Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Október 16. 16:22, szerda | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Megújul a volt kommendáns hivatal épülete

Megújul a volt kommendáns hivatal épülete

Megkezdődött a volt kommendáns hivatal épületének részleges felújítása, melynek keretében a külső homlokzatot és a földszinti helyiségeket teszik rendbe a szakemberek.

Hivatalosan tavaly július 10-én került a város tulajdonába a közel 150 millió forintot érő Kossuth utcai volt kommendáns hivatal épülete. Az első lépésként megtörtént az ingatlan biztonságossá tétele, az életveszélyes homlokzati elemek eltávolítása. Néhány hete a fenntartó önkormányzatok úgy határoztak, hogy a város szívében lévő épületben kap helyet háziorvosi és a gyermekorvosi ügyelet, így megkezdődhetett a felújítás. Az áthelyezés egyik oka, hogy a Dél-alföldi Regionális Operatív Program keretében nyert 177 millió forintból novemberben elindul a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a városi kórházban. A felújítással a félegyháziak régi vágya válik valóra, hisz az egykori – 1907-ben épült – Molnár Imre-ház, mely a huszadik század első felében a város legszebb épületei közé tartozott, külsejét tekintve a város egyik dísze lesz– tette hozzá Kapus Krisztián.

Rédei József, az Emergency Sevice igazgatója elmondta, a nemrégiben életbe lépett jogszabály definiálja a központi ügyeletet. Félegyháza esetében eszerint egy orvos látná el a feladatot. Az elmúlt két év tapasztalta azonban azt mutatja, hogy szükség van emellett a gyermekorvosi ügyeletre is. Az ügylelet továbbra is a helyi és a környékbeli orvosok látják el.
Molnár György, az Inter-Medic Ingatlanhasznosító Kf. ügyvezetője a beruházással kapcsolatban kifejtette, az állványozást követően elkezdődik az épület homlokzatának rendbe tétele, a vakolat gipszstukkó díszek, a nyílászárók hibáinak kijavítása. A földszinti helységekben megújul víz –és villamoshálózat, a fűtés, a falak és a burkolat. Újjá varázsolják a díszes bejárati kaput, bejárót építenek a mozgáskorlátozottak számára.

Molnár-féle ház – Ifj. Molnár Imre háza
Tervezője ismeretlen, 1899-ben épült, eklektikus stílusban. Ifj. Molnár Imre 1899. május 10-én jelentette be a városi tanácsnak, hogy a Kossuth és Hunyadi utca sarkán lévő telkén emeletes házat szeretne építeni. Az építési engedélyt 1899. július 15-én állították ki.
Az építkezés jó ütemben haladt, 1900 nyarán már az új ház udvarán felépítendő istálló és fáskamra építésének engedélyét kérte a tulajdonos. A felépült emeletes ház városképet meghatározó épület, homlokzata díszes, látványos. Gazdag épületplasztika díszíti: növénymotívumok, gyermekalakok, szakállas férfifejek láthatók a párkányok alatt. A ház emeleti részén lakások, földszintjén posta, távírda, telefon és postatakarékpénztár működött 1939-ig, majd ezt követően egészen a közelmúltig óvoda üzemelt a földszinti részen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg Városi Diáksport Bizottság a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.