Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Június 11. 17:11, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Nem okozott jelentős kárt a meggyültetvényekben az időjárás

Nem okozott jelentős kárt a meggyültetvényekben az időjárás

Az elmúlt hetek esős-viharos időjárása nem okozott jelentős kárt a meggyültetvényekben - közölte a FruitVeB az MTI-vel.

A szakmaközi szervezet szerint a csapadék okozta kirepedezés kevésbé érinti a meggyet, az eső várhatóan kedvezően hat a gyümölcs minőségére. Korábbi közleményükben még arról írtak, hogy az aszály idő előtti lehullással fenyeget, a hónap elején a szárazság miatt a szemek még kisebbek voltak a szokásosnál.

Előrejelzésük alapján az idei termés jobb lehet, mint az előző években, amikor a tavaszi fagyok miatt csak 60 ezer tonna termett. Tavaly ráadásul nagy szárazság is volt, ezért olyan apró maradt a meggy, hogy nehéz volt eladni a feldolgozóiparban és külföldön. A betakarítható mennyiségnél idén is nagyobb kérdés lesz, hogy milyen mennyiségben terem 18 milliméteresnél nagyobb, hűtő- és konzervipari feldolgozásra, valamint exportra alkalmas meggy.

A FruitVeB szerint a belföldi termés maximuma 80 ezer tonna lehet, az előző évtized második felében átlagosan évi 70 ezer tonna termett. A termés túlnyomó részét, körülbelül 45 ezer tonnát a belföldi konzervipar vásárolja föl, a kivitel 12 ezer tonna, a behozatal legfeljebb 2 ezer tonna. Se a termésmennyiség, se a termőterület nem változott jelentősen 60 éve, Magyarország a meggytermelők világrangsorában a 8. helyen áll. Az európai országok közül a legnagyobb változás Németországban következett be, a 70-es évek óta a tizedére, mindössze évi 13 ezer tonnára csökkent a termés. Lengyelországé ugyanakkor ezalatt 45 ezer tonnáról 155 ezer tonnára nőtt, rajtuk kívül a térségben évi 115 ezer tonnás terméssel csak Szerbia előzi meg Magyarországot. A globális meggytermés a 2010-es évek második felében meghaladta az 1,4 millió tonnát. Az európai részesedés a 70-es évek óta 50 százalékról 20 százalékra csökkent - olvasható a Fruitveb honlapján közzétett összefoglalóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.