Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Június 11. 16:52, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Ne csak az évfordulójukon ünnepeljük őket!

Ne csak az évfordulójukon ünnepeljük őket!

100 éves a Védőnői Szolgálat!

Az országos eseménysorozat kiskunfélegyházi fórumát ma (június 11-én) a Városháza Dísztermében tartották, ahol ünnepélyes keretek között köszöntötte Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Csányi József, városunk polgármestere a védőnőket és a szociális ágazat egyéb képviselőit.

Az ünnepség nyitányaként a védőnői szolgálat megalakulásának 1 évszázados történetének ismertetését Vásárhelyi Erzsébet, megyei vezető védőnőtől hallhatták a megjelentek.

A Stefánia Szövetség keretében 100 éve jött létre egy szakma, amit ma már hivatásnak tekintenek. Két éve Magyar Örökség Díjas a Védőnői Szolgálat, majd bekerült a Magyar Értéktárba is, mint kiemelt nemzeti érték.

A védőnői pályán dolgozók legfőbb erénye az elkötelezettség, az odafigyelés és a szeretet; felelősségteljes, empatikus, áldozatos munkájuk példaértékű, tevékenységük hatalmas társadalmi és szociális hozzáadott értéket hordoz. A magyar védőnők által immár 100 éve nyújtott komplex prevenciós eljárás egyedülálló Európában. Olyan példát mutatunk ezzel, ami méltó a követésre.
A védőnők munkájuk során nem akár szélsőséges szociális körülményekkel, mély érzelmi kihívásokkal is szembesülhetnek, az ő jelzéseik gyermekek, családok sorsát változtathatják meg.

A védőnők szerepe kiemelten fontos az egészség-egyenlőtlenségek csökkentésében, a munkájuk hatékonysága pedig komplex beavatkozásokkal, korszerű képzési formákkal tehető teljesebbé. A védőnői feladatok ellátása magas szintű tudást, felkészültséget kíván. Feladatkörük népegészségügyi feladatokkal is bővült az elmúlt időszakban. A Védőnői Méhnyakszűrő Programban városunk elhivatott védőnői is részt vesznek, akik rendelkeznek a feladathoz szükséges elméleti és gyakorlati képesítéssel. Magyarországon a méhnyakrák következtében évente mintegy 500 hölgyet veszítünk el. A betegség okozta halálozás 45%-kal magasabb az európai uniós átlagnál, holott a kialakulása egy szűrővizsgálattal megelőzhető. Ez indokolta, hogy az egészségpolitika bevonta a védőnőket a lakosság szűrésébe. A védőnői szolgálat az egészségügyi alapellátás egyik erős pillére, s egyben nemzeti értékünk, amire büszkék vagyunk.

Az ünnepségen 37 védőnő kapott elismerő kitüntetést. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő az elismerő oklevelek átadását követően megköszönte valamennyi védőnő és az őket segítő társszakmák munkatársainak áldozatos munkáját.

A jeles esemény színvonalát emelte, hogy ünnepi műsorral készültek az védőnők csemetéi és az egészen picurkától a nagyobbacskákig mindannyian szívet melengetően adták elő a gondosan megtanult versikéket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.