Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Május 27. 08:21, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Tanítani csak optimizmussal lehet

Tanítani csak optimizmussal lehet

Mint minden évben, idén is megköszönték a városunkban tanító pedagógusok munkáját. A jeles eseménynek a Móra Ferenc Művelődési Központ díszterme adott otthont május 26-án.

Balla László alpolgármester városunk vezetése nevében így köszöntötte a megjelenteket:
„Keress olyan mestert, akinek szelleme világos, tudása nagy és szíve jó.” Ez a gondolat összefoglalja mindazokat a tulajdonságokat, melyek a tanárt tanárrá, a pedagógust pedagógussá teszik. Nagyon nehéz mesterség, komoly feladat egy életre szóló hivatás az önök pályája. A diákot nem elég nevelni, tanítani, oktatni, a szívre is nagy szükség van. Szeretni kell azt a csiszolatlan gyémántot, amelyet rövidebb-hosszabb időre kapnak meg a szülőktől, hogy aztán átformálva, tudáshoz juttatva elindítsák őket az élet rögös útján. Nagy dologra – egyesek szerint a legnagyobbra – vállalkoznak azok, akik fiataljainkat tudásra, szívbéli jóságra tanítják,miközben tudásukat megosztják velük és a mindennapokon példaként kell, hogy eléjük álljanak. Nincs még egy munka, ahol ennyi a kudarc, hiábavaló erőfeszítés, de ugyanakkor ilyen sok siker, ennyi kedvesség és kellemes meglepetés érhetné az embert.

Az alpolgármester mellett dr. Kása Zsuzsanna a Kecskeméti Tankerületi Központ nevében mondott köszöntőt, majd átadta át a díszdiplomákat, valamint az elismerő okleveleket.

Donászi Magdát idézve köszöntőjében - Ma nem tanulni jöttünk. Ma szívünk ünnepel. A hálát, amit érzek, miképp mondjam el? - a Kecskeméti Tankerületi Központ üdvözletét is tolmácsolta dr. Kása Zsuzsanna a pedagógusnap ünnepeltjeinek, kiváltképp a díszdiplomájukat átvevő és a kerek évfordulót ünneplő pedagógusoknak. Ezt követően két olyan pedagógust - Makányné Óvári Évát és Rosta Ferencet - köszöntött, akik több mint 40 éven át dolgoztak a katedrán és segítették munkatársaikat munkájukban.

A szórakoztató zenés – énekes műsort követően kerültek átadásra az 50, 60, 65, illetve 70 évvel ezelőtt oklevelet szerzett tanítók, tanárok és óvodapedagógusok arany, gyémánt, vas, illetve rubin oklevelei.

50 évvel ezelőtt szerezték első diplomájukat, ezért arany oklevelet kaptak:

Pappné Kucsora Magdolna

Kisteleken született. Biológia-földrajz-mezőgazdaságtan szakos tanár diplomát szerzett a Szegedi Tanárképző Főiskolán. Tanított Gátéron, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Általános Iskolában, majd a Platán Általános Iskolában egészen nyugdíjba vonulásáig. Munkája során mindig arra törekedett, hogy tanítványai tisztességgel és becsülettel helytállhassanak az életben.

Piroska Katalin és Piroska István

Felsőfokú tanulmányaik befejezése után Erdély több településén oktattak. Kati néni a tanítás mellett könyvtároskodott és irodalmi szakköröket vezetett, Pista bácsi pedig intézményvezetői feladatokat is ellátott, de nemcsak Erdélyben, hanem a későbbiekben Fülöpjakabon is megbízott igazgatóként tevékenykedett. 1991-től mindketten a Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Középiskola és Szakiskolában tanítottak és készítettek fel sok száz diákot az érettségire. Nyugdíjba vonulásuk után még óraadói feladataik mellett kutató munkát is végeztek, melynek eredménye Az aradi színházjátszás 130 éve c. tudományos munka, amit 2017-ben az aradi Kölcsey Egyesület Kölcsey díjjal honorált.

60 évvel ezelőtt szerezték első diplomájukat, és ezért gyémánt oklevelet kaptak:

Baráth Ferencné (Janovics Klára) és Baráth Ferenc

Feri bácsi Nagycenken született, iskoláit is ott végezte. Érettségi bizonyítványát és tanítói oklevelét a Soproni Tanítóképzőben szerezte. Felesége Klárika érettségit és képesítő vizsgát Budapesten szerzett. Tanulmányaik után mindketten Csemő községben tanították a tanyasi gyerekeket, itt ismerkedtek meg, majd házasságot kötöttek. 1968-tól a dánszentmiklósi iskolába kerültek, ahol Feri bácsi igazgatóként Klárika pedig tanítónőként dolgozott nyugdíjazásáig. Lányuk Szegeden végzett és itt tanít Kiskunfélegyházán, így kerültek ők is 1994-ben ide és élik nyugdíjas éveiket szerető családjuk körében.

Csányi Sándor

Tanítói diplomáját 1957-ben szerezte a félegyházi tanítóképzőben. Ottani tanárai nagy hatással voltak rá. Először Pálmonostorán, majd Tasson tanított, ahol később igazgató-helyettesként vett rész a gyermekek oktatásában és zenei nevelésében, hegedűórák adásával. Folyton képezte magát, több diplomát is szerzett. Később visszatért szülővárosába Kiskunfélegyházára, innen ment nyugdíjba. Pedagógiai munkája igazán, aktív évei után, szeretett unokái nevelésében és tanításában teljesedett ki.

Hevér Gáspár

Általános iskolai tanulmányait és a Tanítóképzőt is szülővárosában, Félegyházán végezte. Első munkahelye Tiszaújfalun volt, de tanított Petőfiszálláson, Jászszentlászlón és Gátéron is. Földrajz-rajz szakos általános iskolai tanári oklevelét 1966-ban szerezte a Szegeden. Pedagógus pályájának utolsó 14 évét a Darvas József Általános Iskolában töltötte, ahonnan 41 év szolgálat után ment nyugdíjba.

Horváthné Terjék Mária

Tanulmányait szülővárosában Kiskunfélegyházán végezte. Tanított Soltvadkerten, Pálmonostorán, Tiszaalpáron, Kiskunmajsán, majd Kiskunfélegyházán. 1989-ben kiváló munkáért díjban részesült. Aktív pályafutását a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Általános Iskolában fejezte be 1993-ban, ugyan ott, ahol kisdiákként az első osztályt kezdte.

Márton Lászlóné (Farkas Franciska)

Általános és középiskolai tanulmányait Kiskunfélegyházán végezte. Gyakorló évét Kiskunmajsán a Kígyóspusztai Általános Iskolában töltötte. Tanított Újkígyóson, majd 7 évig a bugaci Nagyszőlő úti Általános Iskolában. 1962-től nyugdíjazásáig a kiskunfélegyházi Kisegítő Iskolában dolgozott alsó tagozatos nevelőként.

Máté Istvánné (Holló Julianna)

Kiskunfélegyházán született itt végezete tanulmányait is. Az Állami Tanítóképzőben tett képesítő vizsgát, majd Kiskunhalason és a selymesi általános iskolában tanított. 1968-ban került a Bankfalui Általános Iskolába, ahol 25 éven át nevelte, oktatta az alsó tagozatos gyermekeket. Innen vonult nyugdíjba 1991-ben.

Pelyva Imréné (Tímár Rozália)

Tanulmányait a Haleszi Általános Iskolában kezdte, majd a Kiskunfélegyházi Állami Tanítóképzőben tett érettségi vizsgát. Tanított a Kunszállási Általános Iskolában, majd a Haleszi Általános Iskolában. 1986-ban a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Általános Iskolából ment nyugdíjba. Nagyon szeretette a munkáját, hiszen ragaszkodó jó gyerekeket tanított, akiket kellett szeretni.

Rátkai Istvánné (Jónás Gabriella Márta)

Az általános iskolát Kiskunmajsán végezte, majd a Kalocsai Állami Óvónőképzőben szerzett diplomát. Először az Állami Nevelőotthonban kezdett el dolgozni, majd 1965-től a kiskunfélegyházi Dózsa György úti óvodában dolgozott nyugdíjazásáig, mint óvónő. Pedagógus pályafutása során több állami elismerést is kapott.

Vidéki Imre

Kiskunfélegyházán született, a Tanítóképzőt is itt végezte. 1957-től a Kiskunfélegyházi Járás községeiben tanított, majd magyar-történelem szakos tanári oklevelet szerzett a Szegeden. Szolnokon a megyei állami gondozott fiú nevelőotthonban nevelőtanárként dolgozott, majd átkerült Kiskunfélegyházára, ahol több iskolában is tanított, valamint a Városi Tanács tanulmányi felügyelői beosztását is ellátta. 1982-ben a Darvas József Általános Iskolába került igazgató helyettesként, majd az igazgatói állást töltötte be nyugdíjba vonulásáig.

65 évvel ezelőtt szerezték első diplomájukat, és ezért vas oklevelet kaptak:

Bácsalmási Ferencné (Argat Ilona)

1951-ben kezdte meg tanulmányait a kecskeméti óvónőképző intézményben. Majd dolgozott Kiskunmajsán, ezután vezető óvónője volt a Jászszentlászlói óvodának. 1958-ban az Oktatásügy kiváló dolgozója elismerésben részesült, majd óvodai felügyelőként teljesített szolgálatot. Később megbízták a kiskunfélegyházi Bercsényi Utcai Óvoda vezetésével, mely feladatot nyugdíjazásáig látta el. Bácsalmási Ferencné ma Szegeden él aktív életet.

Fekete Jánosné (Lajos Erzsébet)

Iskoláit szülővárosában, Kiskunfélegyházán végezte, 1951-ben tett érettségi vizsgát. A gyakorló tanítói éveit az Ágasegyháza-Sándortelepi Általános Iskola alsó tagozatos osztályaiban töltötte, majd 1952-ben sikeres képesítő vizsgát tett. Saját kérésére 1956-ban a kunszállási általános iskolába helyezték, ahol 17 évet tanított. 1973-tól nyugállományba vonulásáig a kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskolában dolgozott.

Hevér Erzsébet

Iskoláit Kiskunfélegyházán végezte, tanítói oklevelét 1952-ben szerezte meg. Friss diplomásként a Félegyházi Járás tanyai iskoláiban kezdte el tanítani és nevelni a diákokat: Csólyospálos, Fülöpjakab, Petőfiszállás településeken. 36 évi szolgálat után tiszteletnek és megbecsülésnek örvendve a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Általános Iskolából vonult nyugállományba 1987-ben.

