Városlista
2019. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2019. Március 25. 16:51, hétfő | Helyi
Forrás: Görög Mariann

Újabb mezgés siker

Újabb mezgés siker

Március 20-22-e között a NAK és a Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola és Kollégium szervezésében Kenderesen került megrendezésre a 2. Gazda Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból Dósai Kamilla 3/11/G osztályos tanuló mérte össze szakmai tudását az ország 13 iskolájából érkező gazda tanulóval. A 12 fiú és 2 leány versenyző közül Kamilla, az előkelő 2. helyezést szerezte meg, és ezzel az eredménnyel felszabadult a teljes szakmai vizsga alól jeles bizonyítvánnyal. A szép eredmény mellett a legszebb szóbeli feleletért járó különdíjat is átvehette.

A tanulóknak az első versenynapon a gyakorlati ismeretekből kellett tudásukat bizonyítani az iskola Tanüzemében, hét állomáson. Állattartásból tejsűrűség vizsgálat és egy MTZ 820-as erőgéphez csatlakoztatott Pronar LC-3 típusú homlokrakodó üzemeltetése volt a feladat. Kertészetből paradicsom magot vetettek szaporítóládába. Növénytermesztésből John Deere 6110 traktor és a RAUCH MDS 19.1 Q típusú röpítőtárcsás műtrágyaszórót kellett beállítaniuk a versenyzőknek, emellett pedig még egy talajvizsgálatot végeztek, melyből a talaj kötöttségére tudtak következtetni. A gyakorlati feladatok mellett állatfajtákat, testtájakat, takarmánynövényeket, kertészeti növényeket, gyomnövényeket illetve kór- és kárképeket kellett felismerni a diákoknak.
A második napon a 20 perces szóbeli feleletek következtek növénytermesztésből (öntözés), állattartásból (sertéstenyésztés), gazdasági ismeretekből (értékesítés) és kiegészítő tevékenységekből (higiéniai ismeretek).

Felkészítő tanáraik: Görög Mariann, Hegedűs Zsuzsanna, Csobán- Borsodi Hajnalka, Tarjányi Ágoston, Fazekas János, Dora Zsolt, Rózsa Pál igazgató úr.

A verseny alatt, míg a diákok vizsgáztak a kísérő tanárok sem unatkoztak, színes programokkal szórakoztatták őket. Egy teljes napra betekintést nyerhettek Nádudvaron a KITE Zrt.-hez, ahol előadásokat hallgattak a precíziós gazdálkodásról és bemutatták a céget. Kisújszálláson egy rizsfeldolgozó üzemben jártak, majd Berekfürdőn az izgalmakat és a fáradtságot kipihenhették.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 20. 13:49, csütörtök | Helyi

Történelmi könyv a boszorkányokról

Az ünnepi könyvhét programsorozat részeként mutatták be június 18-án Miklya Luzsányi Mónika félegyházi írónő Az ecsedi boszorkány című könyvét.

2019. Június 20. 13:43, csütörtök | Helyi

Lovasviadallal és ökörsütéssel avatják a Kiskun Emlékhelyet Szankon

Pénteken 15 órától kezdődik a kétnapos program.

2019. Június 20. 13:24, csütörtök | Helyi

Júliustól igényelhető az autóvásárlási támogatás

A Magyar Államkincstár megkezdi július 1-jén a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának megállapításával kapcsolatos kérelmek elbírálását

2019. Június 20. 11:43, csütörtök | Helyi

Parkmunkás munkakör

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. felvételt hirdet parkmunkás munkakörbe.