Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 09. 07:13, szerda | Kék hírek
Forrás: mno / MTI

Természetkárosítás érte a Sóstói-erdőt

Természetkárosítás érte a Sóstói-erdőt

Ismeretlenek letépték és elvitték a rendkívül ritka, fokozottan védett magyar nőszirom virágzó hajtásait a nyíregyházi Sóstói-erdőben; az erdészet természetkárosítás miatt rendőrségi feljelentést tett.

Közölte Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. erdészeti igazgatója.

A nyomok arra utalnak, hogy gyöngyvirágot gyűjtők vihették el a rendkívül értékes növényeket a hét végén – mondta az erdészeti vezető.

Hozzátette: a magyar nősziromról a korábbi években úgy tudták, hogy kipusztult a Sóstói-erdőben, de tavaly újra kivirágzott a fák alatt a növény, amelynek eszmei értéke tövenként százezer forint.

A nőszirom egyébként mindenki számára ismerős lehet, hiszen a húszforintos pénzérme hátoldalán is látható.

Az illegális gyűjtők nem sokat érhettek a letépett virágokkal, hiszen azok pár óra alatt elhervadtak, míg a tépés súlyosan károsította a kipusztulással továbbra is fenyegetett növénytöveket – magyarázta az igazgató.

Tölgyfa Gábor kitért arra is, hogy a nyíregyházi Sóstói-erdőben megszaporodtak a rongálások az utóbbi időben, annak ellenére, hogy őriztetik a területet. Tájékoztatása szerint a május elsejei hosszú hétvégén a viráglopás mellett ismeretlenek tönkretették két tanösvény tájékoztató tábláját, megrongálták a Napsugárház nevű erdei oktatóhelyet, és felgyújtottak több szemétgyűjtőt is. A mostani kár megközelítette a 200 ezer forintot, míg tavaly egész évben mintegy félmillió forint volt a kár értéke.

Az igazgató megjegyezte, hogy az utóbbi napokban 90 ezer forint értékű kitermelt faanyagot is elloptak a Sóstói-erdőből.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.