Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Március 13. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Minden, ami Jazz

Minden, ami Jazz

Március 12-én a Kiskunfélegyházi Battyhány Lajos Általános Iskolában a dzsesszé volt a főszerep.

A nyugat-afrikai gyökerekből fakadó dzsessz az afroamerikai zenei hagyományokban (úgy mint blues, ragtime) ugyanúgy megtalálható, mint az európai katonai zenekarok zenéjében. A 20. század eleji amerikai néger közösségekből indult ki és körülbelül az 1920-as évekre vált nemzetközileg is ismertté. Innentől kezdve fokozatosan vált meghatározó zenei stílussá a világban, amely jelentős hatással volt (és van napjainkig is) a többi zenei irányzatra is.

Kiskunfélegyházán március 12-én (szombaton) a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában fellépő Kecskemét Jazz Orchestra adott ízelítőt a városlakók számára e sokoldalú zenei irányzatból.

A Kecskemét Jazz Orchestra 1999-ben alakult Török József művészeti vezetésével. Tagjai amatőr és profi zenészek, akik már régóta játszanak különböző jazz zenekarokban. A koncert előzményeként az együttes vezetője bemutatta az együttes tagjait és megtudhattuk azt is, hogy vannak félegyházi tagjaik is.
Az együttes repertoárja széles és változatos. Koncertjeiken főleg klasszikus szerzők művei hallhatók, de nem idegen tőlük a modernebb vagy a rockosabb hangzás sem. Megalakulásuk óta azonos formációban játszanak: 5 szaxofon, 4 trombita, 4 harsona, zongora, dob, gitár, basszus.

Felléptek már Szolnokon, Szegeden, Nagykőrösön, Budapesten, Salgótarjánban a Nemzetközi Dixieland Fesztiválon, Sárospatakon, Nagykanizsán, a Művészetek Völgye Fesztivál rendezvényein, Sajószögeden Big Band Találkozón, Kiskunhalason, Cegléden, Kiskőrösön és Kecskeméten a Nemzetközi Bohém Ragtime és Jazz Fesztiválokon. A kellemes kora tavaszi szombat délután pedig arra is alkalmat adott, hogy nálunk Kiskunfélegyházán is megmutathassák tudásukat és bevezessék közönségüket a dzsessz berkeibe.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.