Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. November 30. 19:00, szombat | Külföld
Forrás: Urbanlegends

Legendák 4. - 19 horror legenda a világból

Legendák 4. - 19 horror legenda a világból

Az Egyesült Államokon kívüli redditezők osztották meg a minap saját legendáikat. Egzotikus, többségében horrorisztikus történetek Szingapúrtól Skócián át Kínáig.

Természetesen – ahogy az lenni szokott – itt sem volt mindenki tisztában a városi legenda szó jelentésével, így a gyűjtésbe mitikus alakok, tévhitek, babonák és összeesküvés-elméletek egyaránt kerültek. Valószínűleg vannak köztük sajátos verziókban előadott sztorik is (néhányat próbáltam pótlólagos keresésekkel korrigálni), de ha abban maradunk, hogy a legenda az, amit az emberek mesélnek, akkor ez sem nagy baj.

Magyar részről gerusz osztott meg néhány idehaza népszerű történetet: a kínai boltos szervkereskedős és kínai éttermes legendát, Tesla városligeti felfedezésének történetét, az emberhúsdaráló legendáját, illetve a lakihegyi káposztás rádiózás sztoriját. De nézzük, mit hoztak a többiek.

Costa Rica / Belize
Egy nagy fekete, láncos kutya részegeket kísér haza éjjelente. A közép-amerikai államok mitikus kutyája nem mindig pozitív alak, egy belize-i hozzászóló szerint akit a kutya megtalál magának, hét nap múlva meghal. A Cadejo-legenda különböző megjelenéseiről itt olvashattok.

Szingapúr
Egy Szingapúrban felnőtt fórumozó arról számolt be, hogy gyerekkorában minden éjjel üveggolyók földre ejtésének hangját hallotta a felettük lévő lakásból. Hasonlóról más ismerősei is beszámoltak, függetlenül attól, volt-e kisgyerek vagy egyáltalán lakó a felettük lévő lakásban. A rejtély a fórumozót gyerekkora óta kísérti, sőt mások arról számoltak be, az üveggolyókkal játszadozó kísértet más házakba is követte őket. A hozzászóláshoz egy másik redditező jóvoltából hamarosan egy magyarázatkísérlet is érkezett: a hang állítólag a vízvezetékből jön, és a vízütés jelensége okozhatja – bár ezzel sem ért egyet mindenki.

Skócia
A legenda szerint Edinburghben egy átjárót találtak a vár és a városháza között. A nyílás olyan kicsi volt, hogy csak egy kisgyermek fért bele, akinek dobbal kellett jeleznie, merre tart épp. Odafent ez alapján követték, amíg a Tron Kirk templom mellett el nem halt a hang. A városvezetés végül úgy döntött, biztonsági okokból a kijáratokat befalazzák, a kisfiút pedig a sorsára hagyják. A legenda szerint csendes éjszakákon a mai napig hallani, ahogy veri a dobját.

Anglia
Egy fiatal lány ül a metrón, könyvet olvas, amikor észreveszi, hogy a vele szemben ülő lány meredten bámulja, sőt, a lányt körbefogó két férfi is őt nézi. Megpróbálja figyelmen kívül hagyni a három bámulót, de egyre jobban idegesítik. A következő megállónál egy férfi száll fel, és a lány mellé ül. Elővesz egy újságot, és keresztrejtvény fejtésbe fog. Egyszer csak a lány könyvébe egy újságból kitépett papírszelet hullik, rajta egy üzenet: “szállj le a következő állomáson”. A lány megfogadja a tanácsot, vele együtt leszáll a keresztrejtvényes is. Amikor a szerelvény elmegy, a lány a férfi felé fordul, és megkérdezi, miért kellett leszállnia. “Nem vetted észre a lányt, aki veled szemben ült, és téged bámult?” – kérdezi az idegen. “De igen. Nagy ügy, Londonban…“ – válaszolná a lány, de a férfi félbeszakítja: “Halott volt”. A másnapi újságokból kiderül: két férfit – azokat, akik a lánnyal szemben ültek – tartóztattak le egy 16 éves lány meggyilkolásáért. Áldozatukat – a “bámuló” lányt, aki akkor már halott volt – metrón akarták kivinni egy közeli erdőbe, miután tágra nyitották szemét.
Bár a Reddit legendaközlője alvó emberekkel teli szerelvényről ír, a városi legenda egy másik verzióját olvasva jobban érezni a lányt fenyegető veszélyt: itt ugyanis csupán öten vannak a metróban – az áldozat, a két gyilkos, a lány és a jótevő idegen. A legenda amerikai változatai a Snopes gyűjteményében.

Fülöp-szigetek
Egy orvostanhallgató lány éppen hazafelé indul, miután egész éjjel hullákat tanulmányozott egyedül az egyetemen (höhö, jó kis alaphelyzet). Megérkezik a lift, amiben egy férfi áll. Már éppen zárulna az ajtó, amikor egy lift felé szaladó nőt látnak meg. “Várjanak” – kiabálja a nő, a lány azonban azonnal a zárógombra csap. “Miért nem várjuk meg? Most itt állhat szegény a sötét folyosón” – kérdezi a férfi, mire a lány: “Nem látta? Piros címke volt csuklóján, márpedig ilyen csak a hullákon van”. Úgy tűnik, mintha a férfit sokkolnák a lány szavai, de aztán felemeli a csuklóját: “Ilyesmi?”
Egy másik Fülöp-szigeti legenda szerint a bevásárlóközpontok alagsoraiban félig kígyó, félig ember kreatúrák élnek, akik próbafülkékből nőket rabolnak el, támadásuknak egyszer állítólag egy neves színésznő is áldozatul esett. A teremtményt a boltok tulajdonosai a legenda szerint szerencsehozó állatként tartják az alagsorban.

