Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Május 17. 16:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: webbeteg.hu

Szemünk és a 3D élmény

Szemünk és a 3D élmény

A térhatású filmek látásához szükséges, hogy mindkét szemünket használjuk. Napjainkban nagyon népszerűek a háromdimenziós mozik. Kevesen tudják azonban, hogy nem mindegyikünk szeme alkalmas ezek nézésére.

A térhatású filmek látásához szükséges, hogy mindkét szemünket használjuk. Napjainkban nagyon népszerűek a háromdimenziós mozik. Kevesen tudják azonban, hogy nem mindegyikünk szeme alkalmas ezek nézésére.

Ha valakinek valamelyik szeme nem vesz részt a képalkotásban, akkor kétszemes (binoculáris) együttlátásról esetükben nem beszélhetünk. Az ilyen embereknek a 3D-s mozi élvezetére sajnos nincs lehetőségük. A moziban egy speciális szemüveget viselünk. A szemüveg különválasztja a jobb és bal szembe sugárzott képet, így a jobb és bal szem eltérő képet kell hogy lásson, amit agyunk egy képpé olvaszt össze. Így látjuk megfelelően térben a filmet. Ne csodálkozzunk tehát, ha valaki nem tudja élvezni ezeket a filmeket!

A 3D-ben forgalmazott játékfilmek mozis sikerein felbuzdulva a múlt héten 3D-s tévékészülékek kifejlesztéséről érkeztek hírek a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai vásárról. Miközben az ígéretesen jövedelmező 3D-s technikai őrület a mozi után már a televíziózásban is kezd teret hódítani, amerikai szemspecialisták arra figyelmezettek, hogy a háromdimenziós látvány egyeseknél fejfájást okozhat.

Az új 3D-technika sokakat megörvendeztet, de a szakértők szerint azok, akiknek a szeme nincs teljesen rendben, megszenvedhetik. Mint Michael Rosenberg chicagói szemészprofesszor elmondta, számos embernek van kisebb szemproblémája, például apró eltérés a szemizmok egyensúlyában, amit rendes körülmények között az agy maradéktalanul kompenzál. Van akinek gondot jelenthet a 3D-s mozizás A 3D-s mozik azonban merőben új érzékelésre késztetik a szemet, ami nagyobb terhet ró az agyra, és az erőfeszítés fejfájást válthat ki - magyarázta az egyetemi tanár. John Hagan missouri szemész, az Amerikai Szemészeti Akadémia tagja szerint a kancsalsággal küzdők számára is gondot jelenthet a 3D-s filmek élvezete.

Akiknek pedig nincs térlátása, azok a filmeket sem látják három dimenzióban - jegyezte meg. Bár nem állnak rendelkezésre tanulmányok arról, hogy milyen gyakran léphet fel fejfájás a 3D-s filmnézés után, egy 3D-s technikai felszereléseket forgalmazó cég szóvivője közölte, hogy korábban éppen a fejfájás és a hányinger miatt nem lett nagy biznisz a három dimenziós technológiából. Mint leszögezte, az újabb, digitális technológia a panaszok zömét már kiküszöbölte. Rosenberg úgy vélekedett, hogy az emberek hamar ráunnak majd erre a "divathóbortra" is, mert rájönnek, hogy bár ügyes dolog, végső soron kényelmetlen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.