Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 18. 13:18, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Sorban álltak a disznótoros ételekért Félegyházán

Sorban álltak a disznótoros ételekért Félegyházán

A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Mezgés Disznótor népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy sorban álltak az elkészült étkekért a február 15-ei, a verőfényes szombat délelőttön.

- Az első évben még a Városháza előtti téren tartottuk a rendezvényt, ám az a hely kicsinek bizonyult, így következő évben másik helyszínt kellett keresnünk. A könyvtár mögötti parkoló ideálisnak bizonyult a disznótorunk megtartására – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál, a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, aki azt is elárulta, hogy a rendezvény nemcsak a hentes szakma, hanem az iskola hentes tanulói által készített kiváló minőségű termékek népszerűsítésére is jó lehetőség.

Érdeklődőben pedig nem volt hiány idén sem. Kortól és nemtől függetlenül járták sorra a kíváncsiskodók a pavilonokat, hogy aztán sorra kóstolják az ínycsiklandó ételeket, melyek között nemcsak a hagyományos disznótoros ételek (sült hurka-kolbász, máj, pecsenye, hagymás vér) hanem kürtőskalács és helyben sült, többféle ízesítésű rétes is kellették magukat. Aki pedig ebédre szerette volna megtömni a hasát, a fenti ételek mellett még falatozhatott a szaftos mangalicapörköltből, vagy az ízletes töltött káposztából is.

A harapnivalók mellett a szomjoltóról, sőt a jó hangulatról is gondoskodtak a szervezők és egész nap zenés – táncos előadásokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, melyben felléptek a Naprózsa táncegyüttes, F. Juhász Zoltán, Varga Regina, Hankó Melinda és Toldi Níla.

Az iskola igazgatója örömmel szemlélte a téren hömpölygő kíváncsiskodók sokaságát. Elmondása szerint a rendezvény sikerének legfőbb titka az, hogy a levágott sertéseket az iskola diákjai által termelt takarmányon a tangazdaságában nevelték fel és a régmúlt hagyományait idézték fel azok – közönség előtt való – feldolgozásakor.

- Az emberek szeretik a hagyományos disznótoros ételeket, de egyre kevesebb lehetőség nyílik arra, hogy személyesen is részesei lehessenek a disznóvágásnak és betekintést nyerjenek azokba a munkafolyamatokba, melyeknek köszönhetően asztalunkra kerül pl. a hurka-kolbász, szalonna stb. Ezért tudunk szinte minden korosztályt a rendezvényünkre csábítani. A fiatalok kíváncsiságból jönnek, az idősek pedig nosztalgiából, a család apraját-nagyját megmozgató disznóvágás hangulatának felelevenítésére.

(Képek: Fantoly Márton - Félegyházi Közlöny)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).