Városlista
2020. április 4, szombat - Izidor

Hírek

2017. Június 12. 08:40, hétfő | Helyi
Forrás: Szűts Tamás

Testvérvárosi találkozó volt Braunfelsben

Testvérvárosi találkozó volt Braunfelsben

A testvérvárosok által közösen készített és az Európai Unió által támogatott projekt soron következő találkozója Braunfelsben volt június 1-je és 5-e között.

A kilenc tagú delegációt Csányi József Polgármester Úr vezette. Az elszállásolást és az étkezés egy részét a helyi lakosság vállalta. A programon a találkozó előtt változtattak a szervezők.

Az első napon a testvérvárosi egyesületek képviselői és elnökei számoltak be a menekültek fogadásáról, ellátásáról. Itt minden képviselő saját országának és városának tapasztalatait mondta el. A magyar meghívottak közül Szűts Tamás szekcióvezető számolt be a két délszláv háború alatti tapasztalatokról. Hogyan gyűjtött a Máltai Szeretetszolgálat Ifjúsági Csoportja és a Dorkas Aid International a csongrádi menekülttábor bosnyák (moszlim) lakóinak.

A gyereknapot a Mórás ifjúsági tagozatosok segítségével tették felejthetetlenné a bosnyák gyerekek számára. Szólt arról is, hogy az elfogadásnak kölcsönösnek kell lennie.

A következő prezentáció a Földközi tengeren bajba jutott migránsok mentését mutatta be.

A délutánt a Hessen Parkban töltötték a vendégek. Indulás előtt mindenki kapott egy szendvicset, almát, csokit, üdítőt. A Park hatalmas skanzen. A faszerkezetes házakat a megvásárlás után szétszedik, ide szállítják, majd a parkban újra összerakják. Itt berendezett házakat, műhelyeket lehetett látni, és a mindennapi életbe is betekintést nyerhettünk. Legutóbbi szerzeményük a főtéren 500.000.- euróba került. A vacsorát mindenki a szállásadójánál fogyasztotta el.

Szombat délelőtt három műhely között lehetett választani. Ezek a követezők voltak:
1. Németek kivándorlása Oroszországba
2. Hontalan és hazátlan németek a II. világháború után
3. Szíriai menekültek

Az előadások mind németül hangzottak el, így az 1. műhelyt választók jártak a legjobban, mert az előadás anyaga angol, olasz, spanyol és francia nyelven is kinyomtatásra került.

Délután Carcaixent és Braunfels aláírta a hivatalos testvérvárosi egyezményt. Az este gálavacsorával zárult.

Vasárnap a delegációk az Európa Market előkészítésén dolgoztak. Itt minden nemzet - akik meghívást kaptak-, bemutathatta ételspecialitásait. Kiskunfélegyháza a hagyományos szalámin és kolbászon kívül egy- a németetk számára különleges --, ételt mutatott be; a körözöttet. Hatalmas volt a sikere, és nagyon sokszor kellett elmondani, mik is az alkotói ennek a hagyományosan magyar különlegességnek. A pálinka is nagyszámú rajongóra talált.

Ezalatt a képviselők a projekt továbbviteléről tárgyaltak, így ők csak később tudtak csatlakozni csapatukhoz. Este egy utolsó találkozó adott lehetőséget a búcsúzásra.

A félegyházi delegáció másnap reggel vett búcsút a vendéglátóktól, a braunfelsi kastélytól és a vendégszerető várostól.

A kiutazást a Polgármesteri Hivatal az Opel Vivaro kisbusz rendelkezésre bocsájtásával, a Testvérvárosi Egyesület Német Szekciója pedig üzemanyag hozzájárulással támogatta a kiutazást.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 04. 15:10, szombat | Helyi

Adomány érkezett Petőfiszállásra

Hágen Ádám, az IKON alelnöke / mely a Nemzeti Fórum ifjúsági tagozata/, adott át felajánlást a Petőfiszállási Önkormányzat számára 2020. április 2-án.

2020. Április 04. 15:02, szombat | Helyi

Állattal élni veszélyes – a járványok ökológiája

Drága árat fizet az ember a vadászó-gyűjtögető életmódot leváltó mezőgazdálkodásért: pusztító betegségeink többségét a velünk együtt élő két- és négylábúaktól kaptuk.

2020. Április 04. 14:54, szombat | Helyi

Virágvasárnappal kezdődik meg a keresztény nagyhét

Vasárnap megkezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.

2020. Április 04. 14:51, szombat | Helyi

Holnap Virágvasárnap

Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékünnepe, húsvét előtti vasárnap.