Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. December 10. 21:35, kedd | Kék hírek

Milyen önvédelmi eszközt hordhatunk magunknál?

Milyen önvédelmi eszközt hordhatunk magunknál?

Magyarország Alaptörvénye szerint az önvédelem alkotmányos alapjogunk, melynek értelmében mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett támadás elhárításához.

Az utóbbi évek gazdasági válsága magával hozta a vagyon elleni bűncselekmények erőteljes számbeli növekedését, főként a rablások és a betörések ugrásszerű elszaporodását.
Az elmúlt időszakban az önvédelemhez kapcsolódó jogaink jelentősen bővültek, köszönhetően a Büntető Törvénykönyv módosításának.

Mégis milyen tárgyak lehetnek nálunk önvédelmi célból?

Hazánkban nincs olyan jogszabály, mely egyértelműen rendelkezne arról, hogy e céljából milyen eszközöket tarthatunk magunknál közterületen, azonban közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet némi iránymutatással szolgál.
Alapvetése az, hogy a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket nem lehet közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is - valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.

Melyek ezek?

1. az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: felajzott íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli)

2. a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelő eszköz (különösen: ólmosbot, boxer)

3. a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek

4. az olyan eszköz, melyből a szem és a nyálkahártyák, illetve a bőrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot előidéző anyag permetezhető ki (gázspray)

5. az olyan eszköz, amely az utánzás jellege és méretarányos kivitelezése miatt megtévesztésre alkalmas módon hasonlít a lőfegyverre (lőfegyverutánzat)

6. az olyan eszköz, amely elektromos feszültség útján védekezésre képtelen állapot előidézésére alkalmas (elektromos sokkoló)

Mivel a jogszabály csak a közterületen való birtoklásukkal kapcsolatban rendelkezik, így ezen eszközök magánlakásban tarthatók engedély nélkül.

E kormány rendelet alapján, közterületen tarthatunk magunknál pelargonsav-vanillilamid és az olajosgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyagot nem tartalmazó, legfeljebb 20 gramm töltőanyag tömegű gázsprayt, amely csak tokban, dobozban, zárt tároló eszközben vagy ruházat alá rejtve lehet nálunk, azonban azt nem vihetjük magunkkal közterületen vagy nyilvános helyen szervezett rendezvényre.

Lehet nálunk továbbá 8 cm szúró- vagy vágóél hosszúságot meg nem haladó kés, viszont az nem lehet rugós szerkezetű.

Az önvédelemhez kapcsolódóan a fegyverekről és a lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet értelmében közterületen tarthatunk magunknál (viselhetjük) rejtve, betárazva, a vétlen elsülés ellen biztosítva gáz- riasztófegyvert, amennyiben az arra vonatkozó rendőrhatósági engedéllyel rendelkezünk és annak viselésekor nem vagyunk szeszes italtól befolyásolt állapotban, illetve, ha szervezetünkben nincs kábítószer, illetve pszichotróp anyag.
A lőfegyverekről és a lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény rendelkezése alapján a gáz- és riasztófegyver viselése kizárólag önvédelmi célra engedélyezhető. A gáz- riasztófegyver megvásárlása, lakásban való tartása viszont nincs engedélyhez kötve, illetve tárolásának módja sincs jogszabályban rögzítve.

Nem vásárolhatunk, nem tarthatunk sem otthon, sem közterületen a vonatkozó rendőrhatósági engedély nélkül ún. flóbert rövid lőfegyvert (a tárolása előírásai pedig ugyanolyan szigorúak, mint a lőfegyvereké), mely leginkább abban különbözik a gáz- és riasztófegyvertől, hogy annak lőszere már szilárd lövedéket tartalmaz.


A témával vagy egyéb jogi területeket érintő kérdéseivel kapcsolatban forduljon a www.onlinejogsebesz.hu portálon található jogi csoporthoz, várjuk kérdését!

Addig is ne feledje, joga van kérdezni!
Jogsebész csoport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.