Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Április 09. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Rajzokon elevenednek meg a jászfényszarui szobrászművész alkotásai

Rajzokon elevenednek meg a jászfényszarui szobrászművész alkotásai

Testvérvárosunkból, Jászfényszaruból érkezett Zilahy Zoltán szobrászművész, hogy alkotásait bemutassa a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban április 5-én nyílt kiállításon.

Jászfényszaru és Kiskunfélegyháza kapcsolata, noha egészen az 1740-es esztendőig nyúlik vissza, a két város azonban csak tavaly kötött egymással testvérvárosi szerződést.
– Tudjuk, hogy az 1740-es esztendő elején 71 jászfényszarui család indult el errefelé, hogy a Kiskunság homokján új hazát találjon. Az elvándoroltakból lettek Félegyháza új telepesei – mondta az ünnepélyes kiállítás megnyitón Rosta Ferenc alpolgármester.

- Zilahy Zoltán szobrászművész kiállításával kezdetét veheti egy új történet, melyet remélhetően ezután együtt írunk – tette hozzá az alpolgármester.

A különleges tárlatot, valamint annak alkotóját dr. Feledy Balázs Holló László-díjas művészeti író mutatta be a megjelenteknek.
– Zilahy Zoltán a tradíció és az innováció művésze. Döntően fontos számára a tradíció, a hagyomány továbbépítése, az elődök örökségének a továbbvitele. Ugyanakkor az innovatív művészek közé tartozik, hiszen egy új technika, a képek felnagyítása jelenik itt meg – mondta.

A könyvtárban nyílt tárlat legfőbb érdekessége, hogy egyetlen szobrot sem láthatnak a művészetkedvelők. Zilahy Zoltán alkotásai ugyanis rajzokon elevenedtek meg. A szobrászművész ezzel a technikával egy külön műfajt is megelevenít a tárlaton.

A kiállítás, mely a két város kapcsolatát hivatott erősíteni a művészetek terén is, április 25-ig tekinthető meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA