Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Október 05. 15:46, szerda | Helyi
Forrás: faktor.hu

Terjed a trükk: hamisítással szedik meg magukat a fiatalok

Terjed a trükk: hamisítással szedik meg magukat a fiatalok

Több tízezer forintot ke­res­het­nek ezzel a trük­kel a fi­a­ta­lok, pedig három év sza­bad­ság­vesz­tést is kap­hat­nak érte.

Jó üzlet a diákok körében a diákigazolvány matrica eladása vagy készítése. Általában a frissen végzett diplomások hamisítanak, mert nem akarnak a korábban megszokottnál többet költeni. Már csak október végéig használhatják igazolványaikat a friss diplomások, ezért a hamisítók újra akcióba lendülnek: 15-20 ezer forintért hirdetik az interneten a diákigazolvány matricákat.

"Beszkenneltünk egy érvényes matricát, egy programmal kicsit átszerkesztettük, kinyomtattuk, és már ragaszthattam is az igazolványomra. Egy csomó pénzt spóroltam ezzel" - mondta a Faktor munkatársának egy budapesti lány, aki nem akarta elfogadni, hogy az egyetem után duplájába kerül az utazás, és a szórakozási lehetőségek is drágulnak.

De van más bevált módszer is!

"Az egyik barátom azt hazudta a suliban, hogy elvesztette a diákját. Csináltatott egy újat, én pedig húszezerért megvettem tőle a régi igazolványmatricáját. Összességében nagyon jól jártam" - avatta be a Faktort egy másik fővárosi fiatal.

A matrica közepén van egy alig látható, X-alakú bevágás, ami nehezíti a leszedését. A trükkös fiatalok azt mondják, pengével a legkönnyebb leszedni a matricát, és közben érdemes hajszárítóval folyamatosan melegíteni.

A felsőoktatásban a Hallgatói Szolgáltató Iroda munkatársai az „elveszett" matricát a nyilvántartási szám alapján törlik a rendszerből. Mivel az új igazolvány igénylése 3500 forintba kerül, a húszezer forintos eladási árral számolva még így is nyereséges az üzlet.

A tömegközlekedési eszközök ellenőrei viszont nehéz helyzetben vannak. Ők a matricát bizonyos tulajdonságok alapján vizsgálják meg, hogy valóban érvényes-e. Amennyiben kiderül, hogy már máshol is használták, akkor az utas köteles pótdíjat fizetni, a vonatokon pedig a jegy teljes árát is meg kell téríteni. Ezek után az ellenőröknek kötelességük feljelentést tenni, ez azonban néha elmarad. De már csak azért sem érdemes hamisítani, mert akár három év szabadságvesztés is járhat érte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA