Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Február 01. 09:23, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Miért fontos a magnézium, ha sportolunk?

Miért fontos a magnézium, ha sportolunk?

Ha áttekintjük a magnézium élettani funkcióit, kézenfekvő magyarázatot kapunk arra, miért igényel a szervezet fokozott bevitelt ebből az anyagból intenzív testmozgás esetén.

A magnézium számos táplálékban természetes módon megtalálható ásványi anyag. Kémia órán mindenki hallott róla, azt azonban talán kevesebben tudják, mennyire fontos az emberi szervezet működésének szempontjából, és milyen gyakran előfordul, hogy pótlása fokozott odafigyelést igényel. Akik rendszeresen, nagy erőbedobással sportolnak, több magnéziumot igényelnek mint inaktív társaik. Ha áttekintjük a magnézium élettani szerepeit, kézenfekvő magyarázatot kapunk a jelenségre.

Hogyan függ össze a testmozgással?
A magnézium kulcsszerepet játszik az energiatermelésben, az izommunkában és a vérellátásban. Aki intenzív testmozgást végez, annak megnő az energiaszükséglete. A sejtek legfőbb energiaforrását az adenozin-trifoszfát (ATP) nevű vegyület jelenti, amely viszont a magnéziumhoz kötve tudja kifejteni biológiai hatását - vagyis a szervezet energiaigényének kielégítését. Logikusan következik mindebből, hogy fizikai igénybevétel esetén több magnéziumot igényel az emberi test. Kutatások is igazolják, hogy elegendő magnézium hatására javul a sejtek oxigénellátása és hatékonyabbá válik az oxigénfelhasználás, ami az állóképesség javulásával, a kitartás erősödésével jár.

Az izmok megfelelő működése szintén magnéziumfüggő, pontosabban elegendő kalcium és magnézium jelenlétét, valamin a kettő közti optimális egyensúly (2:1) meglétét feltételezi. Kellemetlen következményekkel járhat, ha ez az egyensúly felborul: az alacsony magnéziumszint ismert folyományai az - aktív sportolók által igen jól ismert - izomgörcsök. Ezen felül a kielégítő magnéziumpótlás teszi lehetővé, hogy az izmok, az ízületek és a csontok, valamint az ezek összehangolt működéséért felelős idegek hatékonyan működjenek.

Kerüljük el a magnéziumhiányos állapotot!
Kiderül mindebből, hogy a magnézium egyrészt alapvető szerepet játszik az izmok és az idegek regenerálódásában, másrészt hatékony lehet a fizikai teljesítmény javításában is.

Másik irányból közelítve: hiánya izomgörcsöket és más izompanaszokat, fáradékonyságot, általános gyengeséget okoz, vagyis csupa olyasmit, ami akadályául szolgál az eredményes és örömteli sportolásnak. Rendszeres mozgás esetén érdemes tehát ügyelnünk a megfelelő magnéziumpótlásra.

A magnézium ajánlott napi beviteli mennyisége: 300-350 mg., ez az érték azonban sportolóknál napi 400-600 mg. is lehet.

A fokozott magnéziumigény fedezésében étrendkiegészítő készítmények lehetnek segítségünkre, de nagyon fontos, hogy igyekezzünk hangsúlyt helyezni a természetes magnéziumbevitelre: leginkábbb úgy, hogy megnöveljük a klorofilban gazdag zöldségek (spenót, kelkáposzta, mángold), az olajos magvak (tökmag, napraforgómag, mandula, dió), a hüvelyesek (szójabab, bab, zöldborsó), valamint a teljesértékű gabonafélék arányát (főképp a zsírban gazdag ételek rovására) az étrendünkön belül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).