Brazília
A Homem do saco legendában egy zsákos ember rabolja el az utcán egyedül kószáló gyerekeket, és akit elvisz, soha többé nem kerül elő. A rémfigurával kapcsolatos történetek eredetét e cikk a 19. századra teszi, állítása szerint a legendát az akkoriban Brazília-szerte megjelenő romáktól való félelmek és előítéletek szülhették.

Hongkong
Ez a sztori kicsit kilóg a horror sorból, és inkább vicces összeesküvés-elmélet, mint városi legenda, de nem akartam kihagyni. Ha Hongkongot komoly tájfunok fenyegetik, a hatóságok kötelesek munka- és iskolaszünetet elrendelni. Ez a pluszpihenés jól jönne a túlhajszolt helyieknek, akik ezért nagyobb viharok közeledtével bizakodva várják a határozatot. A tájfunok azonban – bár esténként még nagyon fenyegetőek – a másnap reggeli munkakezdés előtt pár órával valahogy csak elkerülik a várost. Egy félig viccesen, félig komolyan terjesztett elmélet szerint Hongkong mágnása egy titokzatos mesterséges pajzzsal védi meg a várost a munkaszüneti napoktól. További részletek itt.

Szlovákia
Egy Csehszlovákiában a 80-as években mesélt legenda szerint az ország útjait fekete mentőautós szervkereskedők járták. E cikk szerint a legenda a keleti tábor más államaiban is ismert volt.

Svédország
Emigránsok új apartmant kapnak, és azon nyomban feltörik a padlót, hogy burgonyatermesztésbe fogjanak. A történet közzétevője szerint egy egyszeri eseményből terjedhetett el a legenda, amelynek főszereplői mindig az éppen aktuális bevándorlóhullámban érkező nemzetek képviselői – görögök, törökök, chileiek, jugoszlávok, arabok. Más emigránsokkal kapcsolatos legendák: a bevándorlók disznót nevelnek a fürdőkádban, a kebabos patkányhúst kevernek a szendvicsekbe.

Franciaország
A legenda szerint a 60-as évek végén egy orleans-i butik próbafülkéiből nők tűntek el, egyes források szerint csapóajtó segítségével, más források szerint a nőket elkábították. A pincében tartott áldozatokat később állítólag prostitúcióra kényszerítették. A legendáról beszámoló tudósítások szerint a történet különböző verzióiban zsidó üzletvezetők, megvesztegetett hatóságok, boltból kivezető alagútrendszer és tengeralattjáróval külföldre szállított áldozatok egyaránt megjelentek.

Dél-Afrika
Gyilkos dél-afrikai babonák, tévhitek is kerültek a válogatásba: az egyik szerint az albínók természetfeletti képességgel bírnak (és ezért egyébként vadásznak is rájuk testrészeikért), a másik pusztító tévhit szerint a szüzekkel való szex gyógyítja az AIDS-et.

India
Egy 2001-ben terjesztett városi legenda szerint egy őrült tudós emberből és majomból kevert ki valami teremtményt, ami aztán Delhi utcáit róva terrorizálta a lakosságot. A valós sebesülésekkel is járó tömeghisztériát okozó történet végül elfoglalta a helyét a popkultúra különböző termékeiben.

Németország
Klaus Störtebeker legendájáról már itt is szó esett. Eszerint a német kalóz kivégzése előtt azt kérte, kegyelmezzenek meg minden olyan emberének, aki előtt fej nélkül el tud futni. Störtebeker féltucat (más verziók szerint tucatnyi, illetve 11) embere előtt futott el fejvétele után, de azért csak ennyi előtt, mert a hóhér galád módon elgáncsolta. A hamburgi hatalmasságok végül nem tartották meg szavukat, és mindegyik kalózt kivégeztették.

Dél-Korea
Friss dél-koreai házasok Kínába/Indiába utaznak nászútra, ahol aztán a feleség nyomtalanul eltűnik. A férj hiába tesz meg mindent az előkerítésére, végül egyedül tér haza. Pár évvel később cirkuszba megy barátaival, ahol az egyik előadóban felismeri feleségét – lábak, kezek nélkül, beszédre képtelen állapotban.

Kína
És a végére két kínai legenda. Az egyikben egy részeg utazik éjjel a buszon. Amikor egy idős férfi mellé ül, pár percre felébred, de aztán alszik tovább. Másodjára arra ébred, hogy az idős férfi ruhájánál fogja rázza, és állítólagosan ellopott pénzét követeli vissza. “Te kis szarcsimbók, alvást színlelsz, és közben ellopod a tárcám!” – kiabálja. A részeg hiába ellenkezik, végül mindkettejüket ledobják a buszról. Amikor a részeg számon kérné az öregen tettét, az így szól: “Éppen most mentettem meg mindkettőnk életét. Túl részeg voltál, hogy észrevedd: utastársaink egyikének se voltak lábai.” (Azaz szellemek voltak, derül ki néhány további hozzászólásból, hogy a távol-keleti kultúrában a szellemek nem átlátszóak, mint nálunk, hanem láb nélküliek.)
A másik legendában női buszvezetőt állít meg egy genszterbanda. Miután kirabolják az utasokat, egyikük a vezetőnőt is megerőszakolja. A buszon ülők közül csak egy ember emeli fel a szavát ez ellen, a többiek hallgatnak. Hogy mi lesz a sorsa ennek az egy embernek, az angol feliratos videó végén kiderül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.