Városlista
2020. július 9, csütörtök - Lukrécia

Hírek

2020. Február 12. 19:52, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Police Café: a drogfogyasztás hatékony visszaszorítására

Police Café: a drogfogyasztás hatékony visszaszorítására

Szokatlan, ám a tapasztalatok szerint rendkívül hatékony módon próbálják visszaszorítani Kiskunfélegyházán a drogok térhódítását.

- Az emberek szeretnek úgy gondolkodni, hogy ha van egy probléma, akkor annak biztos megvan a felelőse is, és persze olyan személy is, aki megoldja. A drogproblémákkal kapcsolatban általában a rendőrségtől várja a megoldást mindenki. Egyedül a rendőrség azonban nem tudja megoldani a problémát – szögezte le dr. Molnár Katalin egyetemi docens, aki a Police Café módszert elhozta városunkba.

- A Police Café módszerrel megvalósuló műhelymunka során arra keresünk választ, hogy a különböző szakterületeken tevékenykedő - és a téma iránt fogékony - munkatársak milyen módon tudnak hatékonyabban együtt dolgozni annak érdekében, hogy az elsősorban fiatalokat érintő szerhasználatot megelőzhessük, és az ártalmak csökkenjenek. Megfigyelhető, hogy az egyes szakterületeken dolgozók teljesen elszeparáltan dolgoznak, holott nagyon sokszor vannak párhuzamok tevékenységeik között. Nincs arra alkalom, tér, idő, hogy leüljenek és megismerjék egymás munkáját, nézőpontját. Rá kell jönnünk, ha összeadjuk a szaktudásunkat és egyesítjük erőinket, elszántságunkat, módszereinket, akkor sokkal többre megyünk, mint egyéni harcainkban. Ezeken a fórumokon először ennek felismerése születik meg.

A módszer Amerikából származik és immáron 24 éves múltra tekint vissza. A lényege abban áll, hogy ha az emberek frontálisan meghallgatják a problémákat, akkor úgy érzik nincs hozzá közük. Azonban ha megbontva az egyirányú kommunikációt, mintegy kerekasztal fórum kereteit alapul véve kapnak beszédtémát, majd a végén a különböző asztaloknál kialakult beszélgetéseket a moderátor összegzi, akkor hatékonyabb a párbeszéd. Hazánkban ezt a módszert elsőként Pécsen próbálták ki 2014. júniusában. Azóta számos várost hódított meg ez a szemléletmód. Kiskunfélegyházán 2017-ben tartottak először Police Café-t, akkor az időseket érintő bűncselekmények megelőzésének lehetőségeit boncolgatták.

A február 12-én tartott Police Café-nak a Móra Ferenc Művelődési Központ adott otthont és a hatékony drogprevenció témáját dolgozta fel a négy asztaltársaság.

A megjelenteket Timafalvi László r. ezredes, rendőrségi tanácsos, kapitányságvezető köszöntötte, külön üdvözölve Németh Zsolt kriminológust, ny. rendőr ezredest, aki megtisztelte személyével a rendezvényt.

A köszöntő szavakat követően dr. Molnár Katalin ismertette meg az asztaltársaságokkal a Police Café módszerét és instrukciókat nyújtott a közös munkához. Mint ahogy azt a docens asszony elmondta, ezúttal a drogproblémákat kell körüljárniuk minden oldalról. A fő témát négy részre bontotta fel az alábbiak szerint: mi a drog? miért fordul valaki a drogokhoz? melyek a drogfogyasztás következményei? kihez fordulhat segítségért aki már bajban van?

A délelőtt folyamán mind a négy asztaltársaság ugyanazzal az asztalgazdával, moderátorral végigbeszélte mind a négy témát, majd a fórum végén a tapasztalatok összegzésre kerültek. Minden asztal moderátora leszűrte a lényeget az asztaltársaságoknál kialakult beszélgetésből és azt előadta a jelenlévők számára.

- Szerettük volna azokat - a különböző szakterületeken dolgozó - vezetőket összehozni, akiknek hatásuk lehet a későbbiekben arra, hogy pozitívan javuljon a droghelyzet városunkban. Meghívást kapott például a Roma Önkormányzat, a Kapocs Szolgáltató Központ, de képviselteti magát városunk önkormányzata, valamint az ügyben legérintettebb Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat is, hogy csak párat említsek a megjelentek közül – nyilatkozta lapunknak dr. Horváth-Rekedt Gréta rendőr főhadnagy, bűnmegelőzési főelőadó.
- Ezzel a fórummal az a legfőbb célunk, hogy minden közösség előtt kristályosodjon ki az a feladat, mely rá hárul a drogprevencióval kapcsolatban. Ne csak a rendőrségtől várjuk el, hogy cselekedjen, hanem mi magunk és tevékenyen járuljunk hozzá a drogok visszaszorításához – tette hozzá a főhadnagy.

A Police Café sikeres működését jól mutatják a program végén tartott összefoglaló előadások, melyet a négy rendőrkapitánysági dolgozó tartott. Amellett, hogy az egyes szakterületen dolgozók egy hullámhosszra kerültek és a közös munkának köszönhetően kiegészítették egymás ötleteit, még számos értékes gondolat vetődött fel, melyet minden bizonnyal sikeresen lehet alkalmazni a jövőben a szerhasználat visszaszorítására.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 09. 13:45, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2020. Július 09. 08:18, csütörtök | Helyi

Idén is lesz Kurultaj

A rendezvény célja a dicső lovasnomád elődökre való közös megemlékezés. A Magyarság legnagyobb hagyományőrző eseményére minden magyar lovas-hagyományőrzőt szeretettel várnak.

2020. Július 09. 08:06, csütörtök | Helyi

Újra kánikula várható, hétvégén azonban akár tíz fokkal is hűvösebb lehet

A következő két napban egyre melegebb levegő áramlik hazánk fölé, így pénteken már országszerte kánikula várható.

2020. Július 08. 17:06, szerda | Helyi

Egy nappal eltolódott a szúnyogirtás időpontja

A szolgáltató ezúton tájékoztatja Kiskunfélegyháza város lakosságát, hogy a szerdára tervezett szúnyogirtás a munkák torlódása miatt csütörtökön, napnyugta után lesz.