Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. December 27. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: eletforma.hu

Szerelem nélküli párkapcsolatok

Szerelem nélküli párkapcsolatok

Vajon meddig életképesek?

A magyarok számára mást jelent a szerelem, mint a világ többi országában élőknek, ahogyan más a véleményünk arról is, vajon lehet-e működőképes egy párkapcsolat, ha a két fél között elmúlt a szerelem, esetleg soha nem is volt. Ez derült ki egy friss, 746 magyar egyedülálló bevonásával készített nemzetközi felmérésből, melyben az érzelmek nélküli párkapcsolatok témáját vizsgálták.

Egyáltalán mi a szerelem?

Az ELITTÁRS felmérése alapján a legtöbb magyar egyedülálló a szenvedélyt (47 százalék) köti leginkább szerelemhez, de bizalmat (24 százalék), törődést (19 százalék) vagy biztonságot (10 százalék) is magába foglal az érzés. Más országok egyedülállói számára azonban mások a hangsúlyok: az angolszász országokban legtöbben a törődéssel azonosítják a szerelmet, a németek és csehek a bizalommal, a legtöbb francia pedig a magyarokhoz hasonlóan a szenvedéllyel írja le.

Létezik párkapcsolat szerelem nélkül?

A felmérésben résztvevő magyar egyedülállók 46 százalékának volt már olyan kapcsolata, amely nélkülözte az érzelmeket. Ugyan a nők valamivel nagyobb arányban voltak már ilyen helyzetben (a nők 43 százaléka, a férfiak 50 százaléka), a felmérés adataiból az derült ki, hogy a nők jóval később hajlandóak megszakítani egy ilyen viszonyt. A férfiak 41, míg a nők 58 százaléka egy évnél is tovább folytatta kapcsolatát anélkül, hogy szerelmet érzett volna párja iránt, sőt minden harmadik nő (31 százalék) öt évnél tovább tartott ki egy érzelmek nélküli párkapcsolat mellett, míg a férfiaknak csak 15 százaléka tett így.

Gyengülő érzelmek mellett is van ok az együtt maradásra

Magyarázat lehet a fentiekre, hogy a magyar válaszadók 58 százaléka szerint az idő múlásával gyengülnek az érzelmek, közel ugyanennyien (57 százalék) gondolják azt, hogy a szerelem elmúlása után is működőképes maradhat a párkapcsolat. Egy kiegyensúlyozatlan kapcsolatban a válaszadó nők 66 százaléka inkább az a fél lenne, akit a másik szeret, a férfiak pedig fele-fele arányban lennének a szeretett vagy a viszonzásra nem találó szerelmes fél szerepében.

Annak okaként, hogy miért maradnak egy szerelem nélküli kapcsolatban a legtöbben az egyedülléttől való félelmet (34 százalék) és a közös gyermekeket (31 százalék) jelölték meg, míg minden ötödik válaszadót a lustasága tart ilyen helyzetben. A pénzügyi okok (10 százalék), a szex (a férfiak 6, a nők 1 százaléka) és mások megítélése (3 százalék) nem játszanak nagy szerepet egy szerelem nélküli párkapcsolat megszakításáról való döntés meghozatalában. Összességében a társkereső válaszadók úgy nyilatkoztak, inkább maradnak továbbra is egyedül (79 százalék) és kivárják, hogy valaki különlegessel találkozzanak, minthogy belemenjenek egy érzelemmentes párkapcsolatba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.