Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Február 05. 12:54, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Macu néni 95 éves lett

Macu néni 95 éves lett

A jeles alkalomból ma (február 5-én) messziről jött rokonok-barátok, Balla László alpolgármester, a Csanyi úti Idősek Otthonának vezetője az ott dolgozók, és az intézmény lakói köszöntötték fel.

Dam Ottóné szül.: Hrabovszki Mária, mindenki Macu nénije 1921. 02. 05-én született Gönyűn (Győr-Sopron Megyében) bádogos édesapja és háztartásbeli édesanyja első gyermekeként. Később egy öccse született, de sajnos ő fél éves korában elhunyt. Budapesten, Óbudán éltek ekkor, és Macu néni itt is járt iskolába. Szeretetben élt a család, édesapja vidám, nótás ember volt, akihez Macu néni nagyon ragaszkodott.

A 4 elemi és 4 polgári elvégzése után egy évet kereskedelmi iskolába járt. Később kesztyűvarró tanfolyamra is járt. Macu néni sokat sportolt, a torna mellett a kedvenc időtöltése a síelés volt. A torna szakosztályban ismerkedett meg Hanis Bélával, akivel együtt tornáztak és előbb szerelem, majd házasság lett a kapcsolatból. 1940-ben köttetett házasságukból 1943-ban született meg fiuk Béla. Sajnos Macu néni férje 1944-ben a háborúban meghalt, s ezt követően egyedül nevelte fiát. Édesanyja és édesapja azonban sokat segítettek neki. Édesapja halálát követően (1957) hármasban éltek együtt.

Macu néni a Pannónia gyárban helyezkedett el Csepelen, ahol később művezető és nőfelelős lett. Nagyon sokat dolgozott, de még külön munkát is vállalt (bedolgozott egy kesztyűboltba). Késő éjszakáig az otthoni varrógépén dolgozott, mert nagy szükség volt a keresetére, hiszen ez volt a család összes bevétele. Édesanyja helyt állt az otthoni munkákban, főzött, mosott.

A sors ekkor sodorta Dam Ottó mellé, akivel inkább csak azért házasodtak össze, mert Macu néni úgy gondolta, hogy a férfi segíteni fog a gyereknevelésben és anyagilag is jobb lesz két keresetből megélni. A házasságuk viszont nem tartott sokáig – egy év után elváltak.

Macu néni végül a Pannónia gyárból ment nyugdíjba, de otthoni munkája ezután is megmaradt. Olyan mély barátság szövődött a tulajdonossal, hogy a mai napig leveleznek, rendszeresen csomagot küld, illetve évente többször meglátogatja.

Időközben Macu néni fia megnősült, Németországba költözött feleségével, de tartották a kapcsolatot és sokat látogatták Macu nénit. Sőt többször kivitték őt is Németországba. Az unokája nyaranta jött Budapestre és akkor mindig nála lakott. Mindig jól megértették egymást és azóta is szeretetteljes levelezést folytatnak.

Macu néni azonban 6 évvel ezelőtt megbetegedett és a fia úgy gondolta, hogy az Idősek Otthonában megfelelő helye lesz édesanyjának, így beköltözött az intézménybe. Azóta is szeretettel veszik körül az otthon lakói és dolgozói is. Mondhatjuk úgy, hogy a szépkorú asszony mindenki Macu nénije lett.
A születésnapi rendezvényre Gálig Erzsébet, az intézmény vezetője és dolgozói csodaszép műsorral, énekkel, valamint egy video-összeállítással készültek, melyen Macu néni legszebb pillanatait tekinthették meg a vendégek, akik szép számmal sereglették körül a mindmáig bűbájosan mosolygó nénit. Sőt két dísztáviratot is kapott Németországban élő unokájától és fiától.
Nevetés és sírás egyszerre fojtogatta a szépkorú asszonyt és nem győzte megköszönni azt a szeretetet, amellyel körülvették a meghívott vendégek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.