Ivók Jánosné (Szegi Etelka)

Szentesen született. A képesítő vizsga után tanított a Mindszent – Téglási, valamint a Dózsa telepi általános iskolákban, majd több településen. 1968-tól a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Általános Iskolában teljesített szolgálatot, később Felsőgalamboson, és az Aranyhegyi Általános Iskolában. 1982-től nyugállományba vonulásáig a Dózsa György Általános iskolában tanított. Nyugdíjazása után is aktív maradt, 1991-ig, mint nyugdíjas tanító vállalt munkát.

Kapus Imréné (Endre Rozália)

Kiskunfélegyházán született, tanulmányait is itt folytatta. Az általános iskolai gyakorló tanító éveit a Pálmonostora belterületi általános iskolában töltötte, majd megszerezte tanítói képesítését. Később a gátéri általános iskolában teljesített szolgálatot 1961-ig. Ezután a kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola tantestületének lett a tagja, ebben az intézményben tanított folyamatosan, amíg megbecsülésnek örvendve nyugállományba vonult.

Őrfalvi Judit

A kiskunfélegyházi Állami Tanítóképzőben tette le érettségi vizsgáját, majd 1952-ben képesítő vizsgát szerzett. Ezután Kiskunmajsa és Bugac települések általános iskoláiban teljesített szolgálatot. Kiskunfélegyházán a Dózsa György Általános Iskolában 1984-től, nyugállományba vonulásáig nevelte, tanította a diákokat. Tanítói pályáját a kollégák és a gyermekek szeretete övezte.

70 évvel ezelőtt szerezte első oklevelét, ezért most rubinoklevelet kapott:

Nagy József

Kiskunfélegyházán született, és ide jelentkezett Állami tanítóképzőbe. Iskoláztatását segítette dr. Tóth József országgyűlési képviselő, és az intézet igazgatója dr. Mezősi Károly, akik tandíjmentes tanulást, és tanszereket biztosítottak számára. Népiskolai tanítói oklevelét jeles tanulmányi eredményekkel szerezte meg. 1954-ben a Szegedi Állami Pedagógiai Főiskolán, magyar-történelem szakon szerzett tanári képesítését. Majd a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Általános iskolában folytatta munkáját. 28 évig, nyugállományba vonulásáig a József Attila Általános Iskola igazgató-helyettese volt. Pedagógus pályafutása során több állami elismerést is kapott.

Több évtizedig tartó, kiemelkedő minőségű nevelői, oktatói munkájukért Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kaptak:

Kis-Búsné Farkas Mária

1993-ban került Kiskunfélegyházára, ahol először a Petőfi Sándor Általános Iskolában, majd nyugdíjba vonulásáig a József Attila Általános Iskolában tanított. Négy évtizedes tanítói tevékenysége során nagy szeretettel oktatta, nevelte tanítványait. Megismertette velük az írás, olvasás, számolás tudományának örömét, igyekezett bennük elmélyíteni a tudást és a tanulás szeretetét. Munkája középpontjában mindig a gyermekek érdeke, fejlesztése állt.

Szondi Gyula

Pályáját 1976-ban biológia-testnevelés szakos tanárként kezdte Kiskunhalason, majd tanított Kunszálláson, végül nyugdíjba vonulásáig a Platán Iskolában dolgozott. Több évtizedes tanári munkája példaértékű. Az egyetemes emberi értékeket igyekezett átadni tanítványainak, így a természet szeretetére, annak védelmére, az emberi test edzésére ösztönözte tanítványait szakmai tevékenysége során. Munkáját az igényesség és a szolgálatkészség jellemezte. Elveihez mindvégig hű maradt.

Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, és 40 éves jubileumi évfordulójuk alkalmából Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Kecskeméti Tankerületi Központ elismerő oklevelében is részesültek:

Patai Istvánné

Hivatását mindig a megújulás, szakmai nyitottság jellemezte. Módszerhasználatát tudatosság, célszerűség és változatosság pedagógiai munkáját a korszerű szaktudományos ismeretek biztos használata jellemzi. Sok segítséget adott kollégáinak szakmai ismereteik bővítéséhez, a gyakorlatban bevált módszerek átadásával. Pedagógiai munkájából kitűnik, hogy felkészülése során több stratégiai megoldás közül választja ki az optimálisnak ítélt megoldást.

Tóthné Hajdú Ibolya

Mindig is törekedett a sokoldalúságra. Ismereteit szakmai továbbképzéseken bővítette. Óvodás csoportjait eredményesen nevelte, generációk nőttek fel a kezei között. Több évtizedes kiegyensúlyozott, magas színvonalú munkát látott el. Kollégaként is mindig lehetett rá számítani. Segítőkészsége, szociális érzékenysége, emberi kapcsolatai, kollegiális viszonya, odafigyelése példaértékű. Hiszi és vallja, hogy példánkkal nemcsak az intézményünkön belül, de kívül is folyamatosan nevelünk, példát adunk.

Több évtizedes pedagógusi munkájukért Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának és a Kecskeméti Tankerületi Központ Elismerő Oklevelét vehették át az alábbi, oktató-nevelő munkájukat 25 éve végző pedagógusok:

Bakos Aranka

Színes egyéniségével, életkedvével szivárványa munkahelyi kollektívájának. Mindenki számíthat a segítségére, tanácsára, ötleteire. Hihetetlen a munkabírása. Igényessége, motiváltsága követendő példa. Jól megfér személyiségében a tanár, a nevelő, a média szakember, a köztisztviselő, sokoldalúsága minden területen inspiratív.

