Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 19. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Megint jól jártak a biztosítót váltó autósok

Megint jól jártak a biztosítót váltó autósok

A pénzügyi felügyelet adati szerint mintegy 1 millióan kötötték újra kötelező gépjármű felelősségbiztosításukat a tavaly év végi időszakban. A biztosítót váltó autósok aránya azonban ennek csak 70 százaléka.

Az átkötések során az autósok a régi díjuk majd harmadát spórolták meg átlagosan. Az átszerződő ügyfelek még a baleseti adó megfizetése után is átlagosan alacsonyabb díjat fizetnek a tavalyinál.

A biztosítók a tavaly év végi átkötési időszakban összességében 1,026 millió új szerződést regisztráltak, amiből 116 ezer a flottákat érintette. Az 1 milliónyi átkötésből 288 ezer volt a régi biztosítóhoz visszakötők száma, így a biztosítót váltók száma valójában „csak” 738 ezer körül alakul majd az átkötések körüli viták rendeződése (pl. történt-e felmondás, s ha igen, az érvényes volt-e), illetve az adatok véglegesítése után.

Az átkötés során az ügyfelek átlagosan a régi díjuk 28,5 százalékát spórolták meg (a fölmondott szerződések átlagos állománydíja 24 987 forint volt, az újrakötött szerződéseké 17 868 forint), így még a 30 százalékos baleseti adóval együtt is átlagosan 7 százalékkal kevesebbet fizetnek, mint korábban. A saját biztosítójukhoz visszakötők egy hajszálnyival még többet spórolhattak. Itt az átlagos állománydíjak közötti különbség 28,8 százalék volt. Emlékezetes: a 2012-es díjtarifákkal a 2011-es állományon (a bonus-malus hatásokat is figyelembe véve) mindössze 2,8 százalékkal kapunk alacsonyabb díjakat, mint a 2011-es tarifákkal.

2011 végén az egy gépjárműre jutó állománydíj 23 277 forint volt. Ez 2012-től a december 31-ei évfordulós szerződéseknél érvénybe lépett új díjtarifák, az új bonus-malus besorolások, s az átkötések hatására 20 598 forintra esett, ami átlagosan 11,5 százalékos díjcsökkenés. E mérték a nem naptári évfordulós szerződések miatt az év során várhatóan nőni fog.

A 2011. december 31-ére fölmondott szerződések átlagdíja 24 987 forint volt, azaz az átlagosnál magasabb díjú szerződők váltottak. Ez érthető is, mert az alacsony díjú szerződéseknél kevésbé volt elérhető olyan díjcsökkenés, amiért megérte váltani. A váltók átlagdíja 17 868 forintra, azaz mélyen a teljes piaci új átlagdíj alá csökkent. Ez mutatja, hogy mennyire megérte váltani, de nem jelenti azt, hogy a nem váltók is ekkora vagy ehhez hasonló csökkenést tudtak volna elérni, ha a váltás mellett döntenek.

A 2011. december 31-ei 99,5 milliárdos összpiaci állománydíj 2012. január 1-jére, azaz kizárólag az új díjtarifák alkalmazása, a bonus-malus átsorolások és az átkötések hatása miatt 88,8 milliárdra csökkent. Ez a 10,6 milliárdos (11,5 százalékos) díjtömeg-csökkenés két lépcsőben valósult meg. Egyrészt a biztosítók újraalakították áraikat, és minden szerződőre adódott egy új díj a régi biztosítójánál. Valójában a szerződők ezt az új díjat vetették össze a többi biztosítónál elérhető árakkal, és ez alapján döntöttek a maradásról vagy a váltásról.

A tarifaváltás, illetve a bonus-malus átsorolás a teljes portfólión 2,7 milliárddal csökkentette a díjtömeget, míg az átkötések során az átkötők összes állománydíja (a régi biztosító régi díjához képest) 7,3 milliárddal apadt. Mindezek alapján a 10,6 milliárdos díjtömeg-csökkenés csak úgy jöhetett létre, hogy a váltóknak összességében a biztosítók a régi díjuknál 0,6 milliárddal, azaz átlagosan 2,5 százalékkal magasabb díjat ajánlottak meg. Magyarul, számos ügyfélnek a régi biztosítója jelentős tarifanövelést ajánlott, amelyhez képest különösen érdemes volt váltani.

Az átkötést választók tehát nem csak azért váltottak, mert a régi díjukhoz képest lényegesen kedvezőbb ajánlatot kaptak, hanem azért is, mert a régi biztosítójuk az előzőnél átlagosan lényegesen magasabb díjat kalkulált volna nekik. Ha e tényezőt is figyelembe vesszük, akkor pusztán az átkötéssel a váltást választó ügyfelek összességében 7,9 milliárdot spóroltak, ami (a régi biztosítójuk által kínált új árhoz képest) átlagosan 30,2 százalékos megtakarítást jelent. Másfelől ez azt is jelenti, hogy a maradók sem pusztán kényelmi okok miatt nem váltottak, az ő esetükben is jelentősen, 5,8 százalékkal csökkent átlagosan a díj.

Az alábbi táblázat a fenti két lépés hatását külön-külön becsülve tartalmazza. Látható, hogy az egyes lépések végén hogyan alakult az átkötést választók, illetve a régi biztosítójuknál maradók átlagos állománydíja, illetve a végső díjuk az egyes lépcsőfokokhoz viszonyítva mennyivel csökkent.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára