Városlista
2024. február 25, vasárnap - Géza

Hírek

2016. Május 25. 16:43, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Óriási beruházások a Torus Kft-nél

Óriási beruházások a Torus Kft-nél

2016-ban a Torus kft.-nél elindult egy nagy volumenű beruházás, mely infrastrukturális és kapacitásfejlesztéssel kapcsolatos projekteket foglal magában.

Erről kérdeztük Csányi Józsefet, Kiskunfélegyháza polgármesterét és Farkas Zsoltot a Torus Kft. ügyvezetőjét.

„A város gazdasági fejlődését két alappillére kívánjuk helyezni. Egyrészt keresünk olyan betelepülő vállalkozásokat, akik potenciális beruházási helyszínként tekintenek Kiskunfélegyházára. Ehhez a nagykövetségeken keresztül próbálunk kaput nyitni a város irányába. Legalább ugyanilyen fontos, hogy az ide betelepült vállalkozások megfelelő fejlesztési lehetőségeket lássanak Kiskunfélegyháza városában.
Ezúttal egy évtizedek óta itt lévő vállalkozás, a Torus Kft. egy nagyon komoly fejlesztést hajt végre, amelynek segítségével nemcsak kapacitását, hanem a termék palettáját is növeli a jövőben”
– tájékoztatta internetes portálunkat Csányi József polgármester.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata annak érdekében, hogy a Torus Acéltermékgyártó Kft. bővíteni tudja a jelenlegi telephelyét, gyártókapacitását, növelni tudja munkavállalói számát valamint árbevételét a 2015. február 27-i ülésén támogatta, hogy a Torus Kft. telephelye melletti (önkormányzati tulajdonú) út és az út melletti (magánszemélyek által tulajdonolt, később a Kft. által megvásárolni kívánt) mezőgazdasági ingatlan belterületbe vonásra kerüljön. A belterületbe vonás elengedhetetlen feltétele volt a későbbi telephely bővítésnek. A belterületbe vonás nem jelentett plusz költséget az önkormányzat számára, mivel minden járulékos költséget a Kft. viselt. Az önkormányzat a telephely eredeti határa mentén lévő fasor védelmét is előírta a határozatában, hasonlóan a terület csapadék- és belvíz elvezetési rendszer kiépítésének a kötelezettségéhez.

Emellett képviselő testület a 2015. június 25-i ülésén támogatta, hogy a Kft. által megvásárolni kívánt ingatlan és az önkormányzat tulajdonában lévő (föld)út telekhatár-rendezése megtörténjen. A döntés értelmében az út (egy része) át lett helyezve közvetlenül a 451-es számú főút (elkerülő út) mellé, ezzel lehetővé vált, hogy a Kft. által megvásárolt ingatlan a cég eredeti telephelyéhez hozzá legyen csatolva.

Farkas Zsolt, a Torus-Filia Kft. ügyvezetőjével készített interjúban elmondta, hogy véleménye szerint az innováció a piaci igények gyorsabb, gazdaságosabb kielégítése és termékspektrum bővítése miatt elengedhetetlen. Jelenleg 26-1600 mm-ig tudnak tartályfeneket gyártani, amit az év végéig 2800 mm-es tartományig kívánnak bővíteni. Ezen tartománynöveléshez megfelelő méretű prés, alagútkemence kerül megvásárlásra. A beruházással egyéb technológiai fejlesztések – mint például plazmavágó, él megmunkáló gépek, daruk, targoncák beszerzése – is lehetővé válnak.

A fejlesztések kivitelezéséhez saját és Európa Uniós forrásokat vesznek igénybe. Az EU-s források közül a KKV-számára kiírt kapacitásfejlesztési pályázatán nyert jelentős összeghez Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata is hozzájárult, melyet az építési munkálatokra, a két új csarnok építésére és 12.000 m2-es úthálózat kiépítésére használnak fel.

Azt is megtudhattuk Farkas Zsolttól, hogy az ütemtervek szerint a csarnokok 2016. július - augusztusában készülnek el, majd a legutolsó gép telepítése 2016 szeptemberében várható.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 25. 08:05, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. február 18. - Nagyböjt 1. vasárnapja

2024. Február 25. 08:00, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. február 25. - Nagyböjt 2. vasárnapja

2024. Február 24. 18:47, szombat | Helyi

Új igazgató a kecskeméti Mercedes gyárban

Jens Bühlert nevezték ki a német autógyár kecskeméti egységének élére.

2024. Február 24. 08:04, szombat | Helyi

Adj vért és ments meg három életet

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei kiszállásos véradási helyszíneit közöljük február 26. – március 3. között