Hírek
2020. Február 18. 13:18, kedd |
Helyi
Forrás: Adrienn
Sorban álltak a disznótoros ételekért Félegyházán

A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Mezgés Disznótor népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy sorban álltak az elkészült étkekért a február 15-ei, a verőfényes szombat délelőttön.
- Az első évben még a Városháza előtti téren tartottuk a rendezvényt, ám az a hely kicsinek bizonyult, így következő évben másik helyszínt kellett keresnünk. A könyvtár mögötti parkoló ideálisnak bizonyult a disznótorunk megtartására – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál, a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, aki azt is elárulta, hogy a rendezvény nemcsak a hentes szakma, hanem az iskola hentes tanulói által készített kiváló minőségű termékek népszerűsítésére is jó lehetőség.
Érdeklődőben pedig nem volt hiány idén sem. Kortól és nemtől függetlenül járták sorra a kíváncsiskodók a pavilonokat, hogy aztán sorra kóstolják az ínycsiklandó ételeket, melyek között nemcsak a hagyományos disznótoros ételek (sült hurka-kolbász, máj, pecsenye, hagymás vér) hanem kürtőskalács és helyben sült, többféle ízesítésű rétes is kellették magukat. Aki pedig ebédre szerette volna megtömni a hasát, a fenti ételek mellett még falatozhatott a szaftos mangalicapörköltből, vagy az ízletes töltött káposztából is.
A harapnivalók mellett a szomjoltóról, sőt a jó hangulatról is gondoskodtak a szervezők és egész nap zenés – táncos előadásokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, melyben felléptek a Naprózsa táncegyüttes, F. Juhász Zoltán, Varga Regina, Hankó Melinda és Toldi Níla.
Az iskola igazgatója örömmel szemlélte a téren hömpölygő kíváncsiskodók sokaságát. Elmondása szerint a rendezvény sikerének legfőbb titka az, hogy a levágott sertéseket az iskola diákjai által termelt takarmányon a tangazdaságában nevelték fel és a régmúlt hagyományait idézték fel azok – közönség előtt való – feldolgozásakor.
- Az emberek szeretik a hagyományos disznótoros ételeket, de egyre kevesebb lehetőség nyílik arra, hogy személyesen is részesei lehessenek a disznóvágásnak és betekintést nyerjenek azokba a munkafolyamatokba, melyeknek köszönhetően asztalunkra kerül pl. a hurka-kolbász, szalonna stb. Ezért tudunk szinte minden korosztályt a rendezvényünkre csábítani. A fiatalok kíváncsiságból jönnek, az idősek pedig nosztalgiából, a család apraját-nagyját megmozgató disznóvágás hangulatának felelevenítésére.
(Képek: Fantoly Márton - Félegyházi Közlöny)
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 08. 18:43, szombat | Helyi
Új rendszámot vezetnek be Magyarországon, de csak kevesen igényelhetik
Másfél évnyi hivatalos egyeztetés után ismét bevezetik Magyarországon a sportrendszámot.
2025. Február 08. 17:40, szombat | Helyi
Mise a városért
Régi hagyomány az Kiskunfélegyházán, hogy Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva városalapítóinkról is megemlékezünk.
2025. Február 07. 10:15, péntek | Helyi
Vásár lesz vasárnap Félegyházán
Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2025. február 9. (vasárnap).
2025. Február 06. 13:16, csütörtök | Helyi
Mutatjuk, mire is jó a DÁP mobilapp, ami leváltja az okmányainkat
A digitalizáció térnyerésével egyre több hivatalos ügyintézés válik elérhetővé néhány kattintással.