámasztja az is, hogy az alapító tagok nem kifejezetten városbéliek, van közöttük határon túli is. Vészits Andrea neve mintegy forgatómotorként van jelen a társaságban, de hangsúlyoznunk kell, hogy többek kezdeményezésének gyümölcse lesz az újra megalakuló Móra Ferenc Társaság.

6. Sport programok a Városalapítók Hete rendezvényének felölelésében.
A kihívás napja már előszele a sportrendezvényeknek május 20-án, de az igazán „sportos nap” május 23-án (szombaton) lesz, amikor is sakkversenyen, mászóversenyen, a lovasklub által rendezett eseményen, Pofon parti boxmeccseken, a XXII. Kiskun Kupa Utcai Futóversenyen, valamint úszóversenyen is részt vehetünk.

Tekintse a kedves Olvasó mindezt ízelítőnek a programok tömkelegéhez, a további részletes programokat később közöljük oldalunkon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.