Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. November 25. 13:12, hétfő | Helyi
Forrás: BAON

Magyari Béla űrhajós életútját mutatja be a múzeum kiállítása

Magyari Béla űrhajós életútját mutatja be a múzeum kiállítása

Dr. Magyari Béla, félegyházi születésű űrhajós születésének hetvenedik, díszpolgárrá avatásának 39. évfordulója alkalmából nyílt állandó kiállítás a Kiskun Múzeumban november 23-án.

A tárlat ünnepélyes megnyitóján tiszteletét tette jó barátja, űrhajós társa, Farkas Bertalan is.

– Városunk életében Magyari Béla volt az, aki megvalósította a nagy álmot, eljutott azokba a magaslatokba, ahová mindannyian szerettünk volna. Magyari Béla Félegyháza történetéhez olyan szeletet tudott hozzáadni, ami egész életünket meghatározza, ő valós példakép – mondta ünnepi köszöntőjében Csányi József polgármester.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója pedig e szavakkal méltatta a nagynevű űrhajóst:

– Dr. Magyari Béla különleges helyet foglal el a kiskunfélegyháziak szívében, hiszen itt született, innen indult és a város díszpolgára lett. Gyakran visszajárt szülővárosába és halálhíre mindenkit megdöbbentett. Azóta eltelt bő egy év, és most egy nagyon különleges ajándékot adhatunk Félegyházának. Magyari Béla családja ugyanis a városnak adományozta azt a több mint háromezer darabos gyűjteményt, amely részletesen bemutatja a díszpolgár életútját.

Az űrhajós pályafutását Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára mutatta be a kiállítás megnyitón megjelenteknek.

– Dr. Magyari Béla ezredes, vadászpilóta, űrhajós olyan ember, olyan katona volt, aki példát mutatott szakmaiságával és elhivatottságával. Ott emlékezünk rá, ahonnan elindult, Kiskunfélegyházán. Ez a város volt számára a kezdet és a végső állomás is. Itt kezdett el vitorlás repülőzni, itt fogalmazódott meg benne, hogy vadászpilóta szeretne lenni. Szívesen jött szülővárosába, ahol szeretettel és tisztelettel fogadták, ahol örök elsőként ünnepelték. Szorgalmas, kitartó és elhivatott ember volt. Fiatal kora miatt a vitorlás repüléshez szükséges vizsgákat szülői és központi engedéllyel tette le. Néhány év múlva már a magyar légierő repülőtisztje, majd első osztályú vadászrepülője lett. 1977-ben 94 társával együtt jelentkezett az űrhajós kiképzéshez szükséges orvosi kiválasztásra. Végül ketten kezdhették meg a felkészülést Csillagvárosban 1978 márciusában. Felettesei és társai szerint is kiválóan helyt állt. Emberi nagyságát jelzi, hogy méltósággal viselte, amikor nem őt, hanem társát, Farkas Bertalant választották az űrrepülésre. A két év csillagvárosi felkészülést úgy fogta fel, mint jutalmat az elvégzett munkáért. Megérdemelten jutott el a küszöbig, de nem rajta múlt, hogy azt nem léphette át. Tudásvágya később is hajtotta, mérnöki diplomát, majd doktori címet szerzett. Szenvedélyét, a repülést , az űrkutatást előadásokon, publikációiban népszerűsítette - részletezte a helyettes államtitkár.

Jó barátja Farkas Bertalan űrhajós szép emlékeit felidézve mesélte el a BAON internetes hírportál munkatársának, hogy 16 éves koruk óta ismerték egymást és barátságuk az utolsó pillanatig kitartott. Fantasztikus élmény volt számukra, hogy mindketten bekerültek Csillagvárosba, az oroszországi űrhajós kiképzőközpontba. Együtt tanultak, együtt repültek, viszont mindketten tudták azt, hogy az űrbe már csak egyikük juthat fel.

- Annak ellenére, hogy engem választottak, a barátságunk örökre megmaradt - zárta gondolatait Farkas Bertalan.

Magyari Béla 2018. április 23-án, 69 évesen hunyt el. Halálhíre mindenkit megdöbbentett. Hamvait repülőgépről szórták szét a kiskunfélegyházi repülőtér fölött, ahonnan először szállt fel. Emlékét nemcsak a reptérről szerzett csipetnyi föld őrzi, hanem április óta a Kistarcsán ültetett Űrfánál tábla is. Augusztusban pedig a Fiumei úti temető katonai parcellájánál avattak tiszteletére emléktáblát.

(Képek: Fantoly Márton - Félegyházi Közlöny, hír forrása: BAON.HU)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.