Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2020. Október 18. 10:46, vasárnap | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet

Téli felkészülés: érdemes ellenőriztetni a gázkészülékeket

Téli felkészülés: érdemes ellenőriztetni a gázkészülékeket

A fűtésszezon elején, tél közeledtével az alapvető háztartási berendezések évenkénti felkészítése is aktuálissá vált, erre hívta fel a figyelmet az NKM Nemzeti Közművek Zrt. (NKM).

Felkészültek a fűtési szezonra az NKM földgázelosztó és távhőszolgáltató társaságai, az élet- és vagyonvédelmi szempontokat is figyelembe véve pedig azt tanácsolják a fogyasztóknak: érdemes felülvizsgáltatni a tulajdonukat képező földgázvezetékek, gázkészülékek állapotát. A jól karbantartott korszerű eszközökkel elkerülhető a szolgáltatás kikapcsolása - olvasható a Magyar Nemzet internetes hírportálon.

A fűtésszezon elején, tél közeledtével az alapvető háztartási berendezések évenkénti felkészítése is aktuálissá vált, ehhez az NKM Nemzeti Közművek Zrt. (NKM) felhívta a figyelmet: a telekhatáron, ingatlanon belüli vezetékek és készülékek állapotának kifogástalannak kell lenniük.

Ezért fontos feladat, hogy a gázfelhasználók, tulajdonosok tartsák karban, javíttassák gázrendszereiket, a biztonságuk és kényelmük érdekében. Különösen érvényes ez a társasházaknál, hiszen, ha ott csak egy helyen is probléma adódik, az az egész épületet, az összes lakót érintheti – jegyezte meg a gázművek.

(Fotó: Kurucz Árpád)

Hangsúlyozzák: a felújítási, karbantartási szolgáltatások igénybevételével elkerülhetők a balesetek és a vagyoni károk, ami azért fontos, mert a felelősség az ingatlan tulajdonosát terheli. A karbantartott készülékek a biztonság mellett a hatékony energiafelhasználásnak is zálogai, ezért érdemes tudni azt is, hogy az elavult, hibás készülékek a lehetséges veszélyeken túl, mivel nem működnek hatékonyan, a szükségesnél több gázt fogyaszthatnak, így az indokoltnál magasabb lehet a gázszámla.

(Fotó: Bach Máté)

A jogszabály alapján tehát a biztonságos üzemeltetés a telekhatáron, épületen belül a tulajdonos, mint a gázrendszer tulajdonosának a kötelessége.

Az NKM ezért azt javasolja, hogy a tulajdonosok rendszeresen vegyék igénybe a gázkészülékek márkaképviseletét ellátó szakszervizek javító, karbantartó és ellenőrzést végző szolgáltatását. Nem szabad szakképzetlen karbantartóra bízni a felújítást, mert veszélyes lehet a hozzáértés hiánya, ráadásul plusz garancia, hogy a szakemberek munkalappal is igazolják az elvégzett szolgáltatást, amivel ezzel felelősséget vállalnak a javításokért.

Országos hálózat
Kevesen tudják, hogy az NKM gázszolgáltató biztosítja az összes lakossági ügyfél földgázellátását országszerte, azonban földgázelosztási tevékenysége nem országos. A tulajdonában lévő cégekkel együtt harmincezer kilométernél nagyobb, karbantartott, európai szinten is kiemelkedő gázhálózatot üzemeltet a társaság. Az egyik leányvállalat, az NKM Földgázhálózati Kft. a fővárosban és 18 Budapest közeli településen 810 ezer ügyfélhez juttatja el a földgázt, amely mintegy kétmillió embert érint. Az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyékre, valamint Veszprém megye néhány településére kiterjedő szolgáltatási területén 668 településen több mint 780 ezer ügyfelet lát el.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 11:04, szerda | Helyi

Túladagolható-e a C- és a D-vitamin?

A C- és a D-vitaminok elengedhetetlenek az erős immunrendszerhez.

2020. Október 21. 11:00, szerda | Helyi

Átadták a Bács-Kiskun Megyei Építészeti Díjait és a Mende Valér díjat

Bács-Kiskun Megye Építészeti Díját három kecskeméti és egy kalocsai építésznek ítélték oda.

2020. Október 21. 10:55, szerda | Helyi

Rég nem látott arcát mutatja a Péteri tó

A Kiskunsági Nemzeti Park gondozásában lévő KEHOP pályázat határidőn belül lezárulhat, így a következő évben a természet újra zavartalanul birtokba veheti a tavat.

2020. Október 21. 08:49, szerda | Helyi

Lehetséges, de megfontolandó az osztálykirándulás

Minisztériumi ajánlás szerint lehetséges, de megfontolandó az osztálykirándulások megtartása.