Besnyi Ágnes

Szakmai pályafutását a gyermekszeretet, szakmai elhivatottság és az értékteremtő pedagógiai munka jellemzi. Fontos célkitűzése a gyermekek testi és lelki egészségre nevelése, mozgásfejlesztése, környezeti nevelése. Segítőkész óvodapedagógus. Kapcsolata a kollégákkal, szülőkkel és gyermekekkel közvetlen és barátságos.

Csalárné Tóth Erzsébet

Mint munkaközösség-vezető, az iskolai rendezvények kiemelkedő szervezője. Igényessége, példamutató hozzáállása, elkötelezettsége és mindenre kiterjedő odafigyelése a garanciai arra, hogy tevékenysége mindig magas színvonalú produktumot eredményezzen. Türelmével, humánus szemléletmódjával biztos támasza a rábízott tanulóknak.

Demeterné Bajnóczi Anita

2001-től a Platán iskola tanítója, először napközis nevelőként, majd osztályfőnökként. Megbízható, szerény, csendes, nyugalmat árasztó személyisége elismertté teszi a tantestületben. Kreativitása mondhatni határtalan, emlékezetes a bábozás terén végzett munkája. Gyermekszerető, gyermekközpontú kolléga, aki a munkáját nagy empátiával végzi.

Dongó Sándor

25 éve dolgozik intézményünkben a csőszerelő szakmák gyakorlati és elméleti oktatójaként. Munkája mellett tanult, tovább képezte magát, így szakmai vizsgaelnökként is tevékenykedik. A szaktárgyi ismeretek továbbadását a tanulóinak nagyon fontosnak tartja, és az oktató munkáját végtelen türelemmel végzi. A tanulói tisztelik, mesterként szólítják.

Fekete Erzsébet Mária

A Constantinum Katolikus Óvodában négy éve neveli a gyerekeket nagy szeretettel. Példamutató keresztény életével közvetíti a bibliai értékeket. A gyermekek személyiségének kibontakozását, harmonikus fejlődését mindig is szem előtt tartotta. Halk szavával, mosolygós, csendes lényével igazi pedagógus személyiség, a közösség támogatója, motorja.

Gémesné Endre Erika

Precizitása, igényessége, józan igazságkeresése vezeti végig pályáján. Ifjúságsegítőként, osztályfőnökként, szaktanárként és versenyfelkészítőként egyaránt kiemelkedő a tevékenysége. A tantestület egyik motorja. Mentorként segíti a fiatal kollégák szakmai, emberi kiteljesedését. Fáradozása, világlátása, eredményei jó hatással vannak egész iskola működésére.

Görög József

A pedagógus pályán eltöltött 25 év alatt mindig igyekezett példaképe, édesapja nyomdokain járni. Magyar és angol szakos pedagógusként fontos számára az édes anyanyelv és az idegen nyelv átadása diákjai számára. Osztályfőnökként, az angol munkaközösség vezetőjeként a PG nevelőtestületének oszlopos tagja.

Görögné Tarjányi Katalin

Pályáját 1992 augusztusában kezdte a Móra Ferenc Általános Iskolában, ahol jelenleg is dolgozik földrajz-rajz és technika szakos tanárként. Munkáját nagy lelkesedéssel és odaadással végzi. Minden évben számos rajz-és képzőművészeti pályázaton szép eredményeket érnek el diákjai. Kedves és segítőkész kollégaként a nevelőtestület kedvelt és megbecsült pedagógusa.

Gyöngyösi Csaba

Szakmailag kiemelkedő tevékenységét már több éve végzi iskolánkban. Tanítványaival következetes, tanóráit rend és fegyelem jellemzi. Szakmai hozzáértését és együttműködő készségét tanítványai és kollégái is elismerik. Szívesen segíti az iskola diákjainak szabadidős tevékenységét.

Hegedűsné Hajagos-Tóth Veronika

A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium egyedi színfoltja, sajátos stílusa közkedvelt a tanulók körében. Folytonos szakmai megújulás és nyitottság jellemzi. Tantárgyait a korosztályhoz igazítva, dinamikus stílusban oktatja.

Kamasz Andrea

Végzettségét Kecskeméten szerezte. 1992 szeptemberétől a József Attila Általános Iskola tanítója. Munkáját becsületesen, gyermekszeretően végzi. Lelkiismeretesen, empátiával oktatja, neveli a 3-4. osztályos diákokat. Segítőkészsége, megbízhatósága miatt elismert tanítója a József Attila Általános Iskola tantestületének.

Kőrösiné Juhász Judit

Pályáját a Bercsényi utcai Óvodában kezdte. Gyermekei születése után a Dózsa utcai székhelyintézmény vált hivatása helyszínévé. Rendkívül innovatív szemléletű egyéniség, aki permanens módon keresi a különböző generációkhoz vezető új utakat, a megismerésükhöz való egyéni feltáró módszereket, lehetőségeket.

Luchmann Péter János

Először tanítóként, majd a testnevelés szak elvégzése után, mint testnevelő dolgozik a Dózsa György Általános Iskolában. Munkájára a megbízható feladatvégzés a szak iránti elkötelezettség jellemző. Tanítványait kiváló pedagógiai érzékkel fejleszti, neveli. Versenyeken diákjai kiemelkedő eredményeket érnek el. Munkája elismerésre méltó.

