Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 03. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Operatív aszály- és vízhiány kezelő rendszert építenek ki a mezőgazdasági iskola tangazdaságában

Operatív aszály- és vízhiány kezelő rendszert építenek ki a mezőgazdasági iskola tangazdaságában

A félegyházi mezőgazdasági iskola viszonylag nagy és többféle talajadottságú területen gazdálkodik – mely a rendszer kiépítésénél tulajdonképpen a legfontosabb szempontja volt az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, Rózsa Pál, pedig kiváltképp örömmel fogadta a rendszer kiépítésének lehetőségét, hiszen így az oktatási intézmény beteljesítheti a misszióját: adatokat szolgáltat és tudásközpontként információkat nyújthat a környékbeli gazdálkodóknak, valamint a diákok is megtanulhatják az aszály- és vízhiány jelző műszerek kezelését.

A kiépítésre kerülő rendszer kapcsán az iskola igazgatója elmondta, hogy nemzetközi és hazai szinten, a vízgazdálkodás számára, az egyik legnagyobb kihívást az aszály és a vízhiány jelenti, amelynek a klímaváltozás hatására bekövetkező fokozódása további kérdéseket vet fel.

Magyarország az éghajlatváltozás következményeinek jelentősen kitett térségében helyezkedik el, az utóbbi évtizedek változásai új feltételeket teremtettek, az aszály és a vízhiány jelentős kockázati tényezővé vált, melynek erőssége, előfordulási gyakorisága nőtt, a megfigyelések szerint egyre nagyobb kihívás elé állítja a természeti és a gazdasági környezetet egyaránt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) ismerve a nemzetközi és a hazai trendeket célul tűzte ki az aszály elleni hatékony küzdelem módszerének kidolgozását és a gyakorlatba való átültetés feltételeinek megteremtését.
Az elmúlt időszakban az OVF irányításával, egy szakértői csoport, az aszály jelenségének észlelését lehetővé tevő, az operatív intézkedéseket támogató, monitoring rendszer kiépítését készítette elő, amely új módszereket, innovatív technológiákat együttesen alkalmazva nyújthat megfelelő információt a szakemberek és az érintettek számára.

A tervezett Operatív Aszály- és Vízhiány kezelő Rendszer (DWMS) képes, a talajban felhalmozódott vízhiány mértékét meghatározni, így a vízgazdálkodást segíteni, továbbá megfelelő időelőnyt biztosítani a kármegelőzési tevékenységek végrehajtásához, ezáltal segíti a mezőgazdasági termelők számára a termésbiztonság növelését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.