Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Június 11. 08:04, kedd | Helyi
Forrás: Bense Zoltán

Természeti és történelmi kincsek nyomában

Természeti és történelmi kincsek nyomában

Élményekben gazdag utazáson vettek részt a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedikesei.

A „Határtalanul” program keretében Erdélybe látogattak, majd az ott szerzett élményeiket egy kiállítás és élménybeszámoló keretében osztották meg iskolatársaikkal.

A történelmi tananyaghoz kapcsolódóan a diákok megemlékeztek az Aradi
Szabadságszobornál
, majd a dévai, és a vajdahunyadi vár megtekintése következett, ahol megcsodálták a Hunyadiak birtokát. Gyergyóújfalu iskolájába is ellátogattak, ahol betekintést nyerhettek az ottani diákok életébe.

A találkozás az összetartozás érzését szolgálta. Még aznap délelőtt felmásztak a Súgó-barlanghoz, majd le a mélybe, ahol gyönyörködhettek a szebbnél-szebb karsztjelenségekben. Ez után következett a Békás- szoros, onnan pedig a
Gyilkos-tóhoz utaztak.

Harmadik napjukat Csicsajdűlő tisztásán töltötték, ahol szállásadó falujuk, Gyergyóújfalu polgármestere által vezetett erdei túrán vettek részt. A Csicsajkő megmászásával fentről gyönyörködtek a gyergyói tájban. Visszatérve az erdei házhoz, kürtöskalács-sütés keretében ismerkedhettek meg a helyi konyhaművészet hagyományaival.

Korondon a fazekasmesterek máig élő hagyományait, munkáit csodálhatták meg. A gyerekek gyakorlatban is láthatták és gyakorolhatták a taplógomba megmunkálását, a korongozás technikáját. Innen az út Farkaslakára, Szejkefürdőre, Székelyudvarhelyre, majd Zetelakán át a szállásra vezetett.

A hazautazás napján Tordán, a sóbányában időztek, majd Kolozsváron megtekintették Mátyás király lovas szobrát és szülőházát.

A program főszervezője, Sörös Józsefné intézményvezető-helyettes elmondta:
A legtöbb gyermek először járt Erdélyben. Megtapasztalhatták, hogy Székelyföldön mennyire szépen, ízesen beszélnek az emberek magyarul, egyúttal meghatódtak a kedves fogadtatástól, vendéglátástól. Az iskola tanulói felejthetetlen élményekkel tértek haza.

Kép és szöveg: Bense Zoltán

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.