Városlista
2019. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2018. Október 02. 15:43, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Nyílt énekórát tartott a félegyházi általános iskolásoknak a Servet Zenekar

Nyílt énekórát tartott a félegyházi általános iskolásoknak a Servet Zenekar

A Zene Világnapján október 1-jén nyílt énekórán gyűjthettek tapasztalatokat a határontúli magyarság népszokásairól, zenéjéről a félegyházi általános iskolás diákok.

Az érdekes információkat Böszörményi Gergely - a pályáját a zenéért három hónap után elhagyó közgazdász - osztotta meg a fiatalokkal, akik érdeklődve hallgatták a határon túl szórványosan élő magyarság összetartását és a kultúrájukhoz való mérhetetlen ragaszkodásukat.

A különleges hangzású, szívet melengető moldvai autentikus csángó népzenével pedig a Servet zenekar ismertette meg a diákokat. Az együttes neve a „Servet” jelentése: ünnepi szőttes, melyet templomban, jeles napokon, esküvőkön és ünnepekkor hordtak a moldvai magyarok. Ezt a kendőt például az ünnepi előadásokon a Nagybányáról származó Markó Botond (a zenekar hegedűse) az álla alá szokta helyezni a koncertek alatt.

A zenekar többi tagja csakúgy mint Botond a Kárpát-medence különböző településeiről érkeztek és mindannyian gyerekkoruk óta foglalkoznak népzenével. A pusztinai Kovács Krisztián például egész kicsi kora óta furulyázik, énekel, és élteti azokat a szokásokat, melyeket a csángó közösségben megtanult, jelenleg a Zeneakadémia népzene tanszakának végzős hallgatója. A kobzán játszó Molnár Bálint jászsági származású fiatalember, aki a moldvai kobozjáték szerelmeseként alázattal viszi tovább a moldvai zenészek hagyatékát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 18. 16:52, kedd | Helyi

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, más néven ázsiai zebraszúnyog.

2019. Június 18. 14:28, kedd | Helyi

Jókedvűen, aktívan telnek a 95 éves András bácsi mindennapjai

Ma (június 18-án) ünnepli 95. születésnapját Toldi András. E szép ünnep alkalmából otthonában kereste őt fel Rosta Ferenc alpolgármester és a körzet önkormányzati képviselője Gyenes Attila.

2019. Június 18. 13:00, kedd | Helyi

Páratlan kiállítás a művészeti iskolások idei tanévi munkáiból

Kiállítás nyílt június 12-én a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek munkáiból.

2019. Június 18. 11:15, kedd | Helyi

Félegyházi diákok verseit gyűjtötték csokorba

A 90. Ünnepi Könyvhét keretében június 12-én mutatták be a Mesélő terek című antológiát a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.