Nikolicsné Szabó Erika

Páratlanul gazdag pályája során egyaránt kiemelkedőt alkotott iskolai testnevelőként, az oktatásirányításban serénykedő köztisztviselőként és a testnevelés szakos tanárok országos szakmai szervezetének egyik meghatározó vezetőjeként is. Iskolánk sportéletének motorja, számos kiemelkedő tehetség mentora, de legfőképp mindannyiunk kedves Erika nénije.

Palotás Aranka

Magyar nyelv és irodalom valamint angol szakos pedagógusként a pedagógus pályán eltöltött 25 év alatt szívügyének tekintette az anyanyelv ápolását, a diákok művészetek iránti szeretetre nevelését. Színházlátogatások szervezésével folyamatosan igyekszik közelebb hozni a kultúra világát a mai fiatalok számára.

Sejben Ilona

Pályáját a Kiskunfélegyházi Állami Zeneiskolában kezdte. Eredményes és rendkívül körültekintő munkájának köszönhetően növendékei sikereket arattak megyei, országos és nemzetközi zongoraversenyeken. Kollégái számára példamutató a gyermekekhez, munkájához és zenéhez való viszonya. Munkássága egybeforrt Kiskunfélegyháza város kulturális életével.

Seres Lajos

Diplomáit a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, a Janus Pannonius Tudományegyetemen, illetve a Szegedi Tudományegyetemen szerezte. Munkájában precíz, pontos, szakértői tevékenységét lelkiismeretesen látja el. Szakmai munkájával, gyakorlatias ötleteivel mutat utat tanítványainak az informatika-fizika területein.

Surján Attila

Mindenki „Attila bája” – a kollégák és a diákok által egyaránt kedvelt pedagógus. Csapatjátékos, tapasztalatait szívesen osztja meg bárkivel. Tudatosan építi karrierjét, nem sajnálva energiáit különböző képzésekbe fektetni. Otthonosan mozog a gyerekekkel minden körülmények között, legyen az evezés, szakácskodás, színjátszás vagy éppen versmondás.

Takácsné Medveczki Zsuzsanna

Történelem-orosz-földrajz szakos tanár. Pályáját Gátéron kezdte, 1999 óta a Platán Utcai Általános Iskolában tanít, melynek 2016-tól tagintézmény-vezetője. Kollégái és tanítványai elismerik magas szintű tanári munkáját. Kimagasló eredményeket értek el tanítványai a helytörténeti vetélkedőkön. Sikeres, hivatását szerető pedagógus személyiség.

Vincze Zsolt

Történelem és földrajz szakos pedagógus, osztályfőnök. A pályán eltöltött 25 év alatt számos emlékezetes kirándulás, program megszervezése fűződik nevéhez. Csupa szív pedagógus, akire minden esetben számíthatnak diákjai és kollégái egyaránt. A PG nevelőtestületének megbecsült, elismert tagja.

30 éve végzik oktató-nevelő munkájukat:

Dr. Bódainé Szekszárdi Éva

1987 óta tanít a Platán iskolában. Napközis nevelőként, majd osztályfőnökként végzi lelkiismeretes, odaadó munkáját a gyermekek körében. Meghatározó egyénisége tantestületünknek. Kiemelkedő szakértelemmel rendelkezik a mérések terén. Számos rendezvény aktív szervezője. Műsoraival elvarázsolja a diákokat, kollégákat és szülőket egyaránt.

Csernus Krisztina

2007 óta a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda intézményvezetője. A város 9 óvodai intézményének integrálásával létrejött szervezetének irányítása más stílust követelt a vezetői munkájában éppúgy, mint a szakmai feladatokban. Az új helyzetet kihívásként élte meg, izgalmat, új utakat, lehetőségeket nyitott meg számára. Munkáját mind a mai napig pozitív vezetői attitűd és innovatív beállítottság jellemzi.

Dinnyés-Kis Zsuzsanna

1987-ben lett a József Attila Általános Iskola tanára, melynek korábban diákja is volt. Oktató-nevelő munkája mellett, a diákönkormányzat munkáját segítő pedagógusként is becsülettel dolgozott. Sikeres pályázatíró tevékenységének köszönhetően számos pályázatot nyert az iskola, a sportegyesület, a diákönkormányzat. Meghatározó egyénisége tantestületünknek.

Endre Edit

1985 augusztusában kezdte az óvónői pályáját a Bugaci Napközi Otthonos Óvodában, melynek 2014 óta vezetője. Munkája során éltető ereje mindig a kölcsönös szeretet volt. A gyermekek fejlődését mindig fontosnak tartotta, ezért 2005-ben Differenciáló, fejlesztő pedagógiai szakvizsgát szerzett. 2015-ben pedig Közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett.

Dr. Fekete Róbertné

Általános iskolai évek után került intézményünkbe, s az ott szerzett módszertani tudását eredményesen alkalmazza a középiskolai korosztálynál is. Az iskolai pályázatok állandó résztvevője, amelyek során nagy figyelmet fordít a közösségépítésre, az élményszerzés minél teljesebb megélésére. Diákjait az igényes és felelősségteljes munkavégzésre neveli.

Halász Attiláné

Egykori iskolájában kezdte meg pályáját. Éveken keresztül vezette az alsós munkaközösséget, illetve vállalt osztálytanítói feladatokat is. Összekötő pedagógusként jó kapcsolatot épített ki a szülők közösségével. Szakmai munkájáért, a tanulók felzárkóztatásáért, segítőkészségéért több ízben kapott elismerést az iskolavezetéstől.

Jankovszki Zoltánné

Negyedik éve a Darvas iskola intézményvezetője. Innovatív, céltudatos egyéniség, aki kollégáit is meggyőzi az új kihívások teljesítésében. Fontosnak tartja a tanulók kreativitásának kibontakoztatását, ezért sok lehetőséget kínál szabadidejük hasznos eltöltésére. Oktató- és nevelőmunkáját magas színvonal és lelkesedés jellemzi.

Kanyó Zoltánné

Közgazdászként immár három évtizede formálja az újabb és újabb tanulónemzedékek szakmai műveltségét. Csendes, háttérbe húzódó személyisége, szakmai alázattal párosuló tudása, türelmes egyénisége példaértékű megannyi tanítványa számára.

Kovács Sándorné

Mérnökként került a tanári pályára - gyakorlatiassága, gyermekszeretete, konszenzusteremtő készsége révén közösségünk egyik meghatározó személyiségévé lett. Gyakorlati oktatásvezetőként, munkaközösség-vezetőként, osztályfőnökként is kiemelkedőt alkotott.

Lapsánszki Ferencné

30 éve dolgozik óvodapedagógusként. Sokat törődik a nehezebben alkalmazkodó, hátrányos helyzetű gyermekekkel. Következetessége, játékos módszerei feloldják a bennük rejlő feszültségeket. Derűs, kiegyensúlyozott egyénisége jó légkört teremt, a szülők és a gyermekek bizalommal fordulnak hozzá. Munkáját felelősségtudattal, lelkiismeretesen végzi.

Losonczi Róbertné

Türelme, kitartása, tenniakarása példaértékű. Gyermekekhez fűződő viszonya szeretetteljes, alázatos. Embersége, állandó segíteni akarása szerény kedvességgel párosul. A város kulturális hagyományos eseményein csoportjára és zenés műsoraira mindig számítani lehet. A pályán eltöltött években egyenletesen magas színvonalon végzi munkáját.

Preiszné Bene Mónika

Testnevelő és biológia szakos pedagógusként 3 évtizede tekinti szívügyének a diáksági testi, lelki nevelését, versenyeztetését. Hosszú évtizedeken keresztül a bugaci általános iskola elismert pedagógusa volt, jelenleg pedig a PG nevelőtestületének tagja, akire minden feladat elvégzésében lehet számítani.

Rádiné Petróczi Márta

Pécsről, szíve hazahúzta Kiskunfélegyházára, volt iskolájába. 1998-ban matematika szakos tanári oklevelet szerzett. Kiváló eredménnyel szakvizsgázott mérés-értékelés szakterületen. Jelenleg szakértő mesterpedagógusként is dolgozik. 2015-ben megkapta a városvezetés Elismerő oklevelét, kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért pedig a Bolyai Társaság megyei tanári fődíját.

Répa Mónika

Munkáját lelkiismeretesség, korrekt munkahelyi kapcsolatok kiépítése, valamint folyamatos önképzés jellemezi. Volt minőségbiztosítási csoportvezető és a közalkalmazotti tanács elnöke. Drámapedagógusként aktívan veszi ki részét Kiskunfélegyháza művészetoktatásában. Hagyományteremtő törekvései, kitartása, a növendékeivel és munkájával szemben tanúsított elhivatottsága példaértékű!

Tamás Attiláné

Precizitása, megbízhatósága, szakmai és emberi igényessége áthatja intézményünk mindennapjait. Rengeteg mindent köszönhetünk neki - legyen szó akár a szalagozó táncokról, akár az önértékelésről, helyi tanterv összeállításáról. Türelmes mosolyának, mindig megbízható nyugalmának mi a kollégái is oly sokat köszönhetünk: ő faragott tétova lépteinkből táncost.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának és a Kecskeméti Tankerületi Központ Elismerő Oklevelében részesültek az alábbi, oktató-nevelő munkájukat 35 éve végző pedagógusok:

Cserép Istvánné

Generációk nőttek fel kezei között. Egyéniségét a pontosság, precízség jellemzi. Lelkiismeretes, következetes óvónő. Javaslatait a segíteni akarás és a pedagógiai kreativitás motiválja. A gyengébb képességű gyermekek felzárkóztatását kiemelt feladatának tekinti. A pályán eltöltött években mindig egyenletesen magas színvonalon végezte pedagógiai hivatását.

Dobó Aliz Katalin

Pályáját folyamatos magas színvonalú oktatói és nevelői tevékenység jellemzi. Közvetlen, tanuló központú viszonyulásával hatékonyan motivál, nehéz pedagógiai helyzetekben is biztonságosan mozog. A nyelvoktatás személyiségének szerves része.

Forgóné Petróczi Erika

Hivatástudata, gyermekek iránti szeretete már korán megmutatkozott. Szakmailag nagyon jól felkészült, mindig az új módszereket keresi. Empatikus, toleráns személyisége is hozzájárul ahhoz, hogy rendkívül jó kapcsolatokat ápol a szülőkkel. Pedagógiai munkáját dicséri, hogy kitűnő közösséget formál.

Iványiné Réczi Katalin

Emberi és nevelői magatartása, stílusa mindig kifogástalan, példaértékű. Pályáját a gátéri óvodában kezdte, majd a Kossuth utcai Óvoda és a Százszorszép Óvoda nevelőtestületének volt tagja. Jelenleg a Szegedi úti Óvodában kitűnő pedagógiai érzékkel, türelemmel neveli az óvodai csoportjába járó gyermekeket, ahol nagy odaadással végzi munkáját.

Kopasz Aranka

Diplomáit a Kodolányi János Főiskolán és az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerezte. A tantestület méltán megbecsült tagja. Innovatív, új módszerek segítségével bontakoztatja ki a tanulókban rejlő tehetséget, adja át nyelvek iránti szeretetét. Nagyszámú előrehozott érettségi eredmény és sikeres angol nyelvvizsga kapcsolódik személyéhez.

Kuruczné Dinnyés Anikó

Határozott egyénisége, következetes nevelőmunkája miatt kollégái és tanítványai megbecsülik. Munkáját a szakmai alaposság, a tanítói pálya iránti elkötelezettség jellemzi. Már több éve a Diákönkormányzat vezetője, szívesen szervezi az iskola diákjainak szabadidős tevékenységét.

Laczkó Gyuláné

Lelkesedése, gyermekszeretete a mai napig is magas színvonalú, példaértékű. Lelkiismeretesség, szorgalom, kitartás és feltétel nélküli gyermekszeretet jellemzi. Elsődleges feladatai közé tartozik a gyermekek érzelmi nevelése. Fontos számára a csapatépítés és a csapatban való hatékony részvétel, a sikerek motiválják a későbbi feladatokra.

Lantos Mihályné

1981 óta dolgozik a Százszorszép Óvodában. Hivatását az önzetlen gyermekek iránti szeretet és elkötelezettség hatja át. Precizitása, pontossága teherbírása legendás, korrektsége, egyenes jelleme példaértékű. A szülők és gyermekeik szeretettel, bizalommal közelednek felé, hiszen mindig meghallgatásra, biztatásra, útmutatásra találnak közelében.

Nagy Lajosné

1992 óta dolgozik a Dózsa György Általános Iskolában tanítóként. Tevékenységére jellemző a nagyfokú tudatosság. Tanítványai megalapozott tudással kerülnek felső tagozatba. Fontosnak tartja a differenciált tanulásszervezést, a kiegyensúlyozott haladási ütemet, az alsó tagozat alapozó tevékenységét. Ötleteivel hasznos tagja az iskola tantestületének.

Ozsvár Péter

A földrajz tárgy komplexitásához kiválóan illeszkedő széleskörű tájékozottság, tárgyi tudás birtokosa. Rendszeres, versenyfelkészítéseivel széles látókört biztosít az érdeklődő tanulóknak.

Solymosiné Mészáros Márta

1982-ben a diploma megszerzése után a József Attila Általános Iskolában kezdte el pedagógus hivatását és azóta is az iskola tantestületének lelkiismeretes, becsületes, gyermekszerető tagja. Munkáját a gyermeki személyiség tiszteletben tartásával, empátiával, szeretettel végzi. Megbízható, elismert tanítója iskolánknak.

Tarjányi Sándor

Precíz, jól kidolgozott oktatási módszerekkel végzi több évtizedes hatékony felkészítő munkáját. Az általa biztosított tudás szakirányú felsőoktatási intézményekben elismert, biztonságos alapot nyújt.

Tóth Istvánné

Szakmai igényessége, a művelődés ügye iránti elkötelezettsége az egykori kiváló közgés diákból meghatározó tanáregyéniséget nevelt. Úgy formálja diákjait, mint víz a partot. Csendes, halk szavú magatartása vasakaratot, türelmet, kitartást rejt. Köszönjük, hogy segítségével erőt kapunk kulturális értékeink védelmezéséhez, magyarságunk mélyebb átéléséhez.

Vargáné Gajda Gabriella

Pályafutását 1981-ben kezdte óvodapedagógusként. Zenei érdeklődése, tiszta énekhangja arra predesztinálta, hogy ezen a területen magas színvonalon formálja a reá bízott gyermekek zenei ízlését. Fogékony minden új iránt, kezdeményező, érdeklődő egyéniség, önképzéssel igyekszik ismereteit, tudását bővíteni.

40 éve végzik oktató-nevelő munkájukat:

Andrási Endre Jánosné

A pedagógus pályán eltöltött 40 év alatt mindig fontos volt számára a diákok kultúrára, művészetekre való nevelése. Számos emlékezetes iskolai és városi rendezvény szervezője, résztvevője. A PG diákszínjátszó csoportjának alapítója és működtetője hosszú évtizedek óta.

Gyukics Miklósné

1976 júniusában kezdte az óvónői pályáját a Bugaci Napközi Otthonos Óvodában. Egyik legnagyobb erénye a nyugodtság és a türelem, ami feltétlen szükséges ahhoz, hogy az óvodásokkal megszeretesse a néptáncot, ami az óvoda helyi néphagyományőrző programjának egyik alapja. Több táncos lábú gyermek nőtt ki a kezei alól.

Hajdúné Sisák Erzsébet

Városunk 3 iskolájában kezdte pályafutását. 1984 augusztusában lett a Petőfi Sándor Általános Iskola tanári közösségének tagja. Osztályfőnöki, szaktanári munkáját lelkiismeretesség, hivatástudat jellemezte. Aktív résztvevője volt iskolájának szakmai és mindennapi életében. Munkatársai érdekvédelmét kiemelkedő figyelemmel látta el.

Kiss Margit Györgyi

Bár pályáját nem közgésként kezdte, közösségünk egyik oszlopává vált. Biztos szakmai tudása, mindig találó, olykor fanyar humora, következetes tanári magatartása hamar közkedveltté tették mind a kollégák mind a diákság körében. Lassan két nemzedéknyi fiatal köszönheti neki azt is, hogy barátként tekinthet a fizikára.

Kőháziné Kovács Mária

Diákjait anyanyelvünk megbecsülésére, alapos ismeretére és az olvasás megszerettetésére neveli, oktatja. Tevékenységével felvirágoztatta a Platán iskola könyvtárának életét és látogatottságát. Kiemelkedő versenyekre való felkészítő és az iskolai ünnepségek megszervezésében végzett munkája. A Fekete Pál emlékverseny egyik megálmodója és szervezője. A tantestület meghatározó egyénisége.

Mohosné Kothencz Irén

40 éves oktató, nevelő munkáját sok hálás tanuló erősíti meg visszajelzéseivel. Magas fokú empátiával, példaértékű türelemmel tanított. Kiemelkedő precizitás, lényeglátás és tiszta logika jellemzi. Több évtizedes vezetői munkájával stabil, kiszámítható hátteret biztosított intézményének, tapasztalatait a jelenlegi vezetőség is igénybe veszi.

Nagy Ferencné

Munkáját elhivatottsággal és alapos szakmai tudással végzi. Tanítványaival a matematika tantárgyi versenyek rendszeres szereplője, diákjai közül többen megyei és országos versenyek rangos helyezettjei. A matematikai tehetséggondozás egyik meghatározó pedagógusa. Diákjaival és kollégáival való kapcsolatát az emberszeretet, a megértés, az igazságosság jellemzi.

Palásti Lászlóné

Igényes, megalkuvásmentes oktatói tevékenység jellemzi. Szaktárgyai tekintetében széleskörű tapasztalattal rendelkezik, országosan elismert magas szintű versenyeredmények keretezik 4 évtizedes munkáját. Kiemelkedő szakmai intelligenciával dolgozik.

Pallagi Péterné

Szaktanárként, osztályfőnökként mindig a szakmaiság, a tanulók mindenek felett való érdeke motiválta, empatikus képességével, emberségével sok diákot segített át a nehézségeken. Mint munkaközösség-vezető folyamatosan követi a jogszabályi változásokat, magas szinten szervezi az idegen nyelv szakosok szakmai munkáját, a projekteket, a tankönyvrendelést.

Strennerné Pajkos Szabó Katalin

Hosszú pályafutása során szigorához kellő arányban társult az empátia és az emberség. Tanítványai nagy bizalommal fordultak Kati nénihez. Mindig is az egészséges életmód és a folyamatos szakmai megújulás iránti elkötelezettségét jellemezte. 2016-ben ugyan nyugállományba vonult, de az iskola életétől nem szakadt el, rendszeresen részt vesz az iskolai programokon.

Táborosi Ferencné

Egész pályáját a Gátéri Óvodában töltötte. Először óvó néniként, majd később óvodavezetőként. Csöndes, mosolygós embert ismertünk meg benne, akire mindig lehetett számítani. Megfontolt tanácsaival, óriási tapasztalatával és nyugalmával a kollégák segítségére volt. Az óvoda ajtaja csak jelképesen csukódik be mögötte, hiszen egy óvó néni mindig óvó néni marad.

Terbe Ákosné

Pedagógusmunkáját bölcs és következetesen határozott szakmaisággal, elkötelezettséggel végzi. A tantestület tapasztalt, meghatározó egyénisége, aki egyfelől nagy hozzáértéssel, végtelen türelemmel oktat és nevel, másfelől kiváló szervezőképességével és az újdonságok iránti nyitottságával vállal komoly szerepet a pedagógiai munka színvonalának emeléséért.

A tanévben végzett kiemelkedő munkájukért a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum elismerő oklevelében és jutalmában részesültek:

Gyökér Georgina

Kiváló osztályfőnök és versenyfelkészítő. Pénzügyi-számviteli ügyintéző és vállalkozás- és bérügyintéző szakos tanítványai közül többen is az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntősei voltak. Szaktanári tevékenysége mellett kiemelkedő részvétele az iskola közösségi életében, kiváló szervező. Keze munkáját dicséri számos rendezvényünk gyönyörű dekorációja, az iskolánkról megjelent cikkek, tudósítások képanyaga. Ígéretes szakmai és pedagógiai munkájáért a Jövő reménysége díjat vehette át.

Víg-Balogh Annamária

Gyógypedagógus, magyar szakos tanár, munkaközösség-vezető. A mindennapi munkáját a különleges bánásmódot igénylő tanulók nevelése, oktatása, tehetséggondozása, fejlesztése jellemzi. Rendkívüli energiával, odafigyeléssel, türelemmel irányítja tanítványai szakmai fejlődését és segíti őket a mindennapi élet megpróbáltatásainak megoldásában. Pedag&oa

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok