Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 27. 17:22, vasárnap | Külföld
Forrás: Urbanlegends

Legendák 2. - A Beatles tévészereplése alatt még a bűnözők sem dolgoztak!?

Legendák 2. - A Beatles tévészereplése alatt még a bűnözők sem dolgoztak!?

Egy közel ötvenéves legenda szerint a Beatles tévészereplése Amerika-szerte visszaszorította a bűnözést egy órára. A szóbeszéd alapja egy cinikus beszólás.

Egy közel ötvenéves legenda szerint a Beatles tévészereplése Amerika-szerte visszaszorította a bűnözést egy órára. A szóbeszéd alapja egy cinikus beszólás.
“1964. február 9-én volt a médiatörténet egyik legnagyobb eseménye: a Beatles első amerikai turnéja alkalmából szerepelt az Ed Sullivan Show-ban. Az adást New Yorkból sugározták és 73 millió nézőt szegezett a képernyők elé USA-szerte. Zenekar fellépését azóta sem nézte soha ennyi néző Amerikában. A legenda szerint a közvetítés ideje alatt egyetlen egy bűncselekmény sem történt New Yorkban, ahol egyébként átlagosan kevesebb, mint percenként történt erőszakos cselekmény a hatvanas években”
A Snopes elemzése szerint a Beatles Ed Sulivan show-beli páros fellépését – a műsor elején és végén – körülbelül 73 millió tévénéző látta, ami a teljes amerikai lakosság 38 százalékát jelentette akkoriban. Így aztán nem is csoda, hogy hamar lábra keltek mindenféle legendák: egyes verziók szerint New Yorkban, más változatok szerint egész Amerikában nem követtek el bűncselekményeket a műsor ideje alatt, azaz este 8 és 9 óra között.

Ironikus módon azonban a legenda nemcsak hogy nem igaz, de eredeti formájában inkább volt cinikus megállapítás, mint bók. Elkövetője pedig a Washington Post egy munkatársa volt, aki pár nappal a Beatles tévébeli fellépése után úgy nyilatkozott: a brit zenekar amerikai látogatásának egyedüli pozitívuma az volt, hogy az Ed Sullivan show egy órája alatt még egy dísztárcsát sem loptak el az országban. Vagyis inkább jellemezte lepukkantként és deviánsként a Beatles amerikai rajongótáborát, mint dicsérte a liverpooliakat.
Ez a mondat transzformálódott aztán dicséretté, majd ténnyé, később pedig nem egyszer a hírbe hozott zenészek is terjesztették magukról. Pedig még csak igaz sem volt, legalábbis ha hihetünk a Washington Post pár nappal későbbi írásának. Hogy egy bűncselekmény éppen az adott órában vagy később történt, nehéz megállapítani, mindenesetre az újság arról számolt be: egy alexandriai lakosnak, aki épp a műsor idejére parkolt le egy egyházi tulajdonú helyre, mind a négy dísztárcsáját ellopták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak