Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Szeptember 21. 10:16, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Ámulatba ejtő selyemfestmény kiállítás nyílt a könyvtárban

Ámulatba ejtő selyemfestmény kiállítás nyílt a könyvtárban

Bámulatosan szép selyemfestmény kiállítás nyílt Kovács Zsóka alkotóművész munkáiból szeptember 18-án a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A tárlaton megjelenteket Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató köszöntötte, majd néhány mondatban bemutatta a kiállító alkotóművészt.

Kovács Zsóka városunkban gyermekkora óta fiatal felnőtt koráig közel 11 évig élt családjával. Most rendkívül örül a lehetőségnek és boldog, hogy Kiskunfélegyházán is bemutathatja selyemre festett alkotásait. Nagyon sok kellemes élmény köti ide. Itt érettségizett, kosárlabdázott, több barátja, ismerőse van jelenleg is ebben a szépen fejlődő városban. Számos alkotása is itt talált gazdára.

Zsóka Budaörs-Kamaraerdőn található stúdiójában készíti selymeit. Alkotásaihoz az inspirációt a körülötte lévő virágok szépségei, természet csodái, az évszakok szemet gyönyörködtető színei, a fények változása, a dalok, a zenék, a versek, átélt élmények adják, amelyek érzéseket, hangulatokat keltenek benne. Mindig arra vágyott, hogy valamilyen módon kifejezhesse ezt a lelket simogató csodát. Az álma megvalósítását keresve lépett be a selyemfestés varázslatos világába, melynek technikáját autodidakta módon tanulta meg és tanulja jelenleg is. Felejthetetlen élmény számára azon pillanat, amikor először megcsodálhatta a fehér selymen szabadon keveredő színek gyönyörű árnyalatait, formáit, alakzatait. Pillanatok alatt rabul ejtette a selyemfestés fantáziavilága. Tudta, hogy megtalálta érzéseinek, hangulatainak közvetítésének finom, nőies eszközét ebben a természetes anyagban, a szövetek királynőjében. Felemelő érzés tapasztalni a selyem érintését, lágy simogatását, légies, könnyed eleganciáját, a ragyogó színekben pompázó anyag szellőtáncának látványát.

Egyedi, különleges, modern, stílusos stólái, sálai, kendői, selyemre hangolt karkötői elegáns, dekoratív, magabiztos megjelenést, kellemes érzést biztosítanak viselőiknek.

Prémium minőségű alapanyagokra dolgozik, az elkészült munkákat speciális gőzölési eljáráson keresztül fixálja. Képeivel színeket, hangulatokat visz azoknak az embereknek az otthonába, akiket megérintenek alkotásai.

A tárlat képeit Kósa Klára keramikusművész, a népművészet mestere, akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia tagja ajánlotta a közönség figyelmébe:
- Tudják Önök, hogy mennyire tudnak bennünket stimulálni a színek? A kéket például az az ember szereti, aki szorgalmas, hűséges, megbízható. Nézzék meg, Zsóka mennyi képén jelenik meg a kék szín! A zöldet azok az emberek szeretik, akiknek fontos az egészség. A kék a zölddel együtt pedig a hatalom színe. A kék az ég, a víz, a szél, a gyémánt színe, a zöld pedig a mindig mozgó falevelek színe. Ez egy abszolút hatalmi színösszeállítás. Nézzék csak, hogy a sárga mennyi helyen jelenik meg Zsóka képein! A sárga a nap színe, a tartós öröm jelképe. Gondoljunk csak bele, ha süt a nap, mennyire jobb kedvünk van. Zsóka képein számos szín köszön vissza ránk: halványkék, zöld, napsárga, bordó, vörös, égszínkék. Öröm rájuk tekinteni. Zsóka ugyanilyen örömöt érez a képek alkotása közben. Épp ezért szeretjük a képeit, mert benne van a szíve-lelke. Mit is látunk még? Virágokat, lepkéket, madarakat melyek az édenkertet idézik. Ilyen édenkert az életünk is, hiszen mindenünk van, csak örülnünk kell neki! Nézzük csak meg, hogy hány helyen jelenik meg a koszorú, a kerek forma Zsóka képein! Gondoljunk csak bele az életünkbe. A hagyományok szerint a gyermekek születésénél búzavirág koszorút helyeztek az ajtóra, a katolikus kislányoknak elsőáldozáskor fehér virágkoszorú van a fejükön. A menyasszonyok szintén hófehér koszorúval a fejükön mennek férjhez. Amikor pedig elmegyünk a másvilágra, akkor koszorúkkal fedik el a sírunkat. A koszorú tehát az ég és a föld találkozásának a jelképe. Vegyük hát észre, hogy mindaz, ami kerek, az a világon a legjobb kívánság, mert olyan, mint a nap: nincs eleje, nincs vége. Zsóka is így gondolja: a jó kívánságnak, a gondolatiságnak, a szépségnek ne legyen eleje és ne legyen vége! – mondta a kiállítás megnyitón Kósa Klára keramikusművész.

Az ünnepélyes tárlatmegnyitót a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanára és növendéke fülbemászó dallamok előadásával tette teljessé.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.