Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2015. Június 11. 16:52, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Ne csak az évfordulójukon ünnepeljük őket!

Ne csak az évfordulójukon ünnepeljük őket!

100 éves a Védőnői Szolgálat!

Az országos eseménysorozat kiskunfélegyházi fórumát ma (június 11-én) a Városháza Dísztermében tartották, ahol ünnepélyes keretek között köszöntötte Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Csányi József, városunk polgármestere a védőnőket és a szociális ágazat egyéb képviselőit.

Az ünnepség nyitányaként a védőnői szolgálat megalakulásának 1 évszázados történetének ismertetését Vásárhelyi Erzsébet, megyei vezető védőnőtől hallhatták a megjelentek.

A Stefánia Szövetség keretében 100 éve jött létre egy szakma, amit ma már hivatásnak tekintenek. Két éve Magyar Örökség Díjas a Védőnői Szolgálat, majd bekerült a Magyar Értéktárba is, mint kiemelt nemzeti érték.

A védőnői pályán dolgozók legfőbb erénye az elkötelezettség, az odafigyelés és a szeretet; felelősségteljes, empatikus, áldozatos munkájuk példaértékű, tevékenységük hatalmas társadalmi és szociális hozzáadott értéket hordoz. A magyar védőnők által immár 100 éve nyújtott komplex prevenciós eljárás egyedülálló Európában. Olyan példát mutatunk ezzel, ami méltó a követésre.
A védőnők munkájuk során nem akár szélsőséges szociális körülményekkel, mély érzelmi kihívásokkal is szembesülhetnek, az ő jelzéseik gyermekek, családok sorsát változtathatják meg.

A védőnők szerepe kiemelten fontos az egészség-egyenlőtlenségek csökkentésében, a munkájuk hatékonysága pedig komplex beavatkozásokkal, korszerű képzési formákkal tehető teljesebbé. A védőnői feladatok ellátása magas szintű tudást, felkészültséget kíván. Feladatkörük népegészségügyi feladatokkal is bővült az elmúlt időszakban. A Védőnői Méhnyakszűrő Programban városunk elhivatott védőnői is részt vesznek, akik rendelkeznek a feladathoz szükséges elméleti és gyakorlati képesítéssel. Magyarországon a méhnyakrák következtében évente mintegy 500 hölgyet veszítünk el. A betegség okozta halálozás 45%-kal magasabb az európai uniós átlagnál, holott a kialakulása egy szűrővizsgálattal megelőzhető. Ez indokolta, hogy az egészségpolitika bevonta a védőnőket a lakosság szűrésébe. A védőnői szolgálat az egészségügyi alapellátás egyik erős pillére, s egyben nemzeti értékünk, amire büszkék vagyunk.

Az ünnepségen 37 védőnő kapott elismerő kitüntetést. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő az elismerő oklevelek átadását követően megköszönte valamennyi védőnő és az őket segítő társszakmák munkatársainak áldozatos munkáját.

A jeles esemény színvonalát emelte, hogy ünnepi műsorral készültek az védőnők csemetéi és az egészen picurkától a nagyobbacskákig mindannyian szívet melengetően adták elő a gondosan megtanult versikéket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 02. 09:56, csütörtök | Helyi

Remekeltek a Mezgések a Hagyományos sütemények versenyén

Hosszas kiesés után idén ismételten megrendezésre került a Cukrász Hagyományőrző Verseny.

2021. December 02. 09:53, csütörtök | Helyi

Informatika versenyen jártak a Batthyány Iskolások

November 23-án informatikai versenyre hívta az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóit a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium.

2021. December 01. 22:18, szerda | Helyi

Festménykiállítás a sportcsarnokban

A Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. Kulturális Programirodája és a Holló László Képzőművészeti Kör együttműködve MEGHÍV minden sportot és művészetet kedvelő félegyházi lakost „sportos” festménykiállítására.

2021. December 01. 17:20, szerda | Helyi

Novemberben is sikeresen szerepeltek a Koppányok