Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Június 25. 14:51, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Újabb lendületet vett az Ipari Park fejlesztése

Újabb lendületet vett az Ipari Park fejlesztése

Mindehhez 1,4 milliárd forint támogatást kap városunk Európai Uniós forrásból – tudtuk meg Csányi József polgármestertől.

Ez az összeg Kiskunfélegyháza történetének negyedik legnagyobb támogatása, mely városvezetésünk reményei olyan munkahelyek létrehozását fogja megalapozni, ahol a képzett munkaerő méltó bérért tud dolgozni. A munkahelyteremtés pedig nem más célt szolgál, mint azt, hogy aki elment külföldre, az haza tudjon – és érdemesnek is lássa - hazajönni.

- Hiszen anélkül, hogy vissza ne térjenek a külföldön és vidéken dolgozó félegyháziak, és növekedjen a város lakossága, nem leszünk képesek folytatni az elmúlt négy esztendőben tapasztalt fejlődést. Ha a város lakossága úgy dönt, hogy az irány helyes volt és folytathatjuk a munkát, a mellettem álló képviselőkkel a város polgármestereként minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy ehhez a jövőben megteremtsük a feltételeket a következő évtizedben – hangsúlyozta Csányi József polgármester.

A 2014-es választások előtt nyílt és egyértelmű programmal állt városunk jelenlegi vezetése a kiskunfélegyházi lakosság elé. A legfőbb célként a város talpra állítását tűzték ki. Szerettek volna egy önálló, saját erejéből boldoguló, büszke települést, mely nem kiszolgáltatott az állami adósságrendezéseknek. Olyan települést, amelyik nem a pénzintézetek gyámsága alatt működik, és ahol a lakosok helyben találják meg a megélhetésüket, nem a környező településeken.

A 2014-es a „Munkára Félegyháza Programban” fogalmazta meg városvezetésünk legfőbb célként az öt év alatt ötszáz új munkahely megteremtését. A helyi érdek elsősorban helyi cégek megerősödése, fejlesztése volt. A kiskunfélegyházi vállalkozók bátorságával és a városban dolgozó emberek szorgalmával, a kitűzött öt év helyett, már most a negyedik esztendőben is elmondhatjuk, hogy eddig több mint hatszáz új munkahelyről beszélünk a városban. A jelenlegi helyzet szerint pedig a kiskunfélegyházi vállalkozók már nem a megrendelések és a pénzügyi források hiányával küzdenek, hanem a hadra fogható munkaerő okozza a legtöbb fejfájást.

Ennek megoldására városvezetésünk két utat lát:
Az elmúlt héten hírportálunk beszámolt arról a hírről, miszerint térségünkben útjára indult egy új munkaerő-piaci program, az úgynevezett „foglalkoztatási paktum”, ahol Európai Uniós támogatásból 420 millió forintot fordítanak arra, hogy elvezessenek a munka világába minden olyan embert, akinek ezt az egészsége megengedi. A konzorciumi partnerekkel együtt felkarolják - aki engedi - és képzéseket szerveznek nekik.

Másrészről a munkáltatóknak bértámogatást adnak. Ez számszerűleg annyit jelent, hogy egy munkáltatónak egy új munkavállaló 12 havi béréből mindössze 4 havi bért kell kifizetnie, a többit támogatásként megkapja.

A 2014-ben megkezdett munkának tehát már lassanként beérik a gyümölcse. Az Ipari Parkban egy kivételtől eltekintve elfogytak a szabadon álló iparterületek és ahol még a látványos fejlesztések nem is kezdődtek meg, ott is rendelkezésre állnak a tervek.

S mivel már az a helyzet áll fenn, hogy elfogytak a városban a közművesített ipari területek, így városvezetésünk a tavalyi évben visszavásárolta a korábbi ciklusokban elkótyavetyélt 30 hektáros iparterületet - a Majsai út mellett - annak érdekében, hogy itt jöhessen létre az európai színvonalú, modern Ipari Park II.
Az Ipari Park II. előkészítése a városházán már közel három éve folyik, mely idő alatt több tucat minisztériumi tárgyalás és számtalan egyeztetés folyt a megyei önkormányzattal. A sok munka végül meghozta gyümölcsét, mert írásban is megkaptuk a hivatalos támogatási döntést arról, hogy Európai Uniós forrásból 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap a város az új ipari park létrehozására és a már most meglévő infrastrukturális fejlesztésére.
Köszönettel tartozunk mindezért Rákossy Balázsnak, a pénzügyminisztérium államtitkárának, Rideg Lászlónak a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökének és Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek a hathatós segítségért – hangsúlyozta Csányi József polgármester.

Azt is leszögezte városunk első embere, hogy az Ipari Park II. beruházás noha hírül sem lesz olyan látványos, mint a városközpont megújítását célzó Zöld Város projekt, vagy a közterületi és útfejlesztések, sőt a hatása sem azonnali lesz, de a város következő tíz évének fejlődését meg fogja alapozni.

Címkék: fejlesztés, ipari